Моята слабост и страст

Електроника, навигация, Hi-Fi, екстри

Re: Моята слабост и страст

Мнениеот longgo » Вто Май 02, 2023 8:15 pm

end mill - цилиндрична фреза
Това е точно такова. Слага се на мястото на инструмента и пипваш с него.
А което ми идва на ум е да поставяш това мерителното до ръба в шпинделчето. Така ще ти е като нула. А понеже инструмента ще е по-къс, да си направиш едно квадратно блокче което като размер да е 50% или 30% от дължината на 3Д пробата. Тоест като поставиш инструмента плюс дължината на кубчето да дава дължината на 3Д пробата. Примерно де.. И така имаш отправна точка.
На машините които работя, мерителната проба която замерва инструментите е така направена: От Z нулата в машинна координатна система, пробата се намира на -600мм примерно.
Текущата позиция при която инструмента я докосне е нещо от сорта: 600 - текущо положение = дължина на инструмента. Това се записва в списъка с дължини.
Ако ползваш MAch3 ще знаеш за какво говоря. При GRBL няма такова нещо..
Аватар
longgo
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот prius06 » Вто Май 02, 2023 8:38 pm

longgo написа:end mill - цилиндрична фреза
Това е точно такова. Слага се на мястото на инструмента и пипваш с него.
А което ми идва на ум е да поставяш това мерителното до ръба в шпинделчето. Така ще ти е като нула. А понеже инструмента ще е по-къс, да си направиш едно квадратно блокче което като размер да е 50% или 30% от дължината на 3Д пробата. Тоест като поставиш инструмента плюс дължината на кубчето да дава дължината на 3Д пробата. Примерно де.. И така имаш отправна точка.
На машините които работя, мерителната проба която замерва инструментите е така направена: От Z нулата в машинна координатна система, пробата се намира на -600мм примерно.
Текущата позиция при която инструмента я докосне е нещо от сорта: 600 - текущо положение = дължина на инструмента. Това се записва в списъка с дължини.
Ако ползваш MAch3 ще знаеш за какво говоря. При GRBL няма такова нещо..

Аз за Z проба ползвам лист хартия - свалям бавно докато захапе хартийката. За дървообработване е достатъчно точно...
Аватар
prius06
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Dragonfly » Сря Май 03, 2023 8:55 pm

longgo написа:Това: https://www.aliexpress.com/item/1005004518451411.html - е по-специално за Драгона и Приуса (понеже помня, че те си имат машинки) Не знам дали като размер ще "паснат" в свободния ход по Z но като цена и идея