Tова което описваш, на практика се нарича 3+2 оси. Реално работи по 3 оси , а с останалите две само измества така че детайла да е удобен за работа.
Истинска 5 осна работа може да видиш в тези клипове където мести всички оси едновременно за да дяла разни неща из или върху детайла.
Обикновено такива са всякакви "органични" профили или обекти които са почти като моделирана форма. Едно видео което би трябвало да го има още (не ми се търси в момента) е на фрезоване на спортна какска за мотоциклет от блок алумин. Има и друго такова клипче показващо мапък модел на самолет изрязан от алуминиев блок върху стойка. Но освен специализиран подходящ пост процесор за такъв тип кам модул, трябва и специални термо държачи.
Това са такива без цанга. Прилича на "тръбичка". Натопля се в специална индуктивна система, поставя се инструмента и се охлажда. Няма болт,няма цанга и странно няма биене. Но пък стените на държача са тънки и може да се "навре" където друг не може.
Дали няма опасност да вибрира?
Има разбира се! И то не е като да не се случва. Но въроса е колко е отговорна повърхността, и ако трябва да се почисти малко с втори инструмент и малка прибавка.
А как се елиминира?
Не мога да говоря от името на правилите детайла, но това обикновено се работи (като на видеото) разбито на слоеве. Тоест стартира вероятно с важните повърхнини. В този случай със сигурност отворите. Те са изрязани докато блока е цял. След което се започва като "дърворезба" да се "открива" от горе към основата
Целта е да се работи от високото към основата, като след това да не се докосва по възможност това което е останало.
За това съдя по следите в единият ъгъл на детайла които са малко под ъгъл.
Такъв род обработка има повече за цел да се намали колкото може пребазиране за отделни операции. Колкото може да се групира повече обработка с един инструмент при едно залагане, толкова в дългосрочен план това е чиста печалба.
Не съм видял някой произвеждащ детайли да не мрънка, за това как можело по-бързо или да се мислело за опестяване защото : "няколко секунди на бройка, при Х бройки на час отнесено към време на годишна база..." . И обикновено на моя въпрос : а колко процента ще е моя дял ако успея да го измисля как, задалият въпроса се завърта на пета и изчезва..
Вибрациите се поемат при обработка с по-мапък инструмент. Например: ако имам плочка 80х60х3мм на която трябва да и смъкна 0.8мм и направя някакви отвори или малки джобчета. Не мога да я стегна яко,защото ще я накарам да се деформира физически, и второ при отнемането на материала вътрешните напрежения ще я накарат да се огъне.
Следователно я стягам супер леко в менгеме. Челюстите имат дълга страна за да има поне една контактна линия някъде по средата. И въпреки това, ако мина през нея със 100мм фреза ще спестя време. Но по материала ще има дунавски вълни и то чак груби. Да не говорим как може и да я надигне и захвърли на някъде.
В този случай, с 8-10мм фреза през 0.5мм и 60-70% презастъпване по диаметър ще го изчисти идеално почти без никакви особени деформации.
Аналогично е и при тези обработки. Докато е солидно се работи с по-груби инструменти след което с по-малки. А предвид материала изглежда алумин, то с високи обороти.
Има доста фирми правещи оборудване, но има доста от тях продаващи едни интересни специални челюсти. Те са с едни микро зъби на тях. Предварително в заготовката с машинка се правят готови подобни отворчета където тези зъби да се "вкопаят" и така изделието се захваща на много малка площ. След което на такава въртяща маса започва обработване до колото е възможно при едното залагане.
Тези с лан порт МАЧ контролери са ми попадали. Би трябвало да са наистина доста скоростни и хубави, но вероятно целта на такива е да се възстанови някоя по-стара машина с добавено управление. За някоя простичка 3 осна домашна не мисля има някакви нужди.
Не помня по кое време имах една такава червена платка с ARM процесор която играеше ролята на преходник за мача и си бе доста сполучлива и дори до 4 осна машинка можеше да поддържа. Това ме навежда на мисълта, че дори герберче с подходящи контролери и степери може дори да върне към живот и казанлъшка фреза.
За хоуминга като каза, за малките степери има тези нови уж немски чипове управляващи мотора в които има опция за следене на товар и хоминг реаизирани в чипа направо, а обратната връзка вързана през серийна шина. (нещо от сорта на i2c май..). Все пак магнитни или прости ключета са си за предпочитане.
Пък като спомена, че твоята ходи ос по ос в къщи, то няма нищо лошо защото има и доста индустриални машини по същият начин.
След което дойдоха тези с мерителните линийки и там вече няма значение къде и как ще я спреш. Дори и да мръднеш ос на ръка, после тя си знае че има разлика и пита да валидира..