Изборa на семейна кола II приключи!

За хората, пътищата и автомобилите

Изборa на семейна кола II приключи!

Мнениеот TheSaint » Сря Окт 05, 2022 4:57 pm

Приятели, вече мислех че никога няма да се престраша, ма станА...
То и на жената вече й писна да мрънча, та ме побутна леко (то толкова ми и трябваше) и рипнах!

Да Ви представя новия член на семейството: '15 Citroen Cross Tourer, 2.2 HDI, auto!
Няма много фаца сега кирлив, но сърце не трай да се похвали! :drinks:

572c5fc0-31c1-410b-a50f-e4b8996befd5.jpg

78efe435-39ee-4219-b15d-9e37db14cccc.jpg

Първи впечаления след Пикасото - Космос! Като затворя прозореца в движение, сякаш ми заглъхват ушите! :biggrin:
Аватар
TheSaint
Баш Майстор
Баш Майстор

Re: Изборa на семейна кола II приключи!

Мнениеот prius06 » Сря Окт 05, 2022 11:07 pm

Честито!
:drinks:
Аватар
prius06
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Любо » Чет Окт 06, 2022 12:17 pm

Честито :drinks: , изглежда идеално за семейна кола.
Не знам защо пак Ситроен си избра след толкова дребни но дразнещи проблеми с предния, явно си голям почитател на марката...
Любо
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот longgo » Чет Окт 06, 2022 5:31 pm

Защото Ситроен като тези хидравличните е начин на живот. Или да кажем мазохистично желание да го караш. Няма чак такава динамика за това което е вътре, няма места като свят за чаши и шишета, понякога лятото скърцат пластмаси, има и досадни проблеми тук там.. но като седнеш и покараш малко и те грабне..си е направо награбване :biggrin:
Честито на собственика! И безаварийни да са повечето километри :drinks:
Аватар
longgo
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Пачо » Пет Окт 07, 2022 11:34 am

Честита нова играчка :)
Разнообразявате се вие, драгона мина на бензин, ти на дизел.
Аватар
Пачо
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот TheSaint » Пет Окт 07, 2022 1:20 pm

Благодаря на всички за хубавите пожелания! :drinks: Дано се сбъднат и много приятни и безаварийни километри и на Вас! :driving:

Така де, животът е твърде кратък да караме скучни коли! :heart:

Само тези, интересните коли, да не го съкратят още повече... :pardon:
Аватар
TheSaint
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Dragonfly » Пет Окт 07, 2022 5:43 pm

Честито и от мен! Със здраве да си я карате и много безаварийни километри. :drinks:
Газ до ламарината!
Аватар
Dragonfly
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот TheSaint » Пет Сеп 15, 2023 3:08 pm

Рапорт след 10,000-11,000 км и почти година!

Много комфортен автомобил на дълго! Много ме кефи въртящия момент на дизела!
Става и за града, но не там му е силата.

20230506_174308-01.jpeg

Разход на гориво (ако на някой му е интересно) - смесен 7 точно (повече от 80% извънградско обаче), в града зимата съм виждал 12,7 седейки в задръстанята (София).

Разходи ремонти:

Нормалните неща - Веднъж масло, филтри, веднъж освежаване маслото на автомата, смяна на задни накладки.

Не нормалните -Извади съобщение за проблем с заден корекор на височина + задния електрически капак спря да работи коректно.
2 пъти извади временна грешка, че е пренадуло турбото - при спускане без газ на 6-та с 70, като я ръчна - не поема, нагазвам повече, връща на пета и пищи.
Според Ясен нищо й няма и го прави щото и е калесало управлението на турбото, щот не я газя задраво, смаза актуаторите! :)
Коректорите бяха запекли - сменихме с нови.
След смяна на ел. снопа към задната врата - даже плафоните в багажника светнаха :tease: , зарежда се фенерчето (дублирано като плафон) :biggrin:, даже и копчето в багажника за вдигане/спускане на задницата при товарене проработи! :fokus:

Както Лонго спомена - скърцащи пластмаси - ей отвориха ми живота! Баси пукането баси скърцането все едно караш дрънгел и пловина!
Преди 2 седмици не издържах и разкостих централната конзола и шофьорската врата... Дръжката на шофьора не беше изобщо завита към вратата. :shok:
Всички пластмаси излизаха с кански мъки (няколко пъти щях да се откажа) - толкова зор с пластмаси не съм виждал през живота си - дори със свален детайла от колата с достъп до щипките отзад - зор да ги разкопчаеш! Май са гледали да минат доста еФтинко тук.

