Celica 1.8VVTI - схема се търси /намерена-решен проблем/

Електроника, навигация, Hi-Fi, екстри

Celica 1.8VVTI - схема се търси /намерена-решен проблем/

Мнениеот longgo » Пон Мар 07, 2016 10:53 pm

Каква е хавата - комшията ми има посочената селика 1.8 VVTI модел мисля 2003. Проблема му е някакъв със задните фарове за мъгла(нямам идея дали неговата въобще има лампи там предвид че има модели без, само със стъкалца). И още нещо май с DRL но ще го мисля.
A моя проблем е, че в рутракера имаше някакво сервизно ръководство но без изцяло/изобщо електрическа схема. После намерих някаква за  модел 2000на но там няма заден фар за мъгла  :scratch:. От релето за задните светлини няма никакви допълнения за фарче за мъгел. за предните си има ключ бушони и .. как да е де. Имам и толеранс дата и ауто дата ама там няма нищо такова. Идеи от къде мога да намеря?  :unknw:
Последна промяна longgo на Пон Мар 14, 2016 11:45 am, променена общо 1 път
Аватар
longgo
Баш Майстор
Баш Майстор
 
Мнения: 1417
Регистриран на: Вто Авг 23, 2011 7:54 am
Местоположение: (RAU.FI),(GAB.BG)

Re: Celica 1.8VVTI - схема се търси

Мнениеот Nikolashka » Пон Мар 07, 2016 11:10 pm

Гледай някой ден да не ти поиска и за предни стопове, че тогава наистина ще видим зор...... цялата дружина.
Аватар
Nikolashka
екип
 
Мнения: 3375
Регистриран на: Сря Фев 27, 2008 2:34 am

Re: Celica 1.8VVTI - схема се търси

Мнениеот Nikolashka » Вто Мар 08, 2016 1:38 pm

Сега на въпроса ти - аз бих направил следното. Отивам в първия Тойота Dealership и или се обръщам към приемчик или издебвам механик като взима или връща клиентска кола от паркинга. Казвам му, слушай ..... here`s my life story, this is the summer project I've been scratching hair about. You go back to the shop, go to the manuals, and get me a print of the wiring diagram of such and such car. Here`s my 10 pounds for you, that you can buy yourself a pint or two tonight. ..........Thank you.

Правил съм го преди епохата на Гугъла а и при мен са идвали не веднаж по същия начин.

:good:
Аватар
Nikolashka
екип
 
Мнения: 3375
Регистриран на: Сря Фев 27, 2008 2:34 am

Re: Celica 1.8VVTI - схема се търси

Мнениеот longgo » Вто Мар 08, 2016 9:10 pm

Идеята не е лоша by default , само дето в тукашният дилър са тъпани.  :nea: Проверено когато търсих друго за една Корола. Иначе за питането бих започнал с : Hei, kuule, minulla on tosi paskan....  :biggrin:
Ако ще е да давам някакви пари то има това: http://manuals-epc.com/toyota-celica-1999-2005-service-manual.Тия чиято е колата не са ми толкова близки и обещах ей така да погледна, като ако евентуално се хвана и го оправя може да взема някоя звездообразна валута но нещо символично. Така,че би ми се обезсмислила инвестицията.
Схеми намерих една от същото ръководство явно, и една за модел 1998-а но и на двете fog lights има само за предните. Попитах за да съм по уверен, а схемичка затърсих да не гадая и губя безсмислено време.
Мерси все пак  :drinks:
Аватар
longgo
Баш Майстор
Баш Майстор
 
Мнения: 1417
Регистриран на: Вто Авг 23, 2011 7:54 am
Местоположение: (RAU.FI),(GAB.BG)

Re: Celica 1.8VVTI - схема се търси

Мнениеот Nikolashka » Сря Мар 09, 2016 3:30 am

Добре.... разбрах, тръгваш да падаш - не падаш, идвам аз и та спасявам ......(Шкумбата).

