Какви инструменти предпочитате: специализирани или много-функционални?
Знам, че този въпрос няма еднозначен отговор, не само защото повечето хора използват както специализирани, така и универсални инстрименти, но и защото в много случаи е дори трудно да се характеризират инструментите както специализирани или много-функционални.
Ще дам пример с най-често исползваната машина в моето мазе - настолен циркуляр. От една страна прави само едно нещо (реже дърво), от друга страна може да се използва за рязане напречно, надлъжно, под ъгъл, а като се добавят разни шейнички си пр. прикачен инвентар, възможностите стават много.
Като пример за инструмент, който смятам за специализиран, бих дал това:
Това е router plane - не му знам българското име. Направих го от парче дърво и длето. Използва се за издълбаване на плоски повърхности (напр. канали) на дълночина до към 3-4 см. Теоретично това може да се направи на CNC, но за мен лично тази малка талпичка работи по-бързо, в много случаи оставя по гладка повърхност и не на последно място - не прави мръсотия, в смисъл, че стружките от това се чистят много по-лесно от прахоляка на CNC-то.
Пример за универсална машина e този дрелко-винтоверто-нам-кво-си...
Та след всички словоизлияния - как бихте класифицирали вашите най-често използвани инструменти?
Предимно специализирани, предимно универсални, по малко от всичко?