Напоследък все по-често засичам из Зарата коли,викащи "Пфууух" при смяна на предавките.Един живее в блока отсреща,не го познавам,ама като гледам задният му капак,кара на кюмюр.Друг пък често го засичам на път за работа-ми от поне 50 метра при затворени прозорци го чувам. Не съм сигурен,че става дума точно за разтоварващ клапан,аз само така си обяснявам това пъшкане. Та има ли някаква полза,освен гъзарията?
Никаква, само гъзария и комплекси. И това вече е остаряла мода. При колите е като при дрехите, мода. Някой измисли нещо, дето ще даде 0.01 конска сила или 0.5 % подобрение в изгорели газове и индустрията го следва. И за не много време му мине модата.
Ами това е като неонови лампи под праговете и защипани изрезки от кофичка кисело мляко в спиците на велосипеда, радва ги хората. На мен в повечето случаи са ми смешни но има и ситуация когато ме стряскат и се дразня.
Въглищния отпечатък по задницата на автомобила говори чудесно за техническата издържаност на чалга инсталацията. На почти всички автомобили maf сенсора е преди турбокомпресора. Каквото се изхвърли през тоя клапан е отчетено като влязло в двигателя и контролера набива гориво за въздух който прави мъжки стонове, но не съществува в горивната камера.
Ако смениш оригиналния компресор с по-голям такъв (например в 1.9 TDI сменят оригиналния с друг от 2.5 ТДИ) по-големият не може да "намали" оборотите по същия начин като по-малкият гарет 1544. Колкото по-голям е охльова в турбото и тоя зад волана имат нужда от тая дивотия. Първият за да не се товари камшично турбината , във втория случай - някаква измишльотина от Али Експрес и прекалено много гледане на "бързи и яростни". Принципно, родните "тунери" особено в TDI моторите махат DPF-a че на новия внос (само на 130 000км) са задръстени отвред. Второ, не толкова свързано с филтъра - дава се нафта докато се слезе до 15:1 че и до 14:1 малко аванс и "глей ко яко бяга...". Половината гориво се изхвърля неизгоряло,колата гори като бус, а реално прираста в производителност към гориво е доста абстракта величина.. Няма особен положителен ефект от толкова нафта набутана без смисъл, а за да има правилно изгаряне трябва доста повече аванс който те не могат да даоставят само софтуерно заради начина на работа, въздух и т.н. МАФ - а като цяло играе роля повече за правилното управление на регенерацията и на вредните емисии чрез ЕГР-а и свързаните с това екологични параметри. Не е проблем да се махне софтуерно DPF-a, EGR-a и MAF-датчика и да остане само управление на турбото по обороти и MAP. Колкото до тия "blow me off" залагалки, повечето са главно за та*ак из квартала бе особена стойност..
- само да подчертая, че освен каруцарите занимаващи се с "тЪунинг" има и доста навътре в нещата юнаци! В никакъв случай не слагам всичките под един знаменател..
Инче - ТОР системите за тесла са същата щуротия като тия псевдо въздишащи вентили..:
Дизелът няма дроселова клапа и затова не се нуждае от такъв клапан. При бензиновите има нужда от освобождаване на налягането при затваряне на дросела, но заводските решения връщат освободеният въздух към засмукването на компресора. Това си е филтриран и охладен въздух, пълно безсмислие да се изхвърля навън зарад впечатляваща пръдня. Този въздух вече е измерен от мафа, контролерът очаква да е в двигателя и подава съответни количества гориво. Когато си на map сензор действително не е от значение че въздухът бива изхвърлен.
Всъщност, новите дизели имат дроселова или дроселови клапи. Моята има 5.. Четири са вихрови и едната е за угасяне на мотора. Вихровите може да не са точно регулиращи въздуха като на бензиновия но са свързани със смес образуването. Естествено, може и без тях за разлика от бензиновия. Тази за угасяне е хубаво да я има Колкото до това дали за дизела няма значение пренадуването. Да така е, няма дросел който да блокира потока но при дизела само с връщане на газта оборотите падат малко по-бързо спрямо бензиновия, а затворени клапани към цилиндъра също не пускат нищо.. Разбира се тия махленските рейсъри са друга бира.. Аз повече съм навит на друго : забравих името на тая система във волво и танковете но общо взето е малък цилиндър в който при връщане на газта се нагнетява въздух. При рязко подаване , се отваря клапан и тоя въздух се вкарва към цилиндрите и турбото. И тоя "ритник" е доста ефективен..
Ми да продължа с "гъзарските" коли-снощи вървях след едно БМВ петица,около 10-тина годишно.Не бучеше като типичен "шестак",възможно е да беше "осмак"...От двата ауспуха се виеха синкави пушеци,а миризмата на неизгорял бензин се задържа дълго. Ама човекът кара Баварец.