Кой с какво олекна напоследък?

За хората, пътищата и автомобилите

Re: Кой с какво олекна напоследък?

Мнениеот TheSaint » Пет Юни 07, 2024 7:13 am

Dragonfly написа: :biggrin: За Пежо - Ситроен това е наложително.

Ние това "много доборе го знаем"... ама майсторите що не го? ;)

Ланди ми бяха обявили 160 лв. за тази джажа - било много сложно с моя прост автомобил та трябвало да е програмируема и т.н.
Това беше едно от нещата които ме накараха да свърна към BRC (и че сервиза им е близо до където работя :biggrin:)...
BRC казват 85 лв. - да видим.

Иначе баш снощи бях спрял под лек наклон настрани и бензина се върна! Оставаше 1/4, отидене на почти пълен...
Не съм сигурен, че е от наклона обаче - вероятно колата след време гледа и поплавъка и ако има голямо разминаване - коригира...
Аватар
TheSaint
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот TheSaint » Пет Юни 07, 2024 11:26 am

Dragonfly написа:....
Резултатът от тях е, че като запали и тръгне на бензин, малко глъхне и придръпва - най-вече, докато е студен мотора. Но това не трае дълго.
....

Това 1:1 го правеше и Пикасото - беше осезаемо зимата - лятото - дори не се усещаше.
Аватар
TheSaint
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот TheSaint » Пон Юни 17, 2024 10:05 am

TheSaint написа:Вчера я настроиха (пак)... даже ми се стори, че тръгна една идея по-добре... и 15 км. по-късно ревна с грешка.
Tова е грешката: https://peugeotclub.info/forum/viewtopic.php?t=80187
Май ще им я оставя за ден, да си настройват по-дълго време, барем се получи...

След като я оставих ден за настройки миналaта седмица, крахме около 60 км по околовръстното и малко по магистрала - беше ОК.
Днес, 94 км след настройките пак ревна с грешка почти пред офиса... и оттам леви леви - до газаджиите.
Този път е имала богат смес при около 1600 оборота и 65 км/ч. ...
Настройваха (на място) - да видим колко ще изкара. Вече не им вярвам - 4-ти път е това.

Лошото е, че в края на тази седмица трябва да я оставям в Гърция до Септември... ма подозирам, че едва ли ще стигна до там без да бие грешка...
Баси чудото. Или съм имал луд късмет с Ланди, или са знаели какво правят.
Като се замисля, с Ланди в началото (Пикасото), няколко пъти ми гаснеше в движение с ниска скорост, 6 месеца по-късно проблема рязко се задълбочи и започна да мени обороти и гасне в движение... Хубавото е, че я "хванаха" и оправиха веднага - дефектен температурен датчик на газта (показваше някакви безумно ниски температури) - след смяна всичко заспа докато я продадох (40К+ км).
Аватар
TheSaint
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Dragonfly » Пон Юни 17, 2024 11:05 am

Ей така от любопитство. Кой модел ти сложиха?
Моята е стара - BRC Sequent. Твърде вероятно е и управлението на работата на фордовия мотор да е по-просто. Макар че има променливо газоразпределение.
Газовият компютър следи температурата и налягането на газа, разреждането в смукателния колектор, оборотите и като изключи бензиновите инжектори, следи импулсите (дължината им) към тях от бензиновия. Върху тези данни пропорционално по заложена карта определя количеството газ, което да инжектира. Изключително прост алгоритъм. Ламбда сондата я следи бензиновия и той се грижи за съотношението въздух/гориво.
Газ до ламарината!
Аватар
Dragonfly
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот TheSaint » Пон Юни 17, 2024 11:31 am

Dragonfly написа:Ей така от любопитство. Кой модел ти сложиха?

