Избор на семейна кола II (2021)

За хората, пътищата и автомобилите

Избор на семейна кола II (2021)

Мнениеот TheSaint » Пет Ное 05, 2021 9:54 am

Здравейте Банда!

Настава времето да мислим за смяна на семейното добиче (2004 Ксара Пикасо), по-долу темата от 2013:
https://bgdriver.org/phpbb/viewtopic.php?f=6&t=2479&hilit=xsara+picasso

Малко със смесени чувства съм, то добре ни служи хаванчето, беше си ни перфектно всички тези години като се ползваше веднъж в месеца годишно, ама откакто се върнахме в БГ, леееко взе да ме дразни... Супер е практично, сравнително безпроблемно, добре ни побира и носи, супер си е в града (нищо, че е малко шлеп), но извън ме дразни - много бучи, ручи (смених средно и задно гърне и пак...), а не върви, еле пък лятото с 1 камара багаж и климатик... - тук обвинявам 4 степенния автомат AL4 най-вече...
Хлопането след смяна на пружини и амортисьори си остана, още нямам решение (купил съм едни тарелки, но още не съм ги сменил):
https://bgdriver.org/phpbb/viewtopic.php?f=1&t=3044

Та накратко заданието е - кола след 2012 (така отсече жената), АВТОМАТ, сравнително практична, удобна за дълъг път, но и да става и в града, поне малко да е приятна и за каране... Бюджета мога да го сложа до 14 хиляди макс честно казано мога да се напъна и за повече, но дори и 14 ми се виждат ужасТно много да стоят пред блока/блоковете, че понякога едва намирам къде да паркирам в махалата.

Още повече съм объркан, защото в момента нямам фаворит сред по-съвременните автомобили, от каквото виждам и чета (Пачо особено с i30-ките направо уби всичко детско в мен!), ми настръхва косъма още повече.

Знам, че практичния избор е Авенсис (най-вече) или Волво (евентуално), но сърцето казва Ситроен C5 (от 2006 или след 2012), че в квартала който живея паважа е на почит, или БМВ 5xx. При това не се заглеждам по Е60, а Е39 туй ми е последната кола която ме е изкефила много след 2001... А то вече дърто, та дърто и жената откача като й спомена... :punish:

Честно казано повече стойност намирам в нещо по-дърто и да се поддържа безкомпромисно, но пък от каквото видях за 1-ната година откакто се върнах - и с майсторите ситуацията вече не е същата, то са големи разправии вече и с тях... :(

Какво търкаляте вие? Какво сте избирали наскоро?
Longgo, ти защо така (сравнително) бързо разкара C5-цата?
Аватар
TheSaint
Баш Майстор
Баш Майстор

Re: Избор на семейна кола II (2021)

Мнениеот Nikolashka » Пет Ное 05, 2021 4:32 pm

Аз не мога да дам съвет. Но, да питам, как е с новите коли при вас ? Тук почти няма нови коли . Дилърите са омели всичко. Стана като едно време Мототехника. Чакаш над 6 месеца, нищо не избираш, и плащаш втора нощна двойна арабска тарифа. От нова до три години стара плащаш цена за нова.
Аватар
Nikolashka
екип

Мнениеот kamen » Пет Ное 05, 2021 7:47 pm

Доста труден въпрос...Силно съм разочарован от "новите"коли.Особено след като видях какво представлява буталото на трицилиндрова...То компресор за АМАТЬОРИ е по добре.
Не знам как ще убеждаваш жена си,ама или трябва да търсиш кола второ поколение двигател,или да мислиш за такава преди2009г.
kamen
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот longgo » Пет Ное 05, 2021 8:45 pm