Добре бе, без значение какво иска клиента и каква е оригиналната инсталация (дали има предварително положена инсталация като опция, или няма нищо). Много пъти някой ме пита за какво е тази букса, стои изключена, без нищо ? Тя е за това, за което не си си платил - е моят отговор. В смисъл
- вашата кола има опция букси за целта, но не са употребени
- вашата кола има опция за целта, употребена е, има фарчета, но не работят
- вашата кола няма тази опция и вие искате повече отколкото ви се полага

В първият случай знаеш какво да правиш. Във вторият случай извършваш диагностика и корекция. В третият случай си пускаш лично твоя инсталация (професионално), връзваш си каквито си желаеш консуматори и клиента 'пише на техните за пари'. Не търсиш никакви схеми, никакви пет лева. Аз мога да ти вържа и ракетен ускорител, стига да желаеш да си платиш.......
Аватар
Nikolashka
екип
 
Мнения: 3375
Регистриран на: Сря Фев 27, 2008 2:34 am

Re: Celica 1.8VVTI - схема се търси

Мнениеот longgo » Пон Мар 14, 2016 11:44 am

Хм, абе тоя лаф не беше ли на Парцалев?  :scratch: 

[quote="Nikolashka"] - вашата кола има опция букси за целта, но не са употребени [/quote]

[quote="Nikolashka"] Не търсиш никакви схеми, никакви пет лева. [/quote]

Сега, при цялото ми уважение като професионалист, знаеш ли на всяка кола излишните, висящи, скрити или цокли в тава за какво са? Ако ДА - моите искрени адмирации, но аз не знам. За това за мен схемата пред кристалната топка е за предпочитане. А се оказва че в 1999-та когато пускат новата селика до 2003 системи и кабели са по един начин, след това по друг. Има също така разлика в схемите между тези за европа и тези за америка. Между тези с ляв и тези с десен волан.
Аз намерих схема явно за американските, на която имаше само реле за предни мъгели, и никакво споменава е на задни. Обаче! На тази тъй като е европейска в същият отсег където е релето за предните има и за задните второ реле, което получава захранване за активиране от първото, когато работи. Това е логично до някъде,но алогичното е че никъде нямаше описание(в колата) къде са тези релета.А тях без документ как да предположа че са под панел намиращ се в ляво от педала на съединителя!? Както например че фабричния усилвател е на стената под жабката и т.н. Бушона им се намира в лявата половина където са в купето основните бушони, но да не говорим че той пък е гига идиотски. Общо бушон със секции за 4 неща. Тоест цъфне за едното сменяш целия ако искаш то да работи  :slap:

И така вече оправена колата, да кажа без да ме питате поне каква я свърших:
- намирайки къде са релетата, почистих контактите им внимателно.На едното имаше мъничко като нагар. След което като свалих задната кора в средата на багажника(пак благодарение на схемата за масите) намерих масата за задните светлини точно до ключалката. Не съм предполагал, че японец може да я свърши по-зле и от французин но факт. Водата която се отича през ключалката точно връз болта с клемата полива - зеленясало, лошо.. идилия по книга.
Почистих много добре, пренарязах резбата и смених болта който бе ръждясал на ента степен. Направих по-хубава основа към купето и завих. След което намазах малко отгоре с медна грес и сглобих пластмасите. Фаровете заработиха, бушона идеален и не мръдна. Преди пича каза че само като помирише ключа и бушона думва. Също така се оказа, че някой "майстор" който е сменял предната маска е махнал предните за мъгла и сложил мрежа тип селско барбекю. Буксите оставени свободни да си висят и бяха хванали толкова плесен, и тиня че свят да ти се завие. Почистих ги колкото можах и пакетирах. След което привързах така че уж да не ги мокри много.

