Любо написа:Пускай, не пречи. Аз преди 20 и повече години бях много задобрял. Това лято на морето бяхме взели старата табла и поиграхме няколко пъти с жената. Оказа се, че доста сме я позбравили, особено гилбарата и тапата, но си я поприпомнихме донякъде.
В таблата може да играеш и рисково/на късмет/ в някои случаи, игрите май карат на сигурно и избират възможно най-оптималния ход.
В интерес на истината точно тази игра поема доста рискове, но премерени... т.е. такива, че вероятността да го удариш е малка, а съответно вероятността той да се възползва от позията е голяма... Ето един пример:
Играта мести двата пула от 13 на 11 и 9 съответно, а последната двойка отива от 7 на 5. Това дава само двойка като възможност да го удариш (6-2 в най-лошия случай) но в същото време дава много шансове да се направят 6 поредни капии на следващия ход.
Както и да е. Ето я позицията, за която говорех:
Накратко, аз бях с много късмет и започнах с 3-1 (стандартно отиграване)
Компа хвърли 3-2 (с 2 развърза двата пула а с 3 свали горе не 15)
В този момент аз хвърлих 5-5 (късмет, както казах)
Той хвърли 6-1 геле. И в позицията на горната картинка, аз му треснах контра (double)
Тази контра, както се вижда от картинката, е окачествена като "много лоша" (very bad).
Според мен няма съмнение, че позицията ми е по-добра. Играта също не го отрича:
Вероятността за победа е 75%, вероятността за Марс (gammon) e 50.5%
В първия момент си мислех, че ме плюе, защото му давам възможност да се измъкне, ако не се съгласи на контра, и да взема една точка вместо доста вероятните две (от Марс), но забележете, че той приема контрата. Не обръщайте внимание на реконтрата (redouble to 4), която той ми дава след това, тя е задължителна, защото аз го водя 5:1 в игра до 7 и дали ще загуби 2 или 4 точки, за него е без значение.
В крайна сметка играта наистина завърши с Марс, който учетворен ми даде 8 точки - много повече от нужните ми две, но така и не разбрах, какво толкова не му хареса в моята контра...