Всичко наистина много, ама много зависи от това на което попаднеш не точно за марката. Обаче, тук в рамките на няколко месеца се нагледах на "качествен" немски инженеринг на модели от 2011 насам..
Все още харесвам и се радвам на хидравлични ситроени, но както вече е ясно карам корейка. Лично мое мнение е, че ако вземеш баварец, проблемите с пикасото ще ти се сторят като проблем с велосипед. :biggrin:
Например, ако се сдобиеш с двулитровия мотор който има електрическа водна помпа, електрически термостат, умно управление на климатик и вентилатори на радиатора ще мяташ кинти и псувни на редуващи се интервали и не е ясно до къде ще стигнеш.
За С5-цата : Фейслифта след 2010-2011-та има подобрения и то доста. Ако си вземеш с 2.0 дизел 163кс, пълен автомат комби и ексклузив ще имаш наистина полезен обем, прилична динамика и достатъчно комфорт.
Обаче, ако е над 200 000 вече ще има тук там неща за смяна. Имат навика да им шурнат хидроцилиндрите и ако тая кола да се е правила до края почти на 2018-та нещо е зор да намериш резервен нов. Сферите над 10 години са заминали и ще иска подмяна. Тук там ще прочетеш че уж имало успешно пълнени ама.. не вярвай. Помпата за окачването е слабо място. След дълга работа четките набиват всичкия прахоляк около ротора и тя спира. Или се ебава. Разбира се, с внимателно разглобяване и профилактика се оправя. Но да си знаеш. Разбиват се тампони на задните носачи а там е многораменно. Сменя се срещу ХХХ сума.
Автомата е на айсин, и там няма драма но си иска профилактика на маслото или пълната му замяна. Следващото е еолиса (аналог на ад блу), както и поетапно задръстването на ДПФ-а
Естествено има и с метално пружинно окачване такъв , но ако ще е така то тогава по-добре виж пежо аналога му. Вози по-добре. Също така всякакви мотори като 2.7-3.0 дизел ги отпиши. 2.0 бензин е слаб. Не е за това купе и има проблеми с течащи капаци на клапани които са пластмасови, с дроселовата клапа, гори масло ако уцелиш серията със старите сегменти и ако се кара с кофти масло затлачва каналите на хидроповдигачите, и започва да чука като трактор след което валове, кобилици.. 1.6 турбо мотора (бензин) е от БМВ и е още по голямо лайно и от двулитровия бензин. Там ще ти беее главата още по-яко.
Другата която се сещам : фолсваген туран. Там има доста по-нови които са с 1.6 турбо дизел , 1.4 турбиниран бензинов... заеби. Първи има мега смотан ЕГР и там се влиза във филми киакто и с дюзите. Бензиновия също е паница и половина носеща проблеми. Ако е с някоя от първите ревизии на DSG кутията хептен ще намразиш колата.. Всъщност, приятел има от по-старите. Отпред прилича на пасат Б6. Това нещо е с 1.9 помпа дюза, не особен дпф, подгряваща печка. Колата работи и върви много приятно. Но е ръчка.. Нямам идея как ще е с автомат.
Сега, колкото и явно да си предубеден.. погледни КИА Сиид комби със 1.6 GDI модел 2013-14-15.. автомат или като моята 1.6 дизел пак със седем степенния автомат. Комбито е размер обаче колкото голф някъде.
Сравнено с пикасото е ниско и вози доста твърдо но колата е лесна за обслужване и е относително по-надежна сравнена с немските или ситроен. Но, както казах - тя е малка.
Другата която може би ще ти хареса е рено. Имат няколко големи модела, и там ако се огледаш за над 1,6 бензин или над 1.5 дизел комби автомат, и като разход за ремонт и части и като кеф от возията ще ти допадне. Ще чуеш легенди как едва ли не се разпадат по пътя но това въобще не е вярно..
А! И провери за хюндай i40. Също са достатъчно хубави. Тойота авенсис според мен е надценена.. Също и толкова прословутот им качество. Особено със задната електрическа ръчна спирачка но вероятно и там е до късмет. Иначе, съгласен че авенсис комби не е лош избор. Има и читави сервизи за тях така че хръли едно око и на там.
Аз за друго не се сещам в момента.
Аватар
longgo
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Zois » Нед Ное 07, 2021 9:39 am

Аз карам Рена, няколко на брой, и в момента мога да ти дам конкретно предложение от форума на Рено:
http://www.renault-bg.com/smf/index.php?topic=197768.0

Единствено, не ти се връзва с изискването за възраст, но пък мога да ти кажа, че няма да имаш сериозни проблеми с такъв автомобил. Двигателят е железен, скоростната кутия - също.
Zois
6-ти разряд
6-ти разряд

Мнениеот TheSaint » Нед Ное 07, 2021 9:43 am

longgo написа:***
Лично мое мнение е, че ако вземеш баварец, проблемите с пикасото ще ти се сторят като проблем с велосипед. :biggrin:

:rofl:

Много Благодаря за отговора Longgo! Изчерпателен както винаги!
Чета аз (и не само тебе, а де що ревюта има за по-нови коли) и си викам, абе колко да бучи и да не върви Пикасото... :megashock:
Няма да е лесно...
Аватар
TheSaint
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот TheSaint » Нед Ное 07, 2021 9:44 am

Zois написа:Аз карам Рена, няколко на брой, и в момента мога да ти дам конкретно предложение от форума на Рено:
http://www.renault-bg.com/smf/index.php?topic=197768.0

Единствено, не ти се връзва с изискването за възраст, но пък мога да ти кажа, че няма да имаш сериозни проблеми с такъв автомобил. Двигателят е железен, скоростната кутия - също.

Благодаря Zois, ще го имам предвид...
Аватар
TheSaint
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот TheSaint » Нед Ное 07, 2021 4:58 pm

kamen написа:***
Не знам как ще убеждаваш жена си, ама или трябва да търсиш кола второ поколение двигател, или да мислиш за такава преди2009г.