- DRL. Тъй като камък полетял от камион и оригиналния фар не са се спогодили нещо и фара загубил неравната битка, собственика си купил тунинг фарове от немско че уж по-качествени.  :slap: Оказаха се китайчета тотални, чиито кабели за 3 години на влага и атмосферни влияния под калниците просто бяха започнали да сдават багажа. Всяка преходна букса бе също плесенясало-зеленясала та падна битка и там. Отделно имах идея да презапоя някои от тях в комбинация от общ кабел. Тц. Кабела е толкова кофти че с оголването и се показва почти като ръждив и никакви киселини и калай не му действат та импровизирах. Отделно двете маси хванати на купето около калниците всичко бе пак ръжда само.Та и там малко почистване. Като за капак, или тоя същия образ или някой преди него, рязнал кабелите на габаритите между буксата и дългата част и там снаждал за допълнителни фарчета в бронята която колата е имала по едно време. И снадаката после е била тип "удри бай Филипе" - усукваш с пръсти кабелчетата и завиваш с китайски изолирбанд.  :mad: Там поне мина донякъде със запояване, а тъй като на левия бе много близко до буксата направо разглобих буксата, след което разчекнах металните пинове, извадих парченцето от там и кримпнах наново към нормалната дълга част. До тук добре.
Според схемата от алтернатора излизат 3+1 кабели. 1-ния е дебел който зарежда акумулатора и три тънки. Един с константни +12волта, един с +12 когато имаш контакт на позиция 2 на ключа и един жълт който отивал към body ecu-то. Нямам идея за къв чеп са им толкова кабели.
На европейски които съм преправял за автоматични дневни светлини слагам две релета. Едното с вложка за бушон другото едно миниатюрно за управление. Тоест, от алтернатора се закачам на кабела за лампата в таблото и през мини реленцето стартира голямото и фаровете. Когато дадеш на габарит прекъсва през малкото веригата и свети само габарита. След което на къси и светват пак късите през основните бушони и ключ.Или ако се ползват допълнителни лед лампи за DRL то те са си отделните на релето. Да, ама тук на жълтия кабел към екуто тръгват 12 волта но след минута две падат до 3 волта?! Така че не стана хватката, та свързах към втория кабел на който идват +12след контакт. Сега всичко е по устав както са му искали за годипния прегледа та да видим.  За разлика от американските, на тази липсваше панела с трите релета за фабричното DRL управление. Оригинално на пин от боди компютъра излиза PWM управляващ дългите на 30% като дневни, тоест можеше да се ползва тази идея но екуто е на мама си в.. а и фаровете му имат лед линия предвидена за DRL , за габарит рингове тип  пиян заварчик, и две секции за къси и дълги.

Ta така - JOB DONE :drinks:
Аватар
longgo
Баш Майстор
Баш Майстор
 
Мнения: 1417
Регистриран на: Вто Авг 23, 2011 7:54 am
Местоположение: (RAU.FI),(GAB.BG)

Re: Celica 1.8VVTI - схема се търси /намерена-решен проблем/

Мнениеот Nikolashka » Пон Мар 14, 2016 1:06 pm

Бе, важното е, че си се оправил. Човекът плати ли или ще плаща 'на харман' ? Дано поне да е почерпил......

И аз в събота вечерта помагах като теб, но човека поне почерпи. Жена му заредила 40 литра бензин на Блутек Мерседес, та се наложи да помагаме.
Аватар
Nikolashka
екип
 
Мнения: 3375
Регистриран на: Сря Фев 27, 2008 2:34 am

Re: Celica 1.8VVTI - схема се търси /намерена-решен проблем/

Мнениеот Dragonfly » Пон Мар 14, 2016 10:11 pm

Светльо, китайците са добили много вредния навик да маскират алуминий като мед. Та да не би затова да не е искало да лови калай?
Газ до ламарината!
Аватар
Dragonfly
Баш Майстор
Баш Майстор
 
Мнения: 3726
Регистриран на: Вто Фев 26, 2008 3:26 pm
Местоположение: София

Re: Celica 1.8VVTI - схема се търси /намерена-решен проблем/

Мнениеот longgo » Пон Мар 14, 2016 11:14 pm

Tъй като не ми е това професията все пак и не съм сервиз,  а жена му е безработна почти като за едно тукашно черпене пари му взех. И разбира се си плати кабелите и релето. Но обещах да помисля като му дойде време за задните накладки.  :unknw: А таз мома как так ще опердаши бензин в мерца  :shok: Не го ли е карала други път та да знае  :scratch:

А за кабелите - с едни аудио такива го сърбах с помеднените алуминиеви влакна. Тези за които говорех във фаровете са някаква смеска, и като са седели вече 2 години поставени в тази кола(за фаровете говоря) влагата се е просмукала през самата екранировка. Обелиш ново парче от кабела и отдолу лъсват като ръждясали кабелчета. Почистя нишките внимателно с ножчето и уж просветне като мед а тук там я хване калай я не. За това им теглих една, срязах парченца от хубаво кабелче, и им сплетох крайща  като плитка с оригиналните . Отгоре с киселината и калай и върху тях двойна термошлаухка.Бетон. Мислех да направя снимки на всичко но уви. Късно.
Аватар
longgo
Баш Майстор
Баш Майстор
 
Мнения: 1417
Регистриран на: Вто Авг 23, 2011 7:54 am
Местоположение: (RAU.FI),(GAB.BG)

