Скоро овчарии да сте правили?

За хората, пътищата и автомобилите

Скоро овчарии да сте правили?

Мнениеот TheSaint » Сря Яну 11, 2023 10:32 am

Или апах си гъза от яд... дето се вика.

Да споделя аз моята овчария отпреди няколко месеца:

Тръгнах да припалвам DS-a - притюхка и спря да пали... Върти, ма не пали. :megashock:
Бре да ми се не види... сякаш няма бензин, но чувам помпата върти... Разкачих маркуча към инжектора за студен старт (той е на едно с рейката) - бензин няма...
Махнах нивомера да се уверя, че все пак има бензин в резервоара - има над половината... Бензина стига до помпата през филтъра - значи не е запушена сондата!

Ми викам си - ясно помпата е заминала - и без това съм взел нова от близо година - явно е време да я сменям...

Помпата е в десният праг на много зачукано място цялото омазано с парафин и аз така до ушите 2 дни... За това път колата е почти легнала на пода, а аз не смея много да напъвам с крика да я вдигна добре. Бе 2 дни кат червей се гърча отдолу, че сменям и всички бензинови гумени маркучи в прага, че доста напукани... Както и да е, справих се!

Бодро тествам с новата помпа, чувам пак - върти, ама бензин йок! Бре мама му стара!
Започнах отчаяно да следя пътя на бензинопровода от помпата до моторния отсек и погледа ми се спря върху един ел. клапан!
Викам си, нещо се е прецакал! Гледам има ръчка отгоре - врътвам тази ръчка и чувам как бензина бордо зацърка към рейката!

Ясно викам, скапал се е този клапан - и в следващия момент осъзнах какво се е случило започнах да апа гъзето! :shok:
Последния път съм я загасил на газ и ключето газ/бензин е останало в позиция газ! А този клапан спира притока на бензин към рейката когато колата е на газ... :secret:

Та те така де, поне сега съм с нова (по-модерна) помпа, нищо, че не е баш оригиналната... :drinks:
Аватар
TheSaint
Баш Майстор
Баш Майстор

Re: Скоро овчарии да сте правили?

Мнениеот Dragonfly » Съб Яну 14, 2023 8:12 pm

Ако едновременно спира ли и самата помпа при спиране на притока към рейката?
Газ до ламарината!
Аватар
Dragonfly
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот TheSaint » Съб Яну 14, 2023 8:20 pm

Dragonfly написа:Ако едновременно спира ли и самата помпа при спиране на притока към рейката?

На газ си въртеше старата помпа - тя е с 3 щуцера и е връщала към резервоара.
Новата е само с вход - изход, трябва да я спра сега с реле, че иначе ще изгори...
Аватар
TheSaint
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Пачо » Нед Яну 15, 2023 12:19 am

Леле леле, тия газови инсталации, жив те оревах.
Голямото хлапе минало през бордюр и пробило картера на скоростите (автоматични). Той е малко технически инвалид, продължил да кара докато колата спряла насред кръстовище. И ми звъни две минути преди среща, среща на която аз съм водещ, и вика - всички ми свирят, колата не върви а само се форсира и пуши и смърди на нещо ужасно ...
- Пусни аварийните бре!
- къде е това?
- !#(*&@#*^!^&$&$#!!!!??? Най-голямото червено копче което видиш!!!
....
Търся му сервиз от България, щото направо не е син на баща си :))) Намирам, пращам му координати. Питам има ли теч, какво е станало - ами нищо не станало, както си карал и така спряла. Питам има ли течност под колата, ама къде под колата. Под колата бре, под мотор и скорости! Разгеле знаеше къде е мотора - ми май има течност на асфалта, ама малко.
- Да не си минал върху нещо, удар отдолу не си ли усетил?
- Не, ударих гумата обаче.
- ?!?!
- ами взех един завой по остро и се качих на острова
- Ако е изтекла течността отдолу, си за смяна на скорости. Ако има миризмата която ми описваш, си за скорости. Като отидеш в сервиза ги питаш за смяна на скорости с промиване на радиатора.

Нашият отишъл, онези видели счупен картер, сменили го, напълнили с трансмисионна течност, запалили но колата не отлепя. И му взели $1000. Пак звъни. Абе нашия, баща ти на кого приказваше .. трябва ти смяна. Пет независими сервиза дадоха между $8 000 и $11 000 за смяна на трансмисия с абсолютно неизвестна ремонтирана кутия. Обадих се на дилъра, $6 000 смяна с тойота отремонтирана кутия. Колата влезе сутринта и следобеда беше готова, пратиха ми видео с обяснение и оценка на нещата около това което са свършили (линк).
Обаче онези $1000 ме боли сърцето за тях.
Аватар
Пачо
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот TheSaint » Нед Яну 15, 2023 10:50 am

Пачо написа:***
- Пусни аварийните бре!
- къде е това?
- !#(*&@#*^!^&$&$#!!!!??? Най-голямото червено копче което видиш!!!

