Гледайки как другарите хамериканци, пък и не само те, си правят сами разни машинки, отдавна се бях закрастил и аз да направя нещо.
Идеята е на първо време трикоординатна настолна фреза за пробиване на печатни платки, трасиране на експериментални такива и евентуално работа със сравнително меки материали, най-вече дърво и в дълбочина. Може би гравиране на надписи.
Електрониката, както знаете, не ми е проблем. Но откъм механика възможностите ми са много ограничени, нямам дори колонна бормашинка, а за настолно стругче, като при американците, даже не мога да сънувам в момента.
Но полека-лека, гледайки кой какво е смереметил в интернет, започнах и аз. И понеже тази вечер заработи и втората ос, ме хвана вълнението. Тепърва трябва да я монтирам на стойки перпендикулярно на подвижния плот и тепърва трябва да направя и третата Z ос с носач за шлифовалка тип "Дремел", но китайска и доста по-евтина. Но .... вече нямах търпение.
Та двата блока поставени с трупчета един върху друг, един молив хванат някак си да докосва лист хартия и пуснах демото на програмата за управление. На новия ми аватар се вижда, че все пак има доста правилно изписан надпис EMC2.4.
А ето я и самата ракетна установка с приложение на нанотехнологии

Друго ако не, надеждата ми, че ще се получи заек от трънката, доста порасна.

За принтери - да се беше обадил, имах такъв НР, харизах го наскоро на един колега срещу друга стара джаджа, която на мен ми трябваше. Ако ти трябват някакви неща, свиркай, може да се открие нещо наоколо.