Моята слабост и страст

Електроника, навигация, Hi-Fi, екстри

Re: Моята слабост и страст

Мнениеот prius06 » Чет Сеп 07, 2023 5:48 pm

Поредното дърво...
Calendar.jpg

Полезен урок...

Тази техника не работи много добре там, където дървесните влакна са перпендикулярни на повърхността (end grain). Или поне използването на масла в този случай не се препоръчва.

На тази снимка (умишлено) не се вижда много добре, но нулите (горната повърхност) са почти същия цват като фона. Причината е, че лененото масло, което използвах прониква през перпендикулярните пори доста по-дълбоко отколкото между успордените дървесни влакна.
Аватар
prius06
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот longgo » Чет Сеп 07, 2023 7:07 pm

Много добре е станало.. :victory:
Аватар
longgo
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Dragonfly » Нед Сеп 10, 2023 4:19 pm

От много време се опитвам да намеря мъничко иглено кранче за фино регулиране на охлаждащата течност, която се смесва с въздух и така обдухва инструмента.
Накрая се ядосах и реших да си направя сам. Вдясно е първата версия, вляво - втората с някои подобрения в конструкцията. Стъблото е месинг, долу конуса го изработих на рутера, заготовката хваната на шпиндела и фиксиран стругарски нож на масата. Използвам вид операция "струговане" на CamBam.
TapRod.jpg

NeedleTap.jpg
Газ до ламарината!
Аватар
Dragonfly
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Лев4о » Нед Сеп 10, 2023 5:16 pm

Изглежда като фабрично!
Аватар
Лев4о
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот prius06 » Нед Сеп 10, 2023 8:56 pm

Dragonfly написа:...Използвам вид операция "струговане" на CamBam...
Добра идея :good:
Аватар
prius06
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Dragonfly » Пон Сеп 11, 2023 9:01 am

Лев4о написа:Изглежда като фабрично!

Благодаря!
Ако се заиграя, може и съвсем фабрично да го докарам, ама за мен е по-важно да върши работа. Защото от много време използвах регулатор от медицинска система за вливане и е голяма мъка да се догоди дозирането, а и маркучето се деформира с времето.
Иначе, системата е проста. Изходящата "дюза" за въздуха е тръбичка със сечение 2 мм, а в нея коаксиално влиза медицинска игла, по която идва течността и излиза във вид на ситни капчици заедно с въздуха. От въздуховода има отклонение към съда с течност и създава надналягане, което я изтласква по сифонна тръбичка.
Другата ми идея е да се използва малка перисталтична помпичка, като се регулират оборотите на моторчето. На Алиекспрес е пълно с такива.
Газ до ламарината!
Аватар
Dragonfly
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот prius06 » Нед Ное 12, 2023 7:24 pm

Този уикенд беше посветен на усъвършенствания на тезгяха.
Инсталирах си нова стяга на късата страна с дървени челюсти с пълната ширина на масата.
end_vise.jpg

На сминката се вижда и новия "shooting board", не знам дали има дума за това на български.
shooting_board.jpg

Въпросното устройство позволява ренде да се плъзга странично и да рендосва краищата на дъски, като ги прави идеално перпендикулярни на другите две измерения и гладки като стъкло.
end_grain.jpg
Аватар
prius06
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Dragonfly » Пон Ное 13, 2023 12:10 pm

То и рендето трябва да е професионално и идеално наточено. Като гледам, е такова.
Газ до ламарината!
Аватар
Dragonfly
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот prius06 » Пон Ное 13, 2023 3:45 pm

Dragonfly написа:То и рендето трябва да е професионално и идеално наточено. Като гледам, е такова.

Не е баш от най-добрите, наложи се да го тунинговам малко (ако някой се интересува, ще пусна линк). Но острието е от добра стомана и доколкото се простират възможностите ме, е добре заточено.
Аватар
prius06
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот longgo » Пон Ное 13, 2023 6:47 pm

Абе аз като гледам е рендосвало правилното дърво.. На бреза, бор, липа.. зор ще направиш такъв срез.. Виж да шлифоваш после ще стане ама на рязане май не чак...
Аватар
longgo
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот prius06 » Пон Ное 13, 2023 9:06 pm

longgo написа:Абе аз като гледам е рендосвало правилното дърво.. На бреза, бор, липа.. зор ще направиш такъв срез.. Виж да шлифоваш после ще стане ама на рязане май не чак...

Почти съм сигурен, че това е клен.
Аватар
prius06
Баш Майстор
Баш Майстор

ROBO...COP..

Мнениеот longgo » Съб Яну 27, 2024 7:03 pm

Тъй.. Не е ставало дума но някъде преди година фирмата в която работя купи японски работяга.. Да, ама за да му вържат акъла към машината чакахме почти 8 месеца немците да си съберат козите и програмистите..
Разбира се, пак си оставиха малко ръцете в началото , после идваха да дооправят..

Няма как да кача видео тук, но ето Жълтия как работи : https://mega.nz/embed/HzoSmDaA#v8gO7d1d ... zqJdIZJjT4

За да имам поглед кое как става и да си експериментирам , си качих симулатор:

robot_simulator.jpg

Парадокса, или по-точно "парадокса" е че ФАНУК принципно може да даде достъп до този софтуер но трябва фирмата продала ти робота да ти издаде лиценза. Защо? Защото това не е просто симулатор а с него може да изпрограмираш каквото имаш нужда, да поставиш модели и условия които са във физическият свят и да направиш програмата така, че после само да я вкараш в релната машинария и тя да я изпълнява.
Това не е парадокса. Парадокса, е че лиценза за единичан станция с ограничени възможности е лесно да се даде ама немците продали машината (250 000е) и сега робота (130 000е) се направиха на ударени.
Реших да питам сервизаджията който бе прио нас как мога да се сдобием с копие и той рече: Питай DMGМori офиса във вашата страна.. Да, ама ония за да ги "питам" , трябва да се обърна към техническият директор, или тоя дето е производствен менажер. Те пък си го преместиха от единия крачол в другия.. Още "чакам" отговор.. За това им теглих майната и за щастие намерих този пакет барабар с "лекарството". Качих си го, извадих мозъка на робота с флашка и го налях в симулатора. Сега горе долу мога да им прегледам заложените програми и да експериментирам без да ме интересува дали ще стане беля..

