Моята слабост и страст

Електроника, навигация, Hi-Fi, екстри

Моята слабост и страст

Мнениеот Dragonfly » Чет Ное 04, 2010 1:18 am

След толкова години и вече на толкова години, това ТНТМ-то и списание Млад конструктор продължават да живеят в мен  :biggrin:
Гледайки как другарите хамериканци, пък и не само те, си правят сами разни машинки, отдавна се бях закрастил и аз да направя нещо.
Идеята е на първо време трикоординатна настолна фреза за пробиване на печатни платки, трасиране на експериментални такива и евентуално работа със сравнително меки материали, най-вече дърво и в дълбочина. Може би гравиране на надписи.
Електрониката, както знаете, не ми е проблем. Но откъм механика възможностите ми са много ограничени, нямам дори колонна бормашинка, а за настолно стругче, като при американците, даже не мога да сънувам в момента.
Но полека-лека, гледайки кой какво е смереметил в интернет, започнах и аз. И понеже тази вечер заработи и втората ос, ме хвана вълнението. Тепърва трябва да я монтирам на стойки перпендикулярно на подвижния плот и тепърва трябва да направя и третата Z ос с носач за шлифовалка тип "Дремел", но китайска и доста по-евтина. Но .... вече нямах търпение.
Та двата блока поставени с трупчета един върху друг, един молив хванат някак си да докосва лист хартия и пуснах демото на програмата за управление. На новия ми аватар се вижда, че все пак има доста правилно изписан надпис EMC2.4.
А ето я и самата ракетна установка с приложение на нанотехнологии  :biggrin:
Изображение

Друго ако не, надеждата ми, че ще се получи заек от трънката, доста порасна.  :drinks:
Последна промяна Dragonfly на Чет Ное 04, 2010 1:24 am, променена общо 1 път
Газ до ламарината!
Аватар
Dragonfly
Баш Майстор
Баш Майстор

Re: Моята слабост и страст

Мнениеот prius06 » Чет Ное 04, 2010 2:33 am

Кефиш! Евала! :drinks:
Само две неща са безкрайни - вселената и човешката глупост - за първото не съм сигурен. (А. Айнщайн)
Аватар
prius06
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Смоки » Чет Ное 04, 2010 8:25 am

Oх, много искам да разгледам снимката, звучи страшно интересно, но имам някакви проблеми с този Imagesnack. Може ли да качиш снимката, примерно директно тука, във форума?
"D'oh"
Homer Simpson
Аватар
Смоки
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Пачо » Чет Ное 04, 2010 8:34 am

Леле-е-е-ей, браво бе Драгоне!
Ма ти живот си живееш значи, баси за какви кефове намираш време. Какъв файл подаваш на какво и то как го препраща на управлението на моторите?
... "Всичко,що е технически оправдано,е красиво"-Королёв, Сергей Павлович
Аватар
Пачо
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Пачо » Чет Ное 04, 2010 8:37 am

[quote="Смоки"]
Oх, много искам да разгледам снимката, звучи страшно интересно, но имам някакви проблеми с този Imagesnack. Може ли да качиш снимката, примерно директно тука, във форума?
[/quote]
Вижда ли се?
Изображение
Последна промяна Пачо на Чет Ное 04, 2010 12:30 pm, променена общо 1 път
... "Всичко,що е технически оправдано,е красиво"-Королёв, Сергей Павлович
Аватар
Пачо
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Любо » Чет Ное 04, 2010 11:21 am

:good: :good: :good:

Между другото нали беше правил някаква приставка за четене на дизели, и търсеше "пациенти" за тестове .
Ако искаш да го пробваме на Нисана  казвай , ще намина някой ден пътьом .
Любо
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Смоки » Чет Ное 04, 2010 11:57 am

[quote="Пачо"]
Вижда ли се?
[/quote]
Вижда се! Ехааа! Евала! :good:
Я разкажи още за системата. Как се управлява?
"D'oh"
Homer Simpson
Аватар
Смоки
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Dragonfly » Чет Ное 04, 2010 12:58 pm

