Авточасти, консумативи етц ...

За хората, пътищата и автомобилите

Авточасти, консумативи етц ...

Мнениеот Пачо » Вто Фев 22, 2022 5:44 pm

Колеги, откъде пазарувате чаркалаци и консумативи за колите си? Предполагам въпросът ми е предимно към пребиваващите в Европейския Съюз.
Напатих се с покупки на ментета, а най-лошо, че цената по никакъв начин не гарантира че не е менте. Не говоря за авточасти, генерално говоря, от храни, пасти за зъби, битова химия до ВиК, електро и подобни.

Сега конкретно ми дойде като ми дотрябва моторно масло за едната кола. Докато съм в София делегирам отговорност на доверения сервиз (Трансексперт), но от известно време съм на 150км в дивия северозапад, и тук доверие засега нямам. Мога си сменя това онова, имам що-годе инструмент, гараж имам, пък и обичам да се поомажа. И гледам за масло да си поръчам по интернет както половин живот правех, обаче попаднах на някакви медиини материали какви ментета масла се продават у нас, какви бели станали по коли и те такива тревожности.

Има ли някой от вас все още да си сменя маслото сам, или някой друг чарк? Откъде консумативите и чарковете? Повтарям въпроса щото ако дъртеете като мене, на четвъртото изречение ще сте забравили първото :-))
Аз и в щатите си го сменях сам, те така те да си оправдая инструментите дето съм си накупил. Инак смяната там беше 20 долара за труд, нищо пари, ползвал съм си сервиза когато не съм имал половин час за трепане.
Аватар
Пачо
Баш Майстор
Баш Майстор

Re: Авточасти, консумативи етц ...

Мнениеот батваню » Вто Фев 22, 2022 11:00 pm

Аз масла вземах от ato24.de, американски, канадски с надеждата да не са менте. Присламчвах са към групова поръчка.
Аватар
батваню
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Zois » Сря Фев 23, 2022 4:46 pm

Аз все още си сменям сам маслото, но само на мотора, понеже е точно един литър. На колите, 5л. масло, просто не ми стига акъла какво да го правя и как да го занеса някъде където ще го рециклират.
Дребни ремонти по колите си правя сам, инструмент имам, но като цяло нямам условия (гараж, подемник, т.н.).

За масла, филтри и други подобни консумативи, поръчвам от https://maslo1.com/ или от https://motorni-masla.com/
Почти всички други части поръчвам от https://www.autodoc.bg/, това е БГ интерфейса на много голям немски онлайн магазин https://www.autodoc.de/. Всичко пристига за около седмица с куриер, досега не съм имал забележки относно частите.

Нека по-горното не се счита за реклама.
Zois
6-ти разряд
6-ти разряд

Мнениеот Nikolashka » Сря Фев 23, 2022 8:33 pm

Темата менте е необятна. Познавам хора , компания, където много ефтини ролкови и сачнени лагери за камиони се шлайфат фино, изтриват им се данните и лазерно се нанасят нови данни, на SK примерно. И лагерите се продават на друга цена.

И Бай Лико така кръщаваше виното под масата в кръчмата (Господин за един ден).
Аватар
Nikolashka
екип

Мнениеот longgo » Чет Фев 24, 2022 7:08 pm

- под колата капи масло, ко да праа?
- то по-добре, че вътре не се лее капи вишна..

- Какво масло ще ми препоръчате, по-хубаво!
- Калиакра сандвич!

:biggrin: - това по спомен от разни авто форуми.. Сега по темата:
Aз също съм пазарувал доста неща от АутоДок, обаче ако си мислите че и там са много "оригинални"..
Всъщност, в последните няколко пъти купих части (дискове, накладки, подгревни свещи) от trodo. Ползвам финския интерфейс защото от там ми дава опцията за доставка с тукашните пощи но и през "КОМ" домейна пак излизат неща.. Масло не съм купувал от АутоДок или тоя защото тук не са ужасно скъпи а са читави. Дори Мобил 1 го бутилират в тукашна фабрика но като цяло не съм довлен от мобил.
В големия градски магазин за части имаме най-накрая и Тотал масла, а те са доста добри! Смея да кажа по-добри от кастрола. В тоя ред на мисли - в дилър сервиз на Ситроен ще ти сменят с ТОТАЛ ако искаш, нищо че не караш такава и маслата им трябва да са оригинал (за БГ говоря). Другите са на ЕЛФ във РЕНО.
От известно време се мотае из форумните среди - Бардал. Но това може да е "скрита реклама".
Тук дори в моя забутан град, имаме право да занесем в депото за отпадъци до 30л масло за рециклиране на година като частно лице и е безплатно. Както да оставя електроника (някой телевизор,компютър, или дори печка..) . В милата ни родина все още тия неща не са хич на ниво или достъпно развити и в една голяма част старото масло се ползва за... отопление в сервизите зимата :shok: :biggrin:

