Егати и колите ...

За хората, пътищата и автомобилите

Re: Егати и колите ...

Мнениеот Пачо » Пон Авг 29, 2022 11:32 am

longgo написа:добре де, за кой модел точно 1.6 мотор говорим?

Моята е 2009 и е драйв-бай-жило. Не помня модела на мотора ще проверя и ще кажа.
Аватар
Пачо
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Dragonfly » Пон Авг 29, 2022 1:55 pm

Току-що гледах онзи Хюндай, дето ходи до Варна и обратно (оказа се през Троян). Даже го изчаках двайсетина минути да пристигне. Дроселът е изцяло управление по жица, не знам къде е потенциометърът на педала.
Повозих се няколко километра, накарах го да я смахмузи, набра добре. После на шеста по равно движи с 60 и има желание да ускори. Това са ми впечатленията. В сравнение с КИА-та, която е до него и му е акран, много по-запазен отдолу. КИА-та е с ръждиви носачи, щанги и около тях.
Направо се навих да я купувам, че вече нямам нерви да гледам коли.

Но нещо ме хвърли в смут - искат да ми я фактурират на подозрително ниска цена - 2000 лв, а останалото кеш на ръка. Засега се опитвам да разбера къде е уловката. За мен не е нормално толкова ниска фактурна цена, като с тази фактура трябва да мина през КАТ и през данъчното в общината. Обявената продажна цена е 11900, докарана е от Швейцария поне така изглежда, сервизната книжка е на немски. Т.е. вносът не е в рамките на ЕС и има дължимо мито.
Газ до ламарината!
Аватар
Dragonfly
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот TheSaint » Пон Авг 29, 2022 2:07 pm

Наскоро ми се беше мернала публикация в ФБ - човек си купува Land Rover от автокъща и за кратко време (седмица две) прави ремонти за 3К лв., иска да им я върне и да си получи парите обратно, но те го фактурирали на по-ниска цена и в съда става тегаво за него.

За търговеца вероятно изгодата е, че ще плащат данък печалба върху по-ниската сума.

За теб, ако е с фактура, не виждам никаква изгода.

Едно време заради нотаралните такси и данъци декларирахме ниски цени, сега незнам...

Митото колко е и кой го плаща разбрахте ли се?
Аватар
TheSaint
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Dragonfly » Пон Авг 29, 2022 2:58 pm

Митото казват, че е платено при докарването. И не ми се вярва, че покупната цена в Швейцария плюс мито е под 2000 лв. Освен ако по фактура не са я купили за 5-600 франка.
От една страна у нас юридическите лица не могат да продават на загуба, от друга - продажната декларирана цена трябва все пак да звучи достоверно.
То на всеки му се иска да има приходи без данъци. :)
В моя бизнес всичко върви по банка и очаквах просто да им преведа парите срещу фактура и всичко да е пито-платено.
Отделно, че за тази кола трябва да се плати и екотакса.
На омайните приказки на автоджамбазите абсолютно не вярвам.
Газ до ламарината!
Аватар
Dragonfly
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот HITMAN » Пон Авг 29, 2022 5:40 pm

Плаща по-малко данък после той. Не искат по банка, няма как да скрият парите. За теб е проблем ако като я регистрираш се окаже крадена, тогава ще си получиш парите по фактура само. НО за евтини коли визирам под 30+ хилки едва ли ще си рискуват задника. Мерцедеса като си купувах, беше към 21 хилки, по фактура 10 и се опасявах от същото, накрая се разбрахме с търговеца, превеждам по фактурата, отиваме двамата в КАТ и като излезе с талон на мое име получава останалото на ръка. До тогава ключовете бяха в него.
Та той ме светна на врътката и каза, че трябва да е луд за 20 хиляди да си рискува фирмата, отделно ако се прави я обявява за открадната стария собственик, за да вземе застраховка и след като вече е регистрирана тук в БГ.
HITMAN
6-ти разряд
6-ти разряд

Мнениеот HITMAN » Пон Авг 29, 2022 5:43 pm

TheSaint написа:Наскоро ми се беше мернала публикация в ФБ - човек си купува Land Rover от автокъща и за кратко време (седмица две) прави ремонти за 3К лв., иска да им я върне и да си получи парите обратно, но те го фактурирали на по-ниска цена и в съда става тегаво за него.

В момента, в който си я купил ако няма писмена гаранция и парите от фактурата няма да вземеш. Съд, мноооооогооо трудно, няма как да докажеш нищо.
HITMAN
6-ти разряд
6-ти разряд

Мнениеот Dragonfly » Пон Авг 29, 2022 8:31 pm

То е ясно, че гаранцията е "Франция" и я купувам на свой риск. Очаквах нещо такова, но от порядъка 50-50. И за сляп е ясно, че подобна кола няма как да струва 2000 лв. На толкова са обявени "Тойоти" като на жена ми от 1998 г.
Газ до ламарината!
Аватар
Dragonfly
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Dragonfly » Пон Сеп 05, 2022 12:02 pm

Последно се спрях на един Форд C-Max 1.6 бензин, атмосферен, с газова уредба от Италия.
Докато обикалях като глуха кучка из безчет "автокъщи", установих следните двойки разнояйчни близнаци:
Киа Сийд - Хюндай i30
Киа Венга - Хюндай Ix20
Сузуки X4 - Фиат Седичи /бензиновите са с мотор 1.6 Сузуки, дизеловите с Фиат Мултиджет/

Рапорт даден! :biggrin:
Газ до ламарината!
Аватар
Dragonfly
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот TheSaint » Пон Сеп 05, 2022 12:23 pm

Хаирлия да е Драгоне!
Много безаварийни километри и приятни емоции да ти носи!
Аватар
TheSaint
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Пачо » Пон Сеп 05, 2022 12:57 pm

Браво честито!
Аватар
Пачо
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот kamen » Пон Сеп 05, 2022 3:53 pm

Успех!
То не са само тези,дето се различават единствено по емблемата,и(само понякога) по външен вид.
kamen
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Пачо » Пон Сеп 05, 2022 4:27 pm

Емблема(тично) инженерство му викат, badge engineering :-))
Аватар
Пачо
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Dragonfly » Пон Сеп 05, 2022 5:08 pm

Пачо написа:Емблема(тично) инженерство му викат, badge engineering :-))

:biggrin: :biggrin: :drinks:
Газ до ламарината!
Аватар
Dragonfly
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот longgo » Пон Сеп 05, 2022 8:51 pm

Ами честито! Сега от кола на 7 топки ще се качиш на таква с две :biggrin: , но какво пък.. Да видиш и овала как е..
Аватар
longgo
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот prius06 » Вто Сеп 06, 2022 6:41 am

Честито и от мен!
Аватар
prius06
Баш Майстор
Баш Майстор

ПредишнаСледваща