Благодаря Камен!
Опитвам се с убежденията, да видим...
Аватар
TheSaint
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Пачо » Нед Ное 28, 2021 3:49 am

Ще ти кажа моят избор за себе си - тойота аурис втора генерация и рав4 четвърта генерация (трябват ми две коли). Авенсис може да е по-добър избор от аурис за теб, аз търсих коли под наем за да пробвам кои ми допадат и тези двете са ми фаворити. Като недостатък отчитам cvt трансмисиите на аурис и на Авенсис (освен ако е дизел, но за мен модерният дизел е ноно).
Аватар
Пачо
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот TheSaint » Нед Дек 12, 2021 9:38 am

Благодаря Пачо!

След като търкалях "жиб" (X-trail) около 8 години, искам да се карам нещо по-близо до земята, върпреки, че съзнавам, че за БГ SUV би бил по-добрия избор.

Тойота Аурис 2015 хибирид (втора генерация трябва да се води), си купи мой колега преди 2 години... Та оттам знам, че CVT-то поне при хибирда е доста хитро измислено - с планетарни зъбни колела вместо с верига. Та там поне, не би трябвало да се чупи. Не съм задълбавал да видя дали е такъв при конвенционалните Аурис и Авенсис (по-скоро мисля, че не е).

Иначе си постъпил мъдро, като си заложил на Тойоти... Ма пусто, аз имам някаква алергия към тях (както знаеш)... :)

Пачо написа:Ще ти кажа моят избор за себе си - тойота аурис втора генерация и рав4 четвърта генерация (трябват ми две коли). Авенсис може да е по-добър избор от аурис за теб, аз търсих коли под наем за да пробвам кои ми допадат и тези двете са ми фаворити. Като недостатък отчитам cvt трансмисиите на аурис и на Авенсис (освен ако е дизел, но за мен модерният дизел е ноно).
Аватар
TheSaint
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Dragonfly » Вто Май 31, 2022 9:32 pm

Пичове,
и аз опирам до проблема с друга кола.
Баба Ксантия много одъртя и вече ме е страх да напусна София, да не се избуши нещо по хидравликата. А и такъв параход вече не ми трябва.
Трябва ми нещо среден размер, като Ауди А3 за ориентир. Главно да се движа из града и чат-пат извън него. Но хечбека може да вземе и нещо по-обемисто при нужда.
Но си нямам идея за марка и модел. Единствено твърдо съм решил да е бензинова. Комън рейл дизел втора ръка ме плаши сериозно.
Някакви препоръки от ваша страна?
Газ до ламарината!
Аватар
Dragonfly
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Пачо » Сря Юни 01, 2022 10:59 am

Мисля че ти имаше положително мнение за а3. От моята камбанария, за да си запазиш доброто мнение, не си купувай такова. Нищо немско дори бих казал, но от друга страна у нас има такова количество немски, че май не е лоша идея да е именно немска (онова за Рим и римляните). Моето мнение си остава същото, даже съм се втвърдил към тойота. Да ми се чуди човек, аз, който боготворях БМВ да се докарам да предпочитам Форд пред немско. Корейките, не знам. Аргументите се свеждат до доброто старо "да е добре грижена".
Аватар
Пачо
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Dragonfly » Сря Юни 01, 2022 1:25 pm

Впечатленията ми бяха от едно служебно А-3 на сина, което беше от началото на 2000-те. Със старото желязно окачване, не мулти-линк.
Интересно, заглеждам се във Форд Фиести. :)
Газ до ламарината!
Аватар
Dragonfly
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Пачо » Сря Юни 01, 2022 3:06 pm

Аз дори щях да взема фиеста, търсих към два месеца точно фиеста. Карах под наем няколко и ми допадна, проста машина, ангренажен ремък (за мен е плюс в сравнение със съвременните вериги които пак трябва да се сменят на същите километри), удобно се маневрира в града, съвсем поносима на дълъг път, чудесна машинка. Обаче! Двигателят 1.2 не става за дълъг път, категорично. Вкарва купето във вибрационен резонанс при 100-130 км/ч. Аз търсех 1.4 бензин, а всичко беше или 1.2 или дизел. Само две намерих за два месеца и те бяха с лошо оправени катастрофи. Щях да взема един фокус от по-новите ако не бях взел хюндая.
Аватар
Пачо
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Nikolashka » Чет Юни 02, 2022 3:41 am

При нас стана като в България, 1980. Чакане и списък. На нас водещ представител във водещ град, се оказа че се полагали само две електрички на месец. Имаме двайсе продадени, без да сме ги получили още, без клиента да знае нито цвят, нито нищо. Каквото му дадат. Днес лично от първа ръка ми беше казано , че няколко клиенти оставили по $2 000 депозит без шанс за коментар. Но, ше чакате две години ? Няма значение, вземай депозита и да не се разправяме. За останалите коли имаме списък 300 чакащи. Едни се откажат, други ентусиасти дойдат …….

Това каква кола да си взема, дайте съвет, звучи абсолютно нереално.

Миналата седмица дъщерята размаза нейната и да видиш как се купува кола в това време. Но с божия помощ извадих късмет, спасих гол.
Аватар
Nikolashka
екип

Следваща

Назад към Обща дискусия