Въздушна пушка

Приказки за каквото си искате

Въздушна пушка

Мнениеот prius06 » Съб Яну 09, 2016 6:29 pm

Реших да си купя въздушна пушка и след известно ровене по интернет се спрях на Crosman Vantage NP.

В продължение на три дни се опитвах да си я поръчам, но накрая все ми се появяваше съобщение, че този продукт не може да се изпрати до моя пощенски код. Така и не разбрах, точно какви са ограниченията, но лекът се оказа сравнително елементартен. Поръчах пушката от Walmart с доставка до най-близкия техен магазин в Indiana. Аз живея в Illinois но този магазин ми е на 45 минути каране, та покупката е свързана с известно неудобство, но не е болка за умиране.

Основната причина да отворя темата, обаче, не е толкова самата покупка, колкото намерението ми да си направя стрелбище в мазето. Аз имах една детска пушка преди, за която бах сковал една мишена, но с нея има известно проблеми. Първо старата мишена беше много голяма и второ новата пушка вероятно ще я пробива.

Новата мишена ще е монтирана в една ниша в мазето, която е висока около метър и основата и е на височина около 1,4 м (в дясната страна на картинката.) Тук подобни ниши са известни като crawling space. Мишената ще е в дъното на тази ниша, което ще позволява стрелба от около 10 метра.

Основният елемент на мишената е куршумо-уловителя (зелен на картинката), който засега мисля да я скова от дървени плоскости, като диагонално ще монтирам една стара метална плоча от грил с дебелина около 0,5 см. Оловните куршумчета ще се отбиват от плочата и ще падат в основата на въпросната кутия. Надявам се че при удара ще загубят достатъчно енергия и няма да излизат от кутията.

На тавана на нишата мисля да инсталирам нещо като простор с две макари, по който да мога да инсталирам нови мишени, след като старите се надупчат.

Ще се радвам, ако споделите съветите си.
Прикачени файлове
basement.png
Само две неща са безкрайни - вселената и човешката глупост - за първото не съм сигурен. (А. Айнщайн)
Аватар
prius06
Баш Майстор
Баш Майстор

Re: Въздушна пушка

Мнениеот Nikolashka » Съб Яну 09, 2016 6:31 pm

Аз утре ще ходя на gun show , ма само ша зяпам, нямам никакъв лиценз и нищо не мога да купя.
Аватар
Nikolashka
екип

Мнениеот Пачо » Съб Яну 09, 2016 8:24 pm

Tи си го измислил всичкото, аз препоръки нямам. Може би леко ти завиждам че си имаш хоби, мен сякаш нищо не ме влече вече.
... "Всичко,що е технически оправдано,е красиво"-Королёв, Сергей Павлович
Аватар
Пачо
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот prius06 » Нед Яну 10, 2016 1:45 am

Ето какво измъдрих за уловител за куршумчета...

На първата снимка съм махнал металния гръб и съм го снимал от задната страна. Правоъгълничето в средата е мястото, през което трябва да се стреля. За дъно ползвам бояджийска тавичка. :crazy:

На втората снимка е страничен изглед с металния гръб монтиран под 45о.
Прикачени файлове
trap_no_back_small.jpg
trap_completed_small.jpg
Последна промяна prius06 на Нед Яну 10, 2016 1:48 am, променена общо 1 път
Само две неща са безкрайни - вселената и човешката глупост - за първото не съм сигурен. (А. Айнщайн)
Аватар
prius06
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот longgo » Нед Яну 10, 2016 12:18 pm

To това добре, ама 10м за пушка не е ли близко?  :scratch: Повечко за въздушен пищов ми прилича.. То не че на стрелбищата са мега далеч мишениете ама все пак.. Ха! Ти да не си решил да тренираш за да им обираш играчките по стрелбищата  :biggrin:
А в зависимост от от силата на шушката, не става ли просто обърната малка метална кофа?
Аватар
longgo
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот prius06 » Нед Яну 10, 2016 4:50 pm

[quote="longgo"]To това добре, ама 10м за пушка не е ли близко?  :scratch: Повечко за въздушен пищов ми прилича.. То не че на стрелбищата са мега далеч мишениете ама все пак...[/quote]
Колкото-толкова. Ако имах по-голямо мазе можеше и други варианти да измисля, ама това е... П.П. Погледнах в Гугъля - 10 метра е стандартното разстояние за въздушни пушки, което е логично, защото куршумчетата са много малки и ако се стреля от по-голямо разстояние на открито, дори лек вятър ще създава много проблеми.