Ето това: BRC Sequent 32 OBD (може и да се същата като твоята)
https://brc.bg/%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B8-%D0%B8-%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8/%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B2-%D0%B8%D0%BD%D0%B6%D0%B5%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD/brc-sequent-32-obd/
Аз така и не разбирам, ако не може да си регулира сместа въздух газ спрямо бензиновия компютър, за какви адаптации говорим?!
Аватар
TheSaint
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот kamen » Пон Юни 17, 2024 1:47 pm

На Маздата около 1800/м имаше едно леко прекъсване.Няколко опита за настройка,като единият беше на пътя не доведоха до особено подобрение.Виж там,може самият компютър да дава фира,или дюзите не са по реда си.Така на Форда сменяхме дюзи,но там пък не си спомням как точно се държеше колата.
kamen
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Dragonfly » Пон Юни 17, 2024 5:47 pm

TheSaint написа:
Ето това: BRC Sequent 32 OBD (може и да се същата като твоята)

Куплунгът на моя комп е двойно по-голям. Може би защото може да работи до 8 цилиндъра. Рейката ми е метална. Другото е същото. Мисля, че моделът е BRC Sequent 24 или BRC Sequent Fast.
Моята не е OBD. Макар и да не става ясно дали просто газовият комп може да се диагностицира през OBD конектора на колата или е в постоянна връзка с OBD интерфейса по време на работа. Последното някак се не го вярвам, защото комуникацията и четенето на параметри са бавни. Моят се диагностицира през собствена букса и кабел.
Обаче от описанието ми направи впечатление следното:
BRC Sequent 32 е изключително подходяща при автомобили, за които се изисква предпазване на клапаните (Honda, Toyota). Стратегията VSR е софтуерна и позволява впръскване на бензин в определени режими на работа.

Смесването на бензин и газ би могло да доведе до преобогатяване на сместа. Кога и как го прави и каква е тази VSR технология, нямам хабер. Или се има предвид временно минаване на бензин? Защото ако пусне бензиновите дюзи, губи електрическия сигнал от тях за собствената си работа. Ба ли га :scratch:
Газ до ламарината!
Аватар
Dragonfly
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот TheSaint » Пон Юни 17, 2024 6:14 pm

Dragonfly написа:
Куплунгът на моя комп е двойно по-голям. Може би защото може да работи до 8 цилиндъра. Рейката ми е метална. Другото е същото. Мисля, че моделът е BRC Sequent 24 или BRC Sequent Fast.
Моята не е OBD. Макар и да не става ясно дали просто газовият комп може да се диагностицира през OBD конектора на колата....Стратегията VSR е софтуерна и позволява впръскване на бензин в определени режими на работа.
Смесването на бензин и газ би могло да доведе до преобогатяване на сместа. Кога и как го прави и каква е тази VSR технология, нямам хабер. Или се има предвид временно минаване на бензин? Ба ли га :scratch:

Без да претендирам за достоверност, днес като четох за тази газова, попаднах на хонда форума, там пишеха,че над 4К оборота се впръсквало 15% бензин.
При мен грешките бяха 2 пъти на около 2200 и днес на 1600 оборота.

Иначе за OBD2 връзката така е написано, че да не разбереш за какво иде реч...
Ланди ми казваха, че газовата следва бензиновия компютър със закъснение... тук какво се случва идея нямам... пак от каквото четох от нета,адаптивния режим на газовата трябвало да се включи... (май не е пуснат по подразбиране).

След още ровене попаднах на това:
https://brc.it/de/kit/sequent-32-obd-de/

Май се адаптира сам (спрямо собствените си датчици?)... нямам идея дали това е пуснато при мен.
Аватар
TheSaint
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот TheSaint » Пет Юни 21, 2024 10:10 am

Така... Цетко 3 вчера ме докара до гръцко... около 300 км. за малко под 4 часа с 2 спирания и граница (минах доста бързо) - средно за толкова го правим и с C5.Това е най-дългото пътуване откакто сме заедно... :driving:

Беше ми доста нервно да си призная. Но държа се прилично!
Закрепих го на 120 по Струма и даже ме покефи, че освен един голям баир с остри завои, всички други си ги преодоля на 5-та без да се замисля!
Вярно, че бях сам с малко багаж. Но се усеща пъргава, дори и на газ!
В началото на магистралата ми беше леко дискомфортно - доста натоварено и се вреш между камиони и жипове дето искат да те прескочат, ама в дефилето и след Кресна дори мога да кажа, че ми достави удоволствие мъника.
Очаквах да съм смазан след пътя, но не бях.