Ама и твойта не е лесна... моят брат е такъв - най-много изгоряла крушка да смени (на лампите у дома).
Кола няма, не иска и да има.

Пуснах кипчето и много се изкефих как оглеждат по-важните неща!
Ние на X-Tail- те ремонтирахме много кутии ~ 5K USD. Само 1 нова сложихме - струвша 8К USD с отстъка от 10.
Та цената ми се види добра!

За онези 1000 не се кахъри - както казва майка - само пари са.
Аватар
TheSaint
Баш Майстор
Баш Майстор

За Пачо

Мнениеот Nikolashka » Пон Яну 16, 2023 2:34 pm

Моята директно рапортува със снимки на гьола под колата. В остров, и двигателя и трансмисията размазани. И никакво каране. Обаче проблемът дойде как да кажем на майка й. Майката пита кво стана, аз казвам трансмисията отказала, няма да я правим, ще скрапирам колата. Гледам да не се получава филм. Да де, но то стана точно обратното. Майката била на един iCloud с дъщерята и видяла всички снимки и месиджи. Но и не иска да се разбере, че има достъп. Страхотен пожар настъпи.
Това беше магарията.
Аватар
Nikolashka
екип

Мнениеот longgo » Сря Яну 18, 2023 11:53 pm

Преди време си монтирах на ксантията парктроник. Китайски естествено.. Да си ме предупреждава.. Хубаво, ама като запалиш и оная поприклекне отзад и докато се изправи заради хидравликата ако тръгне полека назад пищи защото така вижда "земята". Добрее. Обаче една заран щях да забирам едни френдове от летището. И понеже подраних с час и отгоре викам да дремна на един пуст паркинг пред един магазин.
Звънна телефона, аз се поразсъних.Палих колата и полека назад за да не въртя голям завой и докато тя полека върви назад онова пак : пю пю пю.. И докато се усетя рече "дум"! Брех мама ти...
Оказа се, от цял празен паркинг за поне 60 автомобила е имало едно бетонно блокче за знак.. И аз го уцелих :fool: Имаше малка точка на бронята и ако не кажа едва ли се вижда..

Друг един път правим една кутия и си лафим. И никой не поглежда семерините на полуоските. Слагаме на място. Наливай! Литър, литър и половина, лафче, още малко.. още малко.. и отдолу локва :biggrin: Семерината се доскъсала и.. Бегом за чаршафи! :superstition:
Аватар
longgo
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот TheSaint » Пон Сеп 11, 2023 9:33 am

Баджанака има камера в колата, но тя работи непрекъснато, защото при него (2006 BMW x3), запалката не губи захранване като загаси + да скрие кабелите под таблото и заплакта да му стои празна. Аз исках да запоя 2 кабела на зареждачката и да боднем някъде под таблото, но той настоя да ги направи "културно" с куплунг под таблото... Купихме това от китайски магазин:

socket.png

Намерихме около кормилната колона един дебел зелен кабел на който идват 12V при контакт и щастливи, привързва баджанака към шаси външната част на основата, аз му викам, бе то ние хубаво връзваме, ама не знаем към какво, да не стане сакатлък...
Баджанака изолира (+) кабела към гнездото, но и двамата не съобразихме, че плоската пластина вътре, също е (+) и баджанака отново привързвайки основата на куплунга към шаси опира плоската пластина... при последващ контакт - цък, пък, язък...

Ни табло, светва ни дявол... и кат настана веселба.
Това се случва в Аспровалта, Гърция - той с жената и 2-те деца... (тя леко примъца кат разбра какво сме сътворили).

Баджанака вади един по един всички бушони от бушониерата ... и до един здрави!
Звъни той на майстор :help: Майстора му вика има още 4 при мотора, но пусто те и те здрави... Става 21:30 ч. навън тъмно, вятър и дъжд... брех да му се не види!
Бием отбой унили към 22 ч., и си мислим - само да не сме изпаткали компютърта... :megashock:

Майстора намира диаграми и праща документация - зад бушониерата, имало още 4 силнотокови бушони... решаваме, че утрото е по-мъдро.

