Гаечен ключ или швейцарско ножче

За хората, пътищата и автомобилите

Гаечен ключ или швейцарско ножче

Мнениеот prius06 » Сря Фев 21, 2024 6:27 pm

Какви инструменти предпочитате: специализирани или много-функционални?

Знам, че този въпрос няма еднозначен отговор, не само защото повечето хора използват както специализирани, така и универсални инстрименти, но и защото в много случаи е дори трудно да се характеризират инструментите както специализирани или много-функционални.

Ще дам пример с най-често исползваната машина в моето мазе - настолен циркуляр. От една страна прави само едно нещо (реже дърво), от друга страна може да се използва за рязане напречно, надлъжно, под ъгъл, а като се добавят разни шейнички си пр. прикачен инвентар, възможностите стават много.

Като пример за инструмент, който смятам за специализиран, бих дал това:
router_plane.jpg

Това е router plane - не му знам българското име. Направих го от парче дърво и длето. Използва се за издълбаване на плоски повърхности (напр. канали) на дълночина до към 3-4 см. Теоретично това може да се направи на CNC, но за мен лично тази малка талпичка работи по-бързо, в много случаи оставя по гладка повърхност и не на последно място - не прави мръсотия, в смисъл, че стружките от това се чистят много по-лесно от прахоляка на CNC-то.

Пример за универсална машина e този дрелко-винтоверто-нам-кво-си...

Та след всички словоизлияния - как бихте класифицирали вашите най-често използвани инструменти?

Предимно специализирани, предимно универсални, по малко от всичко?
Аватар
prius06
Баш Майстор
Баш Майстор

Re: Гаечен ключ или швейцарско ножче

Мнениеот Пачо » Сря Фев 21, 2024 7:36 pm

Най-много ползвам едно комплектче Сибиртех. Цената му беше по-ниска от комплекта torx които идват с него. Поради ниската му цена няколко пъти съм го напъвал с увереността че ще изтряска и ще го хвърля, но издържа кучето. Чиста механика, нула батерии. Не е нужно да си планирам повредата че да му зареждам батериите преди това.
https://restart.bg/otvertka-reversivna- ... rteh-13376
Аватар
Пачо
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот prius06 » Сря Фев 21, 2024 7:49 pm

Пачо написа:Най-много ползвам едно комплектче Сибиртех. Цената му беше по-ниска от комплекта torx които идват с него. Поради ниската му цена няколко пъти съм го напъвал с увереността че ще изтряска и ще го хвърля, но издържа кучето. Чиста механика, нула батерии. Не е нужно да си планирам повредата че да му зареждам батериите преди това.

Интересно име... За отвертки, ползвам предимно такива, които се побират в джоба ... различните накрайници са или скрити в дръжката или металнтата част се обръща за да се превърне от плоска във филипс.
Аватар
prius06
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот longgo » Сря Фев 21, 2024 8:47 pm

За в колата се мотае едно кутийче с накрайници и битове от лидълските. И за сега нямам особени възражения ако и да не е BACHO.. Също стои и едно от тия турист-рибар-пишман майстор дивотийка която е като сгънато швейцарско ножче, а като обърнеш става на клещи, има ножче, пиличка, дори нещо като микро фенер, отварачка.. Седи в жабката ама е и помагало..
Лично бих предпочел като за нещо компактно и да е наръки - по универсален инструмент. И да не е баш Джеки Чан. Вече за работа като за работа е ясно че си иска куфара..
Кабели обувки може и с какви да е клещи да стиснеш ама с хубави си е друга работата.. А по тоя повод бях взел и една като наковалничка с профил като V за по-големи обуща като за маса на батерия или маса на бас каса.
После видях хидравличен китайски тул за 60-70e с накрайници до бая големички кабели и реших че си заслужава да си имам.. Не, че всеки ден правя кабели ама лятно време все някой ще зарита за баси..
Аватар
longgo
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот kamen » Чет Фев 22, 2024 8:41 pm

Не,че съм кой знае какъв монтьор,но бих предпочел за сериозна работа хубав инструмент.За закърпване на положението-каквото има.
Честно казано разни "швейцарски ножчета" никога не са удобни в ръката.А пък е бонус да свършат работа.
kamen
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Пачо » Пет Фев 23, 2024 1:31 am

prius06 написа:
Пачо написа:Най-много ползвам едно комплектче Сибиртех. Цената му беше по-ниска от комплекта torx които идват с него. Поради ниската му цена няколко пъти съм го напъвал с увереността че ще изтряска и ще го хвърля, но издържа кучето. Чиста механика, нула батерии. Не е нужно да си планирам повредата че да му зареждам батериите преди това.