[quote="longgo"]...А в зависимост от от силата на шушката, не става ли просто обърната малка метална кофа?[/quote]
Идеята на това устройство е да позволява на куршумчетата да влизат вътре, но да не ги пуска обратно. След известно време това, което се е събрало, трябва да се изхвърля. Обърнатата кофа е проблем по много причини. Енергията на куршумчетата трябва да е точно такава, че да пробие предната стена, но да се спира от задната, което само по себе си е почти невъзможно да се постигне. В един момент като се надупчи предната стена на кофата, всичко ще излиза отзад, т.е. на всеки стотина изстрела трябва да се сменя кофата. Отделно пък, обърната кофа няма да събира нищо.

Както и да е, де. Това, което съм сътворил, общо взето работи, но понеже "истинската" пушка още не е пристигнала, засега тествам с една доста по слаба и куршумчетата понякога отскачат от предната стена, която се състои от тънка пластмаса подплатна с фазер. Надявам се това да не е проблем в бъдеще - все пак новата би трябвало да стреля с около 800-900 fps, което си е доста... С по-леки куршумчета тази пушка е дори свръхзвукова, но точността се влошава, така че поне засега не мисля да ползвам такива.

Абе как им се вика не тези неща с които стрелят въздушните пушки? :scratch:
Изображение

Аз им викам куршумчета, щото не знам каква е думата. Не би трябвало да се сачми (сачмите са сферични). На английски думата е пелет (pellet).
Последна промяна prius06 на Нед Яну 10, 2016 7:59 pm, променена общо 1 път
Аватар
prius06
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Cris » Нед Яну 10, 2016 6:19 pm

Сачми  :biggrin:
Cris
Майстор
Майстор

Мнениеот epiqe » Нед Яну 10, 2016 9:20 pm

Чашки им викат тук в България :)
Аватар
epiqe
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Лев4о » Пон Яну 11, 2016 7:52 am

Според мен идеята ти е работеща. Предлагам ти крайната ламарина която трябва да обира "чашките" и да ги насочва към кутията, да бъде заоблена, а не права. Освен това ако я закачиш на панти отгоре и да е свободна да се люлее, много по-ефикасно ще обира "чашките" и няма да могат да я пробиват.
Аватар
Лев4о
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Смоки » Пон Яну 11, 2016 10:25 am

[quote="longgo"]
To това добре, ама 10м за пушка не е ли близко?  :scratch:
[/quote]

Толкова си е, 10 м е и олимпийската дистанция. Има само една подробност - "десятката" на мишената е с диаметър 0.5 мм. При стрелба от положение прав и без упора, последователното вкарване на десетки си е сериозно постижение.

Иначе, за стрелбището и уловителя, както го е намислил Приуса, сигурно ще работи. Аз спонтанно си представям нещо направено от повечко 2х4 талпи, но и така става.
Само за въжената линия бих препоръчал да стига до мястото от където ще се стреля. Ако искаш да развиваш прецизна стрелба, трябва постоянно да контролираш попаденията, което не е удобно, ако трябва всеки път да се разхождаш.
А за деца, гости и т.н. неопитни стрелци, видях една интересна идея - лъжици (супени и кафени) с извити като кука дръжки и окачени за да висят на хоризонтална ос от дебела тел. Чудесни мишени са - клатят се като ги удариш и са достатъчно здрави за да издържат на много попадения. :)
"D'oh"
Homer Simpson
Аватар
Смоки
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Nikolashka » Пон Яну 11, 2016 2:30 pm