На сутринта намираме един 50А изгорял! Байпас с жица и таблото изгява! Кеф!!! :biggrin: Убаво, ма стартер йок. :shok:

Сега поне диагностиката тръгва (преди нямаше ток на ODB2) - вика нямам връзка с имобилайзера... ние пак насрани - викаме си сега ако е "забравил" настройки глей ти още веселба... След още час чесане глави - се сещаме, че при многото бушони имаше 2 за имобилайзера - то, че бяха здрави, бяха, ама викам да ги праверим пак...
И... се оказава, че единия баджанака не го е върнал на правилното място... :fool:

Ей голям кеф кат заплихме... :driving: :beach:
Дет се вика кой каквото сам си направи...
Аватар
TheSaint
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Kibik » Пон Сеп 11, 2023 11:34 am

Е, всеки е правил...
Преди години... В Англия радиото на колата се пускаше със завъртане на копчето, а в БГ с натискане... Да, ама при една от отпуските, действам по навик,радиото не се пуска... Отворих го, потенциометърния блок с много спойки на платката, с помпичката на Велера изсмуках калая, свалих потенциометъра, разкапселовах го, отворих го и установих, че си е изправен, но се пуска по друг начин...
Аватар
Kibik
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот TheSaint » Вто Яну 23, 2024 3:28 pm

Kibik написа:Е, всеки е правил...
Преди години... В Англия радиото на колата се пускаше със завъртане на копчето, а в БГ с натискане... Да, ама при една от отпуските, действам по навик,радиото не се пуска... Отворих го, потенциометърния блок с много спойки на платката, с помпичката на Велера изсмуках калая, свалих потенциометъра, разкапселовах го, отворих го и установих, че си е изправен, но се пуска по друг начин...

И съм го правил това!
При една от ваканциите от Африка - свалях таблото на Пикасото, защото бях сигурен, че не свети лампата за незакопчан колан!
Дорде не го свалих, не повярвах да баджанака, че никога не е имало такава лапа... :bee: :fool:
Аватар
TheSaint
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Dragonfly » Съб Фев 10, 2024 10:11 pm

А-а, какъв номер си погодих сам преди ден.
Преди половин година сложиха нова бутилка за газ, колкото и да не ми се искаше да развалям оригиналната инсталация. Преди няколко дена, вечерта като седнах да си тръгвам, усетих да намирисва в купето леко на газ. То тъмно, прибрах се. На сутринта пак намирисва. Отидох при един приятел, не за друго ами защото постоянно си има сапунена вода и гъбичка и видяхме от къде пуска. По малко, но пуска.
Пипнах наръка маркуча и колянцето, на което е завит мръдна. Явно газаджиите са бързали, а маркучът е завит да подходи към мястото и е под напрежение. Вероятно с времето и вибрациите леко се е отвило.
Спрях газта, разкачих нещата и, забележете, ПОМНЯ кое къде е било. Развих колянцето, навих му малко тефлон за всеки случай, завих го и то направи цял оборот допълнително. Закачих всичко, пускам газта.
Обаче като рече да обърне на газ, връща на бензин и писука на умряло ...
Брях! Какво стана? То вече стана и тъмно, спрях пак газта и се прибрах само на бензин. Но мисълта ми все там, какви ли не предположения.
На сутринта, докато си пия кафето и на свежа глава, стигнах до извода, че най-вероятно съм разменил местата на входящия и изходящия маркуч. С еднакви щуцери са, ама аз нали ПОМНЯ. :)
И с тези разсъждения отивам при колата и натискам леко съчмата на пълнача. От там шурти газ, а не би трябвало, защото беше изпразнен при разглобяването. Всякакви съмнения отпаднаха.
Оправих го и даже си нарисувах с бял флумастер едни хубави стрелки кое влиза и кое излиза.
Та думата ми е, бележете си нещата. Или поне ги снимайте с телефона преди разглобяване (аз се сещам все, когато е вече късно).
:drinks:
Газ до ламарината!
Аватар
Dragonfly
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Kibik » Съб Фев 10, 2024 11:16 pm

Dragonfly написа:
На сутринта, докато си пия кафето и на свежа глава, стигнах до извода, че най-вероятно съм разменил местата на входящия и изходящия маркуч. С еднакви щуцери са, ама аз нали ПОМНЯ. :)

Преди много години и аз го научих по трудния начин...
На Волгата бях сложил холандска газова уредба Ланди Хартог и си работеше добре, тогава им разбирах, сам си правех мембрани, мерех налягания, правех настройки...
Веднъж както вървеше на газ, знаех, че ще свърши, но винаги имах бензин. Е, взе да прекъсва и обърнах на бензин, но...не, не стана, угасна...
Сетих се, че на скоро бях свалял бензиновата помпа, но не бях я пробвал и веднага разбрах, че съм разменил входния и изходния щуцер... Е, в колата имах всякакви инструменти и бързо се оправих...
Аватар
Kibik
Баш Майстор
Баш Майстор

Назад към Обща дискусия