Иначе, доста от афтър маркет частите продавани в дилър центровете са на определени фирми и могат да се закупят по-евтино от сайтовете но когато са брандирани цената скача.
Отделно, има стандартни елементи като лагери и дискове, еднакви за няколко модела от различни марки. Например преди време SKF / SNR / VAG лагер за предно колело можеше да се намери да кажем 25-30е (не помня цена, да я нарека такава). Същото за моя ситроен тогава но в дилъра бе 50е. Същия размер лагер но за Волво уж упоменато вече бе 80е.. :pardon:
Аватар
longgo
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Пачо » Пон Фев 28, 2022 3:25 pm

батваню написа:Аз масла вземах от ato24.de, американски, канадски с надеждата да не са менте. Присламчвах са към групова поръчка.

Браво бе, тези пичове имат даже мойто масло дет си ползвах в щатите - amsoil.
Благодаря, ще се ослушам как стават поръчките, сподели ако има чалъм някакъв. За филтрите май препращат към друг сайт, то вероятно флтър мога да си поръчам от дилъра в България. На тойотите и хондите в щатите като поръчам маслен филтър за мотора идваха с нова шайбичка за пробката, ще видя как е с хюндаите сега.
Аватар
Пачо
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Пачо » Пон Фев 28, 2022 3:34 pm

Zois написа:Аз все още си сменям сам маслото, но само на мотора, понеже е точно един литър. На колите, 5л. масло, просто не ми стига акъла какво да го правя и как да го занеса някъде където ще го рециклират.
Дребни ремонти по колите си правя сам, инструмент имам, но като цяло нямам условия (гараж, подемник, т.н.).

За масла, филтри и други подобни консумативи, поръчвам от https://maslo1.com/ или от https://motorni-masla.com/
Почти всички други части поръчвам от https://www.autodoc.bg/, това е БГ интерфейса на много голям немски онлайн магазин https://www.autodoc.de/. Всичко пристига за около седмица с куриер, досега не съм имал забележки относно частите.

Нека по-горното не се счита за реклама.

Да, това е нещо което ме гложди и мен сега, къде да предавам старото масло. При атлантиците всеки магазин който продава масла е длъжен да приема отработено масло безплатно, тук ме съмнява да има подобно нещо.
Аутодок го гледам и аз, не ми се нрави че всеки може да им стане партньор и да си продава нещата, но това е положението.

Относно българските сайтове за масло, много се изкушавам да им повярвам, но при положение че в България ми се случи да намеря няколко лаптопа Леново (в технополис) за които от Леново нямаха идея какви са, имам някаква съпротива и вътрешно неспокойство, та масло е толкова по-лесно да фалшифицираш ...
Аватар
Пачо
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Пачо » Пон Фев 28, 2022 3:38 pm

Nikolashka написа:Темата менте е необятна. Познавам хора , компания, където много ефтини ролкови и сачнени лагери за камиони се шлайфат фино, изтриват им се данните и лазерно се нанасят нови данни, на SKF примерно. И лагерите се продават на друга цена.

И Бай Лико така кръщаваше виното под масата в кръчмата (Господин за един ден).

Ах леле ....
Аватар
Пачо
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Пачо » Пон Фев 28, 2022 3:43 pm

longgo написа:Aз също съм пазарувал доста неща от АутоДок, обаче ако си мислите че и там са много "оригинални"..
Всъщност, в последните няколко пъти купих части (дискове, накладки, подгревни свещи) от trodo.

Не бях го срещал тродо, ще разгледам довечера че ме усетиха дето се развличам и ме нападнаха служебно
Аватар
Пачо
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Nikolashka » Пон Фев 28, 2022 8:40 pm

За старото масло. Тази сутрин голямата цистерна камион беше в сервиза, да вземе старото масло. Цистерната, в която го събираме, е един тон, но има нивомер видим от разстояние, и като наближи се обаждаме да идват. Че ако имат проблем няколко дни и не дойдат, ще прелеем.

