Така, статус рапорт.
Върнах дясната кормилна колона и започнах да звъня по обяви за Хюндай на части. Около една трета от автомобилите бяха с десен волан. Направих си екселска таблица за да не се обърквам къде съм звънял, щото имаше телефони които са пуснали по 4-5 обяви. Намерих една все още непродадена в село Петърч за 300лв и я взех.
Намерението ми беше да установя кой чарк издал багажа. След няколко размени на компоненти един цял ден под таблото се установи че нещо по контролера е изпушило. Това ме изненада понеже си има комуникация с контролер единствено от torque sensor нямаше никакъв сигнал. След няколко сравнения забелязах че напрежението на батерията при стария контролер е с около един волт по-ниско. Тепърва ще се занимавам с него, търся увеличителни очила че да мога да разглеждам спойките и да чета компонентите. Колата е сглобена с новата ползва на кормилна колона и функционира нормално.
Дефектната водна помпа беше подменена с нова. Марката е aisin, не е куча, просто лош късмет.
Въпреки че сега всичко работи по колата, на мен вече ми е нервно от нея. Да я карах аз, както и да е, но да карам друг човек да и се довери ми е чоглаво.
А, още нещо. На няколко пъти по време на тестовете дисплеят на таблото примигваше за няколко секунди от най-ярко до най тъмно положение. Така и не успях да го засека в момента в който примигва да наблюдавам напрежението на батерията. Сега живея с мисълта че не е изключено алтернатора да допринася за късия живот на кормилната рейка.
Вече на моята кола, проблемът със съединителя. Оказа се, на моята лостът за избутване на вилката е по-къс с 4мм. Момчетата в сервиза го навариха, струговаха и полираха, сега съединителя е ток и жица.
За бграйдър, тази колона е за следващия модел. Намират се и за моя, ползвани, но само по чужди сайтове и цената е към 400 евро.