Моята слабост и страст

Електроника, навигация, Hi-Fi, екстри

Re: Моята слабост и страст

Мнениеот Dragonfly » Чет Юни 16, 2011 11:54 pm

Малко по-дребни детайли. Кафявото е облицовъчен материал, подобен на тестолит, викат му HPL. Набавям го аванта и го ползвам активно. Белите неща са от полиацетал  с дебелина 21 мм, на преден план водеща гайка за новото шаси.
Изображение

Един обнадеждаващ опит за прототипиране на печатна платка. Оригиналът не е съобразен за механично гравиране, а и равнинността трябва да е идеална, но ще се получи. Еле па дупките стават фарси, че ми е най-омразно да дупча на ръка.  :)
Изображение

Uploaded with ImageShack.us
Газ до ламарината!
Аватар
Dragonfly
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот батваню » Пет Юни 17, 2011 1:17 am

[quote="Dragonfly"]
Малко по-дребни детайли. Кафявото е облицовъчен материал, подобен на тестолит, викат му HPL. Набавям го аванта и го ползвам активно. Белите неща са от полиацетал  с дебелина 21 мм, на преден план водеща гайка за новото шаси.
Изображение

Един обнадеждаващ опит за прототипиране на печатна платка. Оригиналът не е съобразен за механично гравиране, а и равнинността трябва да е идеална, но ще се получи. Еле па дупките стават фарси, че ми е най-омразно да дупча на ръка.  :)
Изображение

[/quote]

Густо! :)
Аватар
батваню
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Смоки » Пет Юни 17, 2011 6:55 am

Гледам и немея! Страхотно става  :good:
"D'oh"
Homer Simpson
Аватар
Смоки
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Dragonfly » Пет Юни 17, 2011 10:02 am

Видя ли ми циклотрона ..., такова де - циклона на предната страница?  :biggrin:
Удивен съм колко ефикасно събира стърготини и прахоляк като брашно.
Днес един колега ситромах ме снабди със стара ГДР-ейска прахосмукачка. Предстои да го модифицирам до самостоятелна работна единица :)
Газ до ламарината!
Аватар
Dragonfly
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Смоки » Пет Юни 17, 2011 1:09 pm

[quote="Dragonfly"]
Видя ли ми циклотрона ..., такова де - циклона на предната страница?  :biggrin:
Удивен съм колко ефикасно събира стърготини и прахоляк като брашно.
Днес един колега ситромах ме снабди със стара ГДР-ейска прахосмукачка. Предстои да го модифицирам до самостоятелна работна единица :)
[/quote]

Да бе, гледах го. Той сам по себе си е достоен да бъде обсъден, като самостоятелен проект! :biggrin:
Как изглежда отвътре?
"D'oh"
Homer Simpson
Аватар
Смоки
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот kamen » Пет Юни 17, 2011 4:35 pm

Много добре :good:В момента съм на слаба връзка и не ще да ми отваря картинките,затова не мога да оценя в пълен размер постиженията.
kamen
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Dragonfly » Пет Юни 17, 2011 5:51 pm

[quote="Смоки"]

Да бе, гледах го. Той сам по себе си е достоен да бъде обсъден, като самостоятелен проект! :biggrin:
Как изглежда отвътре?
[/quote]
Ами като изключим една спирална ламарина, като вътрешен шнек, който завихря и насочва влизащия поток надолу, един цилиндър, прерастващ в конус. А по средата до към средата на цилиндричното тяло е потопена изходящата тръба. :)

В помещението, където работя, де що видя боклуци ги събирам с него от любопитство  :biggrin:
Последна промяна Dragonfly на Пет Юни 17, 2011 5:53 pm, променена общо 1 път
Газ до ламарината!
Аватар
Dragonfly
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Dragonfly » Нед Юни 19, 2011 12:02 am

Ето един приемлив опит за гравиране на плексиглас и светеща табелка със светодиодна лента по ръба.
Изображение