Ррциклиращата компания плаща на нас, не ние на тях. Те го изкупуват. И така веднаж на 30-40 дни. И с антифриза същото, но отделен контейнер.
Аватар
Nikolashka
екип

Мнениеот батваню » Пон Фев 28, 2022 11:27 pm

Пачо написа:Браво бе, тези пичове имат даже мойто масло дет си ползвах в щатите - amsoil.
Благодаря, ще се ослушам как стават поръчките, сподели ако има чалъм някакъв. .

https://forums.hondabg.com/forum/27-%D0 ... %BD%D0%B0/

Гледам, че хондаджиите в тоя форум си правят общи поръчки периодично. Аз ползвах друг канал, та не мога да споделя опит. Иначе точно заради амсоила достигнах до тоя сайт, ма в края на краищата ми са досвидя и взех по-евтино. :)
Аватар
батваню
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот TheSaint » Чет Юли 21, 2022 9:14 am

longgo написа:- под колата капи масло, ко да праа?
В големия градски магазин за части имаме най-накрая и Тотал масла, а те са доста добри! Смея да кажа по-добри от кастрола. В тоя ред на мисли - в дилър сервиз на Ситроен ще ти сменят с ТОТАЛ ако искаш, нищо че не караш такава и маслата им трябва да са оригинал (за БГ говоря). Другите са на ЕЛФ във РЕНО.
От известно време се мотае из форумните среди - Бардал. Но това може да е "скрита реклама".

Аз много се чудя дали да се пускам на Тотал - тук в БГ майстора ми ги обяви за голям боклук - та 2 пъти подред слагам Бардал, но Тотал-а а на 1/2 цената на Бардал.
И не ми се само за парите еднократно - мойто магаренце папка масло яко - на 3К км, един литър отива и така 3 до смяна... Има и лек теч отдолу (му мотор и кутия мисля) + гумички на клапани вероятно са ти отишли - пропушва при студен старт.

Чудя се дали да не му шльопна една добавка:
https://www.amazon.com/1005-Oil-Leak-Stop-300/dp/B001CZSGTE
Страх ме да не запуши маслени магистрали, въпреки, че не би трябвало...
Тази добавка би трябвало да влиае само на гумените уплътнения (да ги освежи), а не да запълва дупки на агро, ама ме е леееко страх...
Някой да сподели опит ако има?
Аватар
TheSaint
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот kamen » Чет Юли 21, 2022 5:42 pm

Тук един колега се кълне в Бардал-барем от 10 години.Старият двигател(2 литров помпа-дюза на ФауВе)изкарал някакви умопомрачителни километри,сега с новия се надява да мине още толкова.
Ама ти си знаеш.
kamen
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот longgo » Пет Юли 22, 2022 10:29 pm

TheSaint написа:Аз много се чудя дали да се пускам на Тотал - тук в БГ майстора ми ги обяви за голям боклук..

А той тоя корифей, от де го купува? От някой китаец на илиенци или от Пежо-Ситроен? Защото в България и разни други източни региони здраво се продава кръщавано масло!
Но сега има интернет и може да си поръчаш не от пишман дърводелци.
Относно доЕбавките за масло - слагал съм на лики и моли за клапани. По-точно за хидравличните повдигачи и кажи речи имаше ефект. А щом ти гори масло.. започни с по-лесните неща, както сам каза гумички на клапани. Както пуснах, може да се сменят и без сваляне на глава. Така, че като дойде другата смяна на ремъка, трите семерини за отпред, една медна за тапата на централния маслен канал (някъде средата на мотора седи) , и гумичките на клапаните.
Между другото , както ти казах за 2.0 от по-новите мотори имат проблеми. Един от тях е кофти маслени сегметни. Оправя се с... нови.
Аватар
longgo
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот TheSaint » Сря Юли 27, 2022 8:55 am

longgo написа:
TheSaint написа:Аз много се чудя дали да се пускам на Тотал - тук в БГ майстора ми ги обяви за голям боклук..

А щом ти гори масло.. започни с по-лесните неща, както сам каза гумички на клапани. Както пуснах, може да се сменят и без сваляне на глава. Така, че като дойде другата смяна на ремъка, трите семерини за отпред, една медна за тапата на централния маслен канал (някъде средата на мотора седи) , и гумичките на клапаните.
Между другото , както ти казах за 2.0 от по-новите мотори имат проблеми. Един от тях е кофти маслени сегметни. Оправя се с... нови.

Реших тотал, ще сменям по-начесто (преди зимата пак мисля да сменя масло).

За разхода на масло - има и омасляване м/у мотор и ск. кутия, но не мисля да правя каквито и да било ремонти - противно на впечатлението което (явно) оставям - аз не искам да векувам с тази кола...
Аватар
TheSaint
Баш Майстор
Баш Майстор

Назад към Обща дискусия