Направих една "рационализация" - имах вакса (спрей за третиране на кухини) и след опита който имах с DS-a с подобна гняс, пръснах малко в пластмасова кутийка и после с гъбичка, финно тампонирах между всички пластмаси преди да ги сглобя - и о чудо! Настана тишина (дорде не се метнеш на паважа по бул. Цар Борис I)!
Сега тръпна от нетърпение - какво ще стане ако трябва да ги вадя пак (май ще нагрявам 1-во :punish: ), или лятоска ще си се разтекат сами...

Рапорт даден!
Аватар
TheSaint
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот longgo » Пет Сеп 15, 2023 7:11 pm

Да не ти разваля кефа ама.. вече зор е с намиране на точните сфери като за твоята. Не, че ги няма.. просто иска повече ровене.
Хидро цилиндрите приключиха. Няма. И това е модел от който последните бройки слязоха края на 2018-та да не кажа средата на 2019.. А се случва чат пат да текне..
Надявам се, че си и сменил и LDS-a и казана е почистен.. Тогава наистина работи по-добре и меко. Сферите изкарват около 10г от завода. После постепенно започват да губят налягане. Вероятно си там вече.
Ако намериш на Монро (HIFS) кмфортни нови за твоя.. тогава ела ми говори за комфорт! :biggrin: Като за 2.2 си добре с разхода. АКо беше със 8 степенен автомат и увеличено налягане на помпата с 8 отвора на разпръсквач вероятно и по-малко.
Преди дни приятел ми прати 6.6 разход от някаквъ мерцедес бус. 2.0 турбиниран яко, 500Нм и 190 или 200кс дизел. 8 или 9 степенен автомат.. Пак не е зле..
Айде да и се кефиш още и да не ти прави магарии хайванчето. Забрави да кажеш, колко място има вътре и как въртиш волана а конзолата не мърда.. Но истинската причина да ги ошамариш тия инженери е липсата на дътржачи за чаши / бутилка в средата, както и малките джобове във вратите! Уви, тези са от последните истински ситроени
Аватар
longgo
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот TheSaint » Пон Сеп 18, 2023 9:11 am

longgo написа:***
...Забрави да кажеш, колко място има вътре и как въртиш волана а конзолата не мърда.. Но истинската причина да ги ошамариш тия инженери е липсата на дътржачи за чаши / бутилка в средата, както и малките джобове във вратите!
Уви, тези са от последните истински ситроени
....

Да, за сравнително голяма кола - ми теснее вътре (то, че и аз съм доста расъл и в 2-те посоки) - но като седна в нея след Пикасото, усещането е доста спортивно, челното стъкло ми се струва, че гледам през амбразура! Обратно на Пикасото - все едно съм се качил на колело... :)
Но такова ми беше усещането на 99% от всички коли на които се качих на автосаолна миналата година, та не е проблем баш на моето хайванче...

Усещането за спортивност продължава и в местата за съхранание - много са малко и много тесни - във вратите например едва се напъхва пакет салфетки, жабката е "нормална", но за сметка на това навряна под таблото (което незнайно защо стърчи напред една педя в горната си част) и не се достига лесно от шофьорското място дори и от висок човек.
Единствената поставка за чаша е вътре в подлакътника и е абсурд да можеш да си добараш кафето в движение, трябва да можеш да си измъкваш ставата от рамото за да го направиш. :fokus: Имам чувството, че в последния момент някой се е сетил, че са забравили да сложат поставка за чаши и са турили в подлакътника колкото да се каже, че има... :biggrin:

Но, от друга страна... като отвориш врата и видиш огромните седалки със светла кожа, алуминия акцент на таблото и волана - бе доста пълни душата!
Това, че центъра на волана не се върти + алуминиевият акцент - прилича малко на щурвал на самолет... :biggrin:

https://vsi4kibri4ki.com/storage/review_gallery_images/9_Citroen_c5_i_face_Bri4ka.jpg

Забравяш за неудобствата по-горе и когато си на магистралата с 140 - усещането наситна е както в самолет, доста е тихо - само леко се разклаща от време на време, а като и дадеш малко газ - се чува едно тихо басово боботене от мотора (точно както при джетовете като правят маневри за кацане), докато ускори и после пак утихва...
На 120-130 е супер тиха, на 140 започва да се чува леко вятъра отвън. Не си позволявам да карам с повече (дълго време)... :biggrin:

За разхода - аз в началото я карах доста леко - при 120 на магистрала и 90-100 по първокласни пътища ми даваше разход 6 (няколко пъти до Солун и обратно).
Като карам с 140/7 и 120 на първокласните дава 6.5 - цитирам разходите по по компютър. На колонката досега винаги е бил под това което компютъра показва.