Пачо, подмених снимката с по-малка, че много разпъва странично полетата на форума. Кефът наистина е голям, а време имам, защото нямам достатъчно друга работа, което пък не е добра новина.
Идеята е да направя нещо нискобюджетно, което обаче да е работещо, с достатъчна точност и малки толеранси и евентуално да се използва реално за правене на нещо.
Повечето конструкции, описани в интернет, са дървени. И аз започнах с дървена. Още повече, че имам къде да ми изрежат с лазер детайли от качествен калиброван шперплат. После открих наблизо в Техническия университет, че има лазерно рязане на метал и замених някои от дървените детайли с изрязани от желязо. Получи се работещо и засега ще остане така, докато не събера машината в що-годе завършен вид и видя, че си струва да я доработвам.
Линейните водачи на първата ос са по идеи пак от интернет, изпълнени с търкалящи съчмени лагерчета. Водещият винт е стандартна шпилка М10х1.5, гайките за целта на експеримента са от полиетилен, но ще направя от полиамид, като изчистя концепцията за конструкцията. После открих една фирма, която предлага линейни лагери и други детайли китайско производство, но все пак истински, на приемливи цени и като цяло съпоставими с разходите (да не говорим за многото ръчни операции и време) по правене на собствени такива.
И на база набран вече опит втората ос е изцяло от метал, предимно алуминий от стандартни профили, плюс готовите линейни лагери и стойки за тях. И се получи доста компактна и механично яка.
Водещите прътове са от 12 мм от стари принтери. Стъпковите мотори са от HP LaserJet II - едни древни, големи и много тежки машини от края на 80-те. Голям зор да намеря стари принтери за разкостване, но два успях да изкопая.
Контролерите са по схема, публикувана в нета като open source - Linistepper, за еднополярни двигатели и с възможности за работа в режим на микростъпки. Имам и контролер за двуполярни, на база стандартни чипове - L297-L298. Печатни платки направих свои. Интерфейсният контролер за принтерски порт също е взет на готово като схема. Всичко е базирано на вече проверени неща и наложили се като стандартни сигнали за управление.
Управляващият софтуер към момента е също с отворен код под Линукс - EMC2.
Нямам търпение да направя и третата ос и да монтирам всичко заедно.
Газ до ламарината!
Аватар
Dragonfly
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот bilkata » Чет Ное 04, 2010 1:27 pm

Една свалена шапка и от мен  :clapping:  :good:
Уважавам много чуждите красти, може би защото си имам собствени - рисуване батик върху коприна и дърводелство. За съжаление, последните години нямам много време и за двете, но ти се възхищавам за методичността.
Ще стане работещо, че и поръчки ще ти измислим, само да го довършиш  :)  За принтери - да се беше обадил, имах такъв НР, харизах го наскоро на един колега срещу друга стара джаджа, която на мен ми трябваше. Ако ти трябват някакви неща, свиркай, може да се открие нещо наоколо.
Power is like being a lady... if you have to tell people you are, you aren`t.
                                                                   M. Thatcher
Аватар
bilkata
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот kamen » Чет Ное 04, 2010 5:24 pm

:good:Това определено ще искам да го видя някой ден :good:Браво,Драгоне :good:
kamen
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот TheSaint » Чет Ное 04, 2010 5:39 pm

Евала Драконе!  :drinks:
Аватар
TheSaint
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот ivanantonov » Съб Ное 06, 2010 1:57 pm

Бравос адаш! Явно познал съм за какво беше обявата ти в Ситроенският форум.
Чесането на красти си ни е обща черта! И аз правя нещо, но не ми се казва щот ще паднете от смях...пък ако стане, тогази ;)
Иван Антонов
Човек се учи докато е жив! Най-вече от собствените си грешки.
Всеки човек, заслужава да го погледнеш. Но не всеки заслужава да му подадеш ръка.
Аватар
ivanantonov
6-ти разряд
6-ти разряд

Мнениеот cris1961 » Съб Ное 06, 2010 5:34 pm

Браво Драгоне! :pleasnatry:
Крастата е едно от най-важните заболявания и от време на време трябва да се почесва. :drinks:
Гледал съм подобни изработки в нета, на тяхното ниво си че и по-напред, още веднъж браво.
А пък за господин Иван Антонов - твоето малко прилича на детското  - знам нещо ама няма да ви го кажа. :biggrin:
Казвай пък може и да сме ти полезни с нещо.
cris1961
Майстор
Майстор

Мнениеот Dragonfly » Нед Ное 07, 2010 12:20 am

Малий, сега се сетих, че ти се занимаваш с разни печатащи устройства. Някой по-ячък стъпков мотор няма да ми е излишен :)  :drinks:
Газ до ламарината!
Аватар
Dragonfly
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот ivanantonov » Пон Ное 08, 2010 9:08 am

[quote="cris1961"]
....А пък за господин Иван Антонов - твоето малко прилича на детското  - знам нещо ама няма да ви го кажа. :biggrin:
Казвай пък може и да сме ти полезни с нещо.
[/quote]
Ами добре, правя си допълнителен модул към ГАЗ-анализатор за въглеводороди, и кислород. Първият е на база опто-акустичен ефект. Вторият на основата на термомагнитна конвекция. Помагайте....
Иван Антонов
П.С. Нали рекох дет професионалистите ще паднат от смях....
Човек се учи докато е жив! Най-вече от собствените си грешки.
Всеки човек, заслужава да го погледнеш. Но не всеки заслужава да му подадеш ръка.
Аватар
ivanantonov
6-ти разряд
6-ти разряд

Следваща

Назад към Автомобилна електроника