Re: Celica 1.8VVTI - схема се търси /намерена-решен проблем/

Мнениеот Nikolashka » Вто Мар 15, 2016 1:45 am

Народът е казал - грешки стават и в най-добрите семейства .  Дори и в тези, които най-малко очакват нещо от този род
Аватар
Nikolashka
екип
 
Мнения: 3375
Регистриран на: Сря Фев 27, 2008 2:34 am

Re: Celica 1.8VVTI - схема се търси /намерена-решен проблем/

Мнениеот Смоки » Вто Мар 15, 2016 10:18 am

[quote="Nikolashka"]
Аз самият, съм грешил много пъти, като малко дете. Доливане грешна течност на грешно място. От бързане...... Не е оправдание обаче.
[/quote]

Напоследък зареждам на една автоматична бензиностанция, в смисъл без персонал. Пъхаш картата и зареждаш. Обаче първо те пита бензин ли искаш или дизел. Намирам го за много добра идея, защото като го видиш изписано на екрана си е друго, не е като да грабнеш пистолета по навик.
"D'oh"
Homer Simpson
Аватар
Смоки
Баш Майстор
Баш Майстор
 
Мнения: 4766
Регистриран на: Вто Фев 26, 2008 2:18 pm

Re: Celica 1.8VVTI - схема се търси /намерена-решен проблем/

Мнениеот Nikolashka » Вто Мар 15, 2016 1:07 pm

Пистолета един ли е, за нафта и бензин ?
Аватар
Nikolashka
екип
 
Мнения: 3375
Регистриран на: Сря Фев 27, 2008 2:34 am

Re: Celica 1.8VVTI - схема се търси /намерена-решен проблем/

Мнениеот Смоки » Вто Мар 15, 2016 1:40 pm

[quote="Nikolashka"]
Пистолета един ли е, за нафта и бензин ?
[/quote]

Не, различни са, разбира се, ама като са ти наредени един до друг и не гледаш, стават бели. А така, първо те пита бензин ли искаш или дизел и трябва да помислиш за момент преди да продължиш. Ако после хванеш грешния маркуч, нищо няма да пусне. Понеже и аз сменям ту бензинови, ту дизелови, имам си едно на ум, че може да стане беля, ама на тази бензиностанция се чувствам по-сигурно. Иначе, пистолета за нафтата е с по-голям диаметър и не пасва на повечето бензинови, но обратното... :fokus:
"D'oh"
Homer Simpson
Аватар
Смоки
Баш Майстор
Баш Майстор
 
Мнения: 4766
Регистриран на: Вто Фев 26, 2008 2:18 pm

Re: Celica 1.8VVTI - схема се търси /намерена-решен проблем/

Мнениеот Nikolashka » Вто Мар 15, 2016 1:46 pm

И тука е така. Различното е само че не пита и че всичко е на самообслужване.

Едно друго нещо. Всеки ден съм на бензиностанция поне веднаж, от работата. Наливане на бензин продадена кола. С карта. Едно време само наливахме и плащахме и прилагахме касовата бележка към поръчката. После взехме и да се подписваме. Сега, последния абонамент, чисто нова бензиностанция........системата ми иска пин код, километраж на колата, номер на поръчка и подпис....... И чак тогава ми дава касова бележка.

Май сме минали през много 'лява ръка - дясен джоб'.
Аватар
Nikolashka
екип
 
Мнения: 3375
Регистриран на: Сря Фев 27, 2008 2:34 am

Re: Celica 1.8VVTI - схема се търси /намерена-решен проблем/

Мнениеот TheSaint » Сря Мар 16, 2016 2:11 pm

[quote="Nikolashka"]
Пистолета един ли е, за нафта и бензин ?
[/quote]

Бре карйно време е да направят smart пистолети! Ще струва нищо пари и много ядове ще пести, ама проблема е според мен да се договори стандарт - да има чип в пистолета и 2 типа датчици на гърлото на резервоара (за бензин и дизел) и като "надуши", че е напъхан на погрешния резервоар - да не тръгва изобщо.

Btw, шефа разправя, че в Израел, на служебните коли слагат такъв чип (на резервоара) и като пълниш, директно таксуват съответната фирма (естествено пращат фактура къде, кога и колко).
Последна промяна TheSaint на Сря Мар 16, 2016 2:25 pm, променена общо 1 път
Аватар
TheSaint
Баш Майстор
Баш Майстор
 
Мнения: 979
Регистриран на: Вто Фев 26, 2008 6:24 pm

Следваща

Назад към Автомобилна електроника

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron
placeholder