Сферите - аз мисля, че ти бях писал - предишния собственик е сменил фабричните с такива от Ксантия, та честно казано не знам дали (и как трябва) да вози подобна машина... На дълго ме кефи много, в града по неравности се клати доста (но не колкото Пикасото) спрямо DS-a.
Дано не се налага смяна на цилиндри скоро - след 2013 четох, че оправили проблемите с теча..., ма ще търся като му дойде времето какво да се прави...

Топките незнам, за сега ще оставя така (скоро ги провериха - допълниха, не усетих разлика).
Аватар
TheSaint
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот longgo » Пон Сеп 18, 2023 10:33 am

Aко наистина са сложили от ксантия, тоя е за бой! Нито отворите, нито мембраните са както трябва. На оригиналните за модела ти, те са с двойна мембрана, от там издържат мноого повече време и доста по къси спрямо дължината на ксантия но са по-широки.
На ксантия са предвидени за LHM масло, на новите мембраната е друг материал и е предвидена за LDS. Вероятно ако са поставени комфортни за ксантия, може да ти люлее повече. Също така, имай предвид, че твоята в много по-тежка от ксантията!
Също така, не знам дали споменах, но направи някой ден гимнастиката с разглобяване на помпата за окачването. Тоест, да се отвори и провери за прахоляк от четките. С времето те се износват, и задръстват каналите. Става хубаво мазало товарещо мотора и той.. вземе та предаде бог дух.
Хем ще си наясно и ако трябва да се сменят четките, хем да ти е спокойно. Знам, че не умира ей така, защото в общи линии ако хидравликата ти няма течове и проблеми, помпата не работи толкова често (износва) но казвам да го знаеш..
Наистина модела си е приятен, и е жалко че не го продължиха. Каквото и да обясняват за тия новите и адаптивните уникални амортисьори... сферите са си сфери
Аватар
longgo
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот TheSaint » Сря Сеп 20, 2023 8:50 am

longgo написа:Aко наистина са сложили от ксантия, тоя е за бой!
...

Трябва да хвана да покарам или да ме повозят на "нормална" да видя за какво иде реч...
Освен, че леко се люля напред назад по светофарите при по-рязко спиране, не ме кефи и как изтропва при ниска, но "несъобразена" скорост, при внезапно пропадане на колело след неравност (ниски, но ръбати легнали полицаи, или малко по-дълбока дупка) - имам чувството, че цилиндъра се разгъва рязко до край и окачването изтраква в някакви стопери... Незнам дали е заради сферите, или има друг проблем, но ме се струва, че е заради сфери - не тропа по паважа.
Ако се кара внимателно не е проблем, но баща ми заключи, че трябва да си проверя амортисьорите след едно такова пропадане. ;)
Аватар
TheSaint
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Dragonfly » Чет Сеп 21, 2023 8:11 pm

Не знам как е конструирано задното окачване, но ако е типичното ситроенско, като на Ксантия и предишните модели - със следящи рамена, неприятното удряне в напречен ръб или релса си го има. Окачването не е проектирано за каране по траверси, както често се случва по нашите улици и пътища.
Има и още едно "думкане" отзад. Пак казвам, опитът ми е от Ксантията. Задният мост всъщност е една рама, на тампони към купето, които позволяват известно пасивно завиване на задните колела. Освен че създава усещане за презавиване, докато ѝ свикне човек, като се поизносят тези тампони, думкат. Когато я купих в деветата ѝ година, вече думкаше. Ясен я излекува тогава. Беше изобретил някакви гумени вложки негова конструкция и един матричар му ги правеше. Горе-долу за около час работа да ги постави и задницата спря да думка. Питай го.
Газ до ламарината!
Аватар
Dragonfly
Баш Майстор
Баш Майстор

Назад към Обща дискусия