Силно съм впечатлен от разхода - не можах да го засека, но ми се струва, че е доста икономична.
Нулирах средния разход след границата и в гръцко с около 100 км/ч, за 114 км ми показа 5.5 на компютъра. На газ сигурно ще е 7, ама аз такова вървене и икономия не съм виждал с Пикасото... :)

Естествено ревна с грешка за сместа още на първите 100 км, след излизане от един тунел...баси мистерията е това да настоиш една газова...
После няколко пъти ми рева за изгорели ламБи... бе малко ме дразни в това отношение.

Тази сутрин обаче - никакви грешки! :biggrin:
Дори тази за сместта изчезна - което ще рече, че вероятно е била временна - но подозирам, че ще избие на връщане пак. :shok:
Аватар
TheSaint
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот TheSaint » Пет Юни 21, 2024 11:22 am

Така...
Цетко 3 вчера ме докара до гръцко... около 300 км. за малко под 4 часа с 2 спирания и граница (минах доста бързо) - средно за толкова го правим и с C5.Това е най-дългото пътуване откакто сме заедно... :driving:

Беше ми доста нервно да си призная. Но държа се прилично!
Закрепих го на 120 (добавих му темпомат като го взех! :ok: ) и ме покефи, че освен един голям баир с остри завои, всички други си ги преодоля на 5-та без да се замисля (Пикасото падаше на 3-та от 4, на повечето от тези баири)! Вярно, че бях сам с малко багаж. Но се усеща пъргава, дори и на газ!
А да - беше и канска жега 37 до 42 градуса (на границата). На 42 леко отворих прозорец да се разхладя, но климатик не пуснах! :biggrin:

В началото на магистралата ми беше леко дискомфортно - доста натоварено и се вреш между камиони и жипове дето искат да те прескочат, ама в завоите в дефилето и след Кресна като се изчисти трафика, дори мога да кажа, че ми достави удоволствие мъника.
Очаквах да съм смазан след пътя, но не бях.

Силно съм впечатлен от разхода - не можах да го засека, но ми се струва, че е доста икономична.
Нулирах средния разход след границата и в гръцко с около 100 км/ч, за 114 км ми показа 5.5 на компютъра. На газ сигурно ще е 7, ама аз такова вървене и икономия не съм виждал с Пикасото... :)

Естествено ревна с грешка за сместа още на първите 100 км, след излизане от един тунел...баси мистерията е това да настоиш една газова...
После няколко пъти ми рева за изгорели ламБи... бе малко ме дразни в това отношение.

Тази сутрин обаче - никакви грешки! :biggrin:
Дори тази за сместта изчезна - което ще рече, че вероятно е била временна - но подозирам, че ще избие на връщане пак. :shok:
Аватар
TheSaint
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Пачо » Пет Юни 21, 2024 7:06 pm

Аз периодично си ходя от София до село през Петрохан с туингото. Към 160 км, времето клони към три часа. Беше за майка ми това туинго ама тя не се разбра с него та го взех аз. Не знам дали има 60 коня, жигулата ми се струва че е много по-пъргаво нещо. Из Петрохан нямам никакви проблеми, то аз и с трабант съм си го минавал много пъти. Проблемът ми че не мога никого да изпреваря колкото и да е тромав. Май само веднъж изпреварих един който отбиваше на една чешма.

Понеже темата за кой как се е охарчил не помня дали споменах че някой се беше ядосал дето съм паркирал на конкретно място покрай блока и ми откършил огледалото на бръмби, така му викам една туингото. Голямо премеждие намиране на втора употреба. Регистрирах се в един сайт избрах си огледалото по картинка, описание почти няма, но имаше цена 90 лв. При регистрацията си вкарах вин код и всякакви детайли на туингото. И се започна една серия от имейли, ама каква ти е колата, ама пет пина ли е или е три пина огледалото, ама за кога го искаш, ама с кой куриер да ти бъде пратено.... А всичко това го отбелязах на уеб сайта. На седмия имейл вече ми казва сега трябва да пратиш по тая сметка 90 лв а като ти пристигне чарка трябва да си платиш доставката още 20 лв, връщане няма.