Аз ако ще правя домашно стрелбище за въздушна пушка директно отивам на идеята с лъжиците. Тясе явява технически и практически най добра. Освен ако нямаш за цел да подготвяш синове за световни шампиони. Половин милиметър ли е десятката или пет милиметра ?
Аватар
Nikolashka
екип

Мнениеот prius06 » Пон Яну 11, 2016 3:29 pm

[quote="Nikolashka"]
Аз ако ще правя домашно стрелбище за въздушна пушка директно отивам на идеята с лъжиците. Тясе явява технически и практически най добра. Освен ако нямаш за цел да подготвяш синове за световни шампиони. Половин милиметър ли е десятката или пет милиметра ?
[/quote]Половин... Ето я... Външен диаметър 45.5мм
Прикачени файлове
10_m_Air_Rifle_target.png
Аватар
prius06
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот prius06 » Пон Яну 11, 2016 5:25 pm

[quote="Лев4о"]
Според мен идеята ти е работеща. Предлагам ти крайната ламарина която трябва да обира "чашките" и да ги насочва към кутията, да бъде заоблена, а не права. Освен това ако я закачиш на панти отгоре и да е свободна да се люлее, много по-ефикасно ще обира "чашките" и няма да могат да я пробиват.
[/quote]
Аватар
prius06
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот prius06 » Пон Яну 11, 2016 5:44 pm

[quote="Лев4о"]
[/quote]
Идеята ти е добра, може да измисля нещо подобно в бъдеще. Текущия вариант (както може би сам се досещаш) използва материали, които съм имал под ръка. Това, което ползвам е дебела и тежка чугунена плоча, която според и без панти не би трабвало да помръдне при удар от оловна чашка дори при свръхзвукова скорост.
Аватар
prius06
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот prius06 » Пон Яну 11, 2016 6:05 pm

[quote="Смоки"]
...Иначе, за стрелбището и уловителя, както го е намислил Приуса, сигурно ще работи. Аз спонтанно си представям нещо направено от повечко 2х4 талпи, но и така става...
[/quote]
Има двя проблема с тези талпи:
- Сачмите/чашките поне от старата пушка (по-слаба) често отскачат от талпи, много рядко се загнездват в дървото. Като се появи новата, ще докладвам поведението, но все пак ми се ще да работи за пушки с различна мощност.
- Рано или късно дървото се раздробява, т.е. необходимо е периодично да се подменя (това не ме притеснява много).

[quote="Смоки"]...Само за въжената линия бих препоръчал да стига до мястото от където ще се стреля. Ако искаш да развиваш прецизна стрелба, трябва постоянно да контролираш попаденията, което не е удобно, ако трябва всеки път да се разхождаш...[/quote]
Макар и да звучи много добре, на този етап няма да съм в състояние да направя подобно нещо. По тавана в crawling space-а няма никакви препятствия, което прави текущото изпълнение много лесно, но от там нататък има въздуховоди, носещи греди и пр. гадости, които правят подобно начинание неосъществимо. От друга страна аз няма да тренирам за олимпиада, пък и 5-6 метра разходка няма да ми навредят. :)

[quote="Смоки"]
...А за деца, гости и т.н. неопитни стрелци, видях една интересна идея - лъжици (супени и кафени) с извити като кука дръжки и окачени за да висят на хоризонтална ос от дебела тел. Чудесни мишени са - клатят се като ги удариш и са достатъчно здрави за да издържат на много попадения. :)
[/quote]Това може и да го направя, но трабва да помисля по два въпроса:
- Ще отскачат ли чашките от лъжичките? (това изречение звучи много тъпо извън контекста на темата) :wacko:
- Как да съчетая тези лъжички с текущата подвижна мишена.

Междувременно се появи и първият проблем с текущата реализация.
Въжето, което ползвам, се оказа доста еластично и провисва, което прави почти невъзможно калибрирането на височината на мишените. Работя по версия 2.0 - мишената ще се движи по нещо което не се огъва (като корниз), а въжето само ще дърпа мишената по корниза...
Последна промяна prius06 на Пон Яну 11, 2016 6:19 pm, променена общо 1 път
Аватар
prius06
Баш Майстор
Баш Майстор

Следваща

Назад към На лафче