След толкова години и вече на толкова години, това ТНТМ-то и списание Млад конструктор продължават да живеят в мен
Гледайки как другарите хамериканци, пък и не само те, си правят сами разни машинки, отдавна се бях закрастил и аз да направя нещо.
Идеята е на първо време трикоординатна настолна фреза за пробиване на печатни платки, трасиране на експериментални такива и евентуално работа със сравнително меки материали, най-вече дърво и в дълбочина. Може би гравиране на надписи.
Електрониката, както знаете, не ми е проблем. Но откъм механика възможностите ми са много ограничени, нямам дори колонна бормашинка, а за настолно стругче, като при американците, даже не мога да сънувам в момента.
Но полека-лека, гледайки кой какво е смереметил в интернет, започнах и аз. И понеже тази вечер заработи и втората ос, ме хвана вълнението. Тепърва трябва да я монтирам на стойки перпендикулярно на подвижния плот и тепърва трябва да направя и третата Z ос с носач за шлифовалка тип "Дремел", но китайска и доста по-евтина. Но .... вече нямах търпение.
Та двата блока поставени с трупчета един върху друг, един молив хванат някак си да докосва лист хартия и пуснах демото на програмата за управление. На новия ми аватар се вижда, че все пак има доста правилно изписан надпис EMC2.4.
А ето я и самата ракетна установка с приложение на нанотехнологии
Друго ако не, надеждата ми, че ще се получи заек от трънката, доста порасна.