На клипчето по-горе се вижда частта дето японягата разнася. Когато го подкарах, започнах да мисля дали няма начин да го накарам да я вади, да я обърне и както тя е готова от едната страна да се направят автоматично и от втората страна фаски. Първо бе на Solidworks малко дизайн на това как ще стои и какво ще стои. После вкарах в софта на робота да симулирам какво би излязло, а то бе горе долу следното като идея:

https://mega.nz/embed/byIQyZIJ#g5N4scoZ ... F4nvl0n0m8

Когато това ми допадна, накрая следваше да издялам от алумин приспособлението и да науча истинският да я свърши каквато искам.
В резулат в момента работещо имам нещо такова:

https://mega.nz/file/H2wURSZD#wKuLQG8PJ ... Djz8V7G31M

На клипчето е само частичният тест. Цялата програма се състои в момента във влизане в машината, обдухване малко, обръщане и т.н...
На въпроса защо не обръща вътре и защо излиза така напред назад ..отговора е - немци сър! Проблема в случая е, че робота се управлява от допълнителен външен софтуер. В него е заложено къде се намира решетката с бройките, къде е заложен цетъра в машината и ти попълваш само шаблони. Нещо като това: вземи, отвори, смени, пусни.. Или реално без да си навътре с материята особено да може да променяш и да ползваш... Няма лошо, но е ограничаващо в доста аспекти и може по-просто да се направи или обучи но ще е така.. Ако аз напиша кода на програмата за обръщане на детайла, взимане и слагане ще го променя но няма особен смисъл да го мисля в момента.

Другото което допълнително трябваше да преправя : при поставяне на детайла от робота, с 3Д проба се проверява дали той е в правилната ориентация в една посока. Това, защото който зарежда палета може да обърне.
След това се проверява с колко е изместена в три координати, задава се това като нова нула за машината и вселбата започва. След обръщане за втора страна, отново следва малко замерване къде и как се намира и тогава се стартира.
Дори смешно или не, оказва се в момента вместо да я подава робота на менгемето и когато то стегне да пуска, имам по-малко проблеми ако внимателно я "изпуска" в менгемето и тогава то да се затвори.
Направих една сложна логика с автоматично изправяне и калибриране благодарение на 3Д пробата но пак имам повече проблем от това ако просто я пусне.. но това е бъдещ проблем за решаване..

На видеото се вижда една тръба пред едните челюсти на робота. Това е да обдуха бройката и мястото за поставяне. Но така стърчащо нещо не ме кефеше,
за това немската техническа мисъл се сблъска с българската странна логика. Резулатата е това:

blow_jaws.jpg

Също така не ми хареса налягането до мястото за обдухване. За целта маркираното в червено:

blow_jaws_2.jpg

Бе прекъснато, и до този клапан прекарах 8мм директна линия:

new_air_line_3.jpg

Сега вече е по-лесно да няма стърчащи предмети а същевременно където посочиш имаш и обдухване.. Абе сдухана работа като цяло: :biggrin:
Аватар
longgo
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Dragonfly » Съб Фев 10, 2024 9:58 pm

:shok:
Неспокоен дух си ти. :drinks:
Газ до ламарината!
Аватар
Dragonfly
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот longgo » Чет Май 09, 2024 12:47 am

Kak се прави "китайска" работа ? Гледаш видео, чешеш се по тиквата и .. копираш :scratch:

За какво говоря? Във фирмата има заявка за едно изделие изискващо усукване. Ние такъв помощен уред нямаме, а явно нямало и мерак за закупуване.
Обаче гледахме едно видео (екранната снимка) в конферентната зала:

p1.jpg

И разбира се ръководното тяло рече: давай да правим едно поднобно... Ама под "нас" да се разбира тоя дето ползва ЦНЦ машините. :unknw: Няма да го посочвам. :biggrin:
На чертожната дъска стигнах до те туй "нящо" :

p3.jpg
p4.jpg
p5.jpg
p2.jpg

Поръчаха малко материал какъвто аз помолих, и в крайна сметка се получи това:

Поставено е на хидравлична машина, което улеснява работата и разбира се никакво напъване от страна на оператора. :fokus:
До тук което виждам, е че ще трябва вероятно малко да се закали материала да заключващата част. Усукващата е на бронзовият лагер , а той е от твърд сферографитен бронз така че там би трябвало да понесе по-дълго ползване.. Но и така ще тръгне за начало пък да видим. За сега тестовете са положителни :unknw:

...........
Снимките на актуалното изделие са премахнати по молба на Лонгго, защото не подлежат на разгласяване по правилата на фирмата.
И.И.
Аватар
longgo
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Dragonfly » Съб Май 11, 2024 9:15 pm

Каква част от окръжността е сцепеният лагер, та да държи без да се мъчи да излиза?
Ръчният лост на усуквачката за какво служи? Настройки?

Премиите за рационализацията кога ще ги раздават? :drinks: :biggrin:
Газ до ламарината!
Аватар
Dragonfly
Баш Майстор
Баш Майстор

ПредишнаСледваща

Назад към Автомобилна електроника