Теглих му една майна и отидох се регистрирах в друг сайт. Историята беше почти същата. Теглих майна и на тях регистрирах се в трети сайт. Вече мина месец защото те не отговарят веднага минават По няколко дни докато се сетат да правят имейлче нещо им не е ясно. Теглих майна и на третия сайт намерих някакъв полски сайт където ми искаха 29 евро за огледалото с пълно описание колко пийна е за кой моделът има проверка по VIN номер дали съвпада. Поръчах и огледалото пристигна след два дни с DHL. Пристигна с документ за връщане в случай че го откажа. Беше си точно моето огледало та не го върнах. Голяма сме работа това българските бизнесмени и българските специалисти.

Това ми е хърчлъка засега по бръмби. А, купих си масло и филтър за смяна ама се оказа че не мога да намеря сервиз който иска да ми смени с мое масло и филтър. Не съм се скъсал от търсене, само в Интернет които са ми наблизо и звъня на номерата. Ще трябва да тръгна пеша по уличките да намеря някои араби, те по не разбират от капитализъм.
Аватар
Пачо
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот longgo » Пет Юни 21, 2024 10:36 pm

E те Алеко, Чудомир и Вазов са си описали народопсихологията ни години преди сегашното ни дередже та сега ли от раз ще да се смени? Виж "Баш Майстора" и кое в сегашните е различно освен цената..
Приказвах си с приятел тези дни, и той ходил до уж уважаван екс дилър на ситроен. Разбрали се да му сложат оригинални консумативи за което ще си плати което са искали. Какво мислиш? Оригинална цената във фактурата! Като свалял него ден като говорихме да си смени пак филтри и масло че им ред и.. вътре най-евтините на пазара..
Аватар
longgo
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот TheSaint » Вто Юни 25, 2024 11:21 am

Пачо написа:...
Май само веднъж изпреварих един който отбиваше на една чешма.
...

:rofl:

А на мен още ми е странно в БГ да си призная (станаха 3+ години)...
Освен с търговците, още свиквам и с БГ мениджърите - покрай жена ми, която не издържа и си тръгна, а аз стискам зъби вече повече от година и половина, ма назрява...

Бе може ли човек поне 7 г. по-млад от мен да ме микро менажира, все едно съм първи клас голямото междучасие!
Всеки месец пращам едни отчети всеки месец има забележки - все съм изтървал я точка, я запетая... и ми се "моли" да не се повтаря.

Три пъти ми връща документ в който съм забравил да добавя буквата "Е" на няколко места (фирмата стана от АД на ЕАД), но сам да си намеря къде.
Последния път беше в header-a на документа, където spell check-a не проверява се оказва. При условие, че после тя го праща на клиента - еднократно.
Бе да беше сложил една буква и да го пратиш! На какво искаш да ме научиш - на наблюдателност? На 51?

Последния път писа, че няма забележки за отчетите (щях да си окача съобщението на стената и да го окича с цветя!).
И тамън са го направя - на следващия ден откри, че съм има интервал в повече в името на един от файловете (който е за четене - не за импорт, да кажеш, че това може да провали импорта).:fokus:

Мой колега си тръгна точно заради това началото на годината, беше започна 4 месеца преди мен...
Аватар
TheSaint
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот TheSaint » Пон Юли 08, 2024 12:16 pm

За C3-ката - нов акумулатор Banner 63Ah = 158 лв. (като ми дадоха 12 лв. за стария).
Много ги похвали баджанака като марка - с такъв дойде и C5-цата. Да видим.

Газовата пак бие грешки - в момента който подкарам с 80-90 км/ч, до 3-4 км. е ревнала с грешка за сместа. :fokus:
За сега остава в Гърция колата - като се върне - мисля да я закрам за още един (5-ти или 6-ти по ред), последен път на BRC България и после да я водя на друг майстор (имам предвид човек който мисля, че ще я направи добре).
Аватар
TheSaint
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Dragonfly » Вто Юли 09, 2024 8:40 pm

А каква по-точно е грешката? Богато или бедно?
Газ до ламарината!
Аватар
Dragonfly
Баш Майстор
Баш Майстор

ПредишнаСледваща

Назад към Обща дискусия