А това е дисекция на торбичката на прахосмукачката.
Има малко по-едри стърготини и вътрешният пласт е като набрашнен, но това е след 10 дена работа почти всеки ден по няколко часа и изхвърлени 4 или 5 пъти натрупани боклуци в буркана, демек контейнера на циклона.
Просто е несъпоставимо като количество.
Изображение
Газ до ламарината!
Аватар
Dragonfly
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Смоки » Нед Юни 19, 2011 1:02 am

Абе както казах, циклотрона може да се конкурира с останалата част от разработката  :good:
"D'oh"
Homer Simpson
Аватар
Смоки
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Dragonfly » Нед Юни 19, 2011 1:14 am

Ти мани, ами се вкарах в дилема. Тази вечер свалих горната част - портала с двете оси и го монтирах пробно върху новото шаси да видя кое как е до тук и въобще получава ли се конструкцията. И сега не ми се ще да го свалям и монтирам обратно (включително и хоризонтиране отново), защото се получава далеч по-добре от старата. А все още имам да правя някои неща за новата и ми трябва работеща машина.
Сега седя и се чудя дали не може да намеря временно решение за работния плот например и да довърша нещата на обновеното шаси
:slap:  :biggrin:
Газ до ламарината!
Аватар
Dragonfly
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Nikolashka » Нед Юни 19, 2011 1:14 am

Бе, българите не сме лесни хора, не се даваме. И други нации имат трудни като нас елементи, но и ние хич не се даваме. Евала, поне набора си е намерил хубава занимавка.

А тва само за лично удоволствие ли е или се обмисля и комерсиален завършек ? Призводство, продажба на машина или поне на услугата .... ?
Аватар
Nikolashka
екип

Мнениеот Nikolashka » Нед Юни 19, 2011 1:17 am

[quote="Dragonfly"]
А все още имам да правя някои неща за новата и ми трябва работеща машина.
Сега седя и се чудя ...... :slap:  :biggrin:
[/quote]

Този въпрос съм си го задавал много пъти. Как е бил произведен първия струг, преди да съществува струг....примерно ?
Аватар
Nikolashka
екип

Мнениеот Dragonfly » Нед Юни 19, 2011 1:22 am

За производство трябва голяма инвестиция, а и готови машини бол, само бол пари трябва да се намират :)
Идеята е да я вкарам в употреба - гравиране на надписи, букви, емблеми, фрезоване/изрязване на нестандартни изделия (като например гарнитура за нещо, която не се намира лесно),  обемна гравировка върху дърво, все още всъщност и аз не съм напълно наясно. Знам обаче, че подобна машина има много приложения.
Тази вечер например направих едни стоперчета за щорите в спалнята, защото оригиналните са от чуплива пластмаса и две се бяха счупили. За пръв път опитах с обръщане и фрезоване откъм гърба. И се получиха. Забравих да ги снимам обаче. Така де, госпожата трябва да бъде омилостивена заради късното ми прибиране и да бъде привлечена за каузата. Друго ако не, поне за морална подкрепа  :biggrin:
Газ до ламарината!
Аватар
Dragonfly
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Nikolashka » Нед Юни 19, 2011 1:25 am

.......абсолютно.  :drinks: :good: :good: :good:
Аватар
Nikolashka
екип

Мнениеот Владислав » Нед Юни 19, 2011 9:29 am

Ба си, то станало кат купешко бе, Ваньо! Браво, аз не се обаждам много по темата защото съм тотален лаик и поне тая тема да не оспамя, ама като мернах и циклотрона вече не можах да се стърпя! :) Голяма инвестиция си направил на време, усилия, идеи и изобретателност. Айде, ще го полеем на лятната среща! :)
[b]Децата на задната седалка в автомобила са източници на инциденти. Инцидентите на задната седалка на автомобила са източници на деца.[b]
Аватар
Владислав
Баш Майстор
Баш Майстор

ПредишнаСледваща

Назад към Автомобилна електроника