За новите камбаники и свирки

За хората, пътищата и автомобилите

За новите камбаники и свирки

Мнениеот prius06 » Пон Юни 15, 2026 9:54 pm

Този младеж ми чете мислите в това видео...

Много идиотски електроники вкараха напоследък. Хем искат да не си отделяш погледа от пътя (даже очите ти следят), хем непрекъснато ти отклоняват вниманието с камбанки и свирки, и надписи, които трябва да четеш (не знам с чии очи).

youtu.be/f-S76WEl25k
Аватар
prius06
Баш Майстор
Баш Майстор

Re: За новите камбаники и свирки

Мнениеот Dragonfly » Вто Юни 16, 2026 10:27 am

Много си прав.
Аз не съм философ и не мога точно да формулирам взаимовръзката, но си имам едно собствено твърдение: Колкото повече колите се правят така, че дори и маймуна може да кара кола, толкова повече броят на маймуните с коли на пътя се увеличава.
Всичко е битка за спечелване на клиенти, като им се внушава, че "умната" кола ще замени човешкия мозък в умението му да възприема обстановката и да предвижда евентуалното развитие на нещата. И ще се справи с всяко неадекватно действие на водача. А също и за събиране на информация. Всякаква информация, дори и на пръв поглед безполезна. А тя в днешно време е доста скъпа стока.
Газ до ламарината!
Аватар
Dragonfly
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот prius06 » Сря Юни 17, 2026 6:37 pm

Dragonfly написа:Много си прав.
Аз не съм философ и не мога точно да формулирам взаимовръзката, но си имам едно собствено твърдение: Колкото повече колите се правят така, че дори и маймуна може да кара кола, толкова повече броят на маймуните с коли на пътя се увеличава.
Всичко е битка за спечелване на клиенти, като им се внушава, че "умната" кола ще замени човешкия мозък в умението му да възприема обстановката и да предвижда евентуалното развитие на нещата. И ще се справи с всяко неадекватно действие на водача. А също и за събиране на информация. Всякаква информация, дори и на пръв поглед безполезна. А тя в днешно време е доста скъпа стока.

За мен исновният проблем е, че в голяма степен новите електроники влошават безопасността, въпреки, че извинението, което се използва е "за безопасност". Повечето предупреждения са текстове, изписани на екран, които някой трабва да чете, докато кара кола. А дори тези, които не са текстовв, пак са някакви иконки, които някой транва да погледне в процеса на каране, Аз не говоря за неща като "ниско ниво на маслото" или "висока температура на охладителната течност", което може да се прочете и половин час по-късно. Аз говоря за нещо от сорта на "Колата пред теб спира" - аз колата пред мен ли да гледам или екрана да чета?
За събирането на данни, няма две мнения по въпроса, всичко е за пари.
Аватар
prius06
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот longgo » Чет Юни 18, 2026 9:26 am

В новите европейски коли поетапно ще трябва да има две неща: задължително да те информира за знаците за ограничение и да тъ мрънка като леля, и черна кутия за застрахователите и компетентните "органи" ако да не дава Господ нещо се случи.
Докато второто, ако е на локално ниво съм съгласен от части, то за знаците едно премигване или предупреждение стига. Но май идеята е, че ако не вземеш мерки до някакво време тя сама да опитва да те ограничава като настъпването на осовата линия например.
Ако блееш в телефона и кривнеш а тя те върне на сила.. звучи много умно нали? Обаче ако в последния момент падне товар, изскочи нещо на пътя (животно, предмет, дупка..) и аз кривна рязко, както не очаквам оная ще опита да ме държи и аз трябва да се боря със системата за "безопасност".
Всеки от вас може да намери в тубата клипчета за издънките на мерцедес и волво със системите за активно помагане на безопасността.. Да! Абсолютно съм съгласен, че ако ги има и помагат е полезно. Но да се внушава както Драона каза че колата ще те пази а ти само сядаш и се кефиш е малоумщина и от двете страни - продавач/производител и клиент.
А защо са така отчайващо нескопосани вътре от към интерфейс? Ами.. милиениум дизайнери и ген зи / милениал потребители.. Какво да очакваш..
Скоро спорихме с познат относно "изчистеният" дизай на тесла. Ама било яско, спретнато.. и т.н. Питам : а защо като е такова "готино" аз трябва да вляза в амнайсе менюта за да свъша нещо обикновено за което само се присягам за едно копче? И защо един от най-купуваните аксесоари са едни малки блутут бутончета които може да им назначиш функция и да поставиш тук там в салона за удобство? Защото на половината ахмаци собственици на такъв електрокар им липсват бутоните!
Предвид напредването на технологиите, скоро ще си говорим с колата какво искаме или не. Не зная до колко това ще е добра идея да имам просто екран и да и казвам : овцо, смъкни прозореца или пусни климатика на 20...
Аватар
longgo
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот prius06 » Чет Юни 18, 2026 3:38 pm

Съгласен съм. От гледна точка на безопасността, функциите на колата трябва да се контролират по начин, който не изисква гледане в екран. Няма значение дали екрана е тъч скрийн или използва физичвеки копчета, за да се разхождаш по менюта. Функциите използващи екран с менюта и пр. трябва да се ползват само на паркинг (мен ако питаш, по-добре да ги няма). Същото важи и за телефоните. Направете им една функция, че ако телефона се движи с над 20км/ч никакви СМСи, никакви апове. Някой, ще кажа - ами пътниците, ОК тази функция може да не работи, ако си на задната седалка, но това, което е в полезрението на водача, трябва да е изключено.
Нямам нищо против някъде на колата да се показва текущото ограничение на скоростта, но без да ми бръмчи или да се опитва да ми привлече вниманието. Водачът трябва да гледа пътя - точка. Но вместо да ми правиш система, която ми следи очите и не не може да работи, когато нося слънчеви очила, по-добре не ми отклонявай вниманието от пътя.
Аватар
prius06
Баш Майстор
Баш Майстор

Назад към Обща дискусия