Интересно име... За отвертки, ползвам предимно такива, които се побират в джоба ... различните накрайници са или скрити в дръжката или металнтата част се обръща за да се превърне от плоска във филипс.

Тази със накрайниците в дръжката ползвам само в краен случай, стои в едно чекмедже в кухнята. Неудобна за смяна на накрайници и неудобна за ползване, чувството ми при работа с нея е като да опитвам да запаля цигара във ветровито време на мокър тротоар докато нося 4 торби пазар, в две от които има яйца. Тази пък която се сменя от звезда на права след няколко месеца ползване започна да и изпада оста от дръжката.

С онзи Сибиртех смених огледалото на реното на майка ми (два торкса и една десятка) и номера и window regulator-a на колата на любимата (много десетки и торксове).

Инак имам от ония клещи-отверки-ножовки и нам какво в жабките, един път ползвах едната и повече не искам да ми се случва.
Аватар
Пачо
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот prius06 » Пет Фев 23, 2024 6:16 pm

Пачо написа:...С онзи Сибиртех смених огледалото на реното на майка ми (два торкса и една десятка) и номера и window regulator-a на колата на любимата (много десетки и торксове).

Инак имам от ония клещи-отверки-ножовки и нам какво в жабките, един път ползвах едната и повече не искам да ми се случва.

От снимката на Сибртех в уебсайта на се вижда много добре, но ми се струва, че въпросното чудо идва с някаква торбичка, да се държат различните накрайници, Ако е така, нямам нищо против, но ако са в насипен вид, за мен е неизползваемо. Наскоро куповах едни М12 уреди, които за по-евтино взех tool-only (без батерия), защото имам вече достатъчно батерии и зарядни. В крайна сметка купувах допълнителни торби, за да го нося.
Между другото, конкретно за отвертки, със или без тресчотка?
Последна промяна prius06 на Пет Фев 23, 2024 6:22 pm, променена общо 1 път
Аватар
prius06
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот prius06 » Пет Фев 23, 2024 6:19 pm

kamen написа:Не,че съм кой знае какъв монтьор,но бих предпочел за сериозна работа хубав инструмент.За закърпване на положението-каквото има.
Честно казано разни "швейцарски ножчета" никога не са удобни в ръката.А пък е бонус да свършат работа.

Аз използвах "швейцарско ножче" по-скоро като метафора за многофункционален инструмент, нямах предвид конкретно ножче.
Аватар
prius06
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Пачо » Съб Фев 24, 2024 2:49 am

prius06 написа:От снимката на Сибртех в уебсайта на се вижда много добре, но ми се струва, че въпросното чудо идва с някаква торбичка, да се държат различните накрайници, Ако е така, нямам нищо против, но ако са в насипен вид, за мен е неизползваемо. Наскоро куповах едни М12 уреди, които за по-евтино взех tool-only (без батерия), защото имам вече достатъчно батерии и зарядни. В крайна сметка купувах допълнителни торби, за да го нося.
Между другото, конкретно за отвертки, със или без тресчотка?

Eто го какво е:

Изображение

Изображение

Изображение

С тресчотка е отвертката, лява дясна и заключена. Иначе за сериозна човръкня си трябват от добрите стари отвертки, много и различни, дълги къси дебели, пожелателно да може да се чука по тях ... много трудно издържам като видя комплект отвертки :blush:
Аватар
Пачо
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот prius06 » Съб Фев 24, 2024 8:46 am

Пачо написа:...
Eто го какво е:
...

Полезни накрайници и е компактно.
Одобрявам! :drinks:
Аватар
prius06
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот батваню » Нед Фев 25, 2024 2:21 pm

Пачо написа:С тресчотка е отвертката, лява дясна и заключена. Иначе за сериозна човръкня си трябват от добрите стари отвертки, много и различни, дълги къси дебели, пожелателно да може да се чука по тях ... много трудно издържам като видя комплект отвертки :blush:

мен ма впечатли химикалката :) някъде и на мен ми се мотае такава и май е от началото на 80-те, ако не се лъжа - съветска
Аватар
батваню
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Пачо » Пон Фев 26, 2024 1:03 pm

Любимата я извади отнякъде тая химикалка, сложих я за мащаб. Тя пък се учуди че най-много съм ползвал тоя Сибиртех, според нея най-много ползвам едно комплектче ifixit, вероятно понеже не слиза с мен в гаража.
Аватар
Пачо
Баш Майстор
Баш Майстор

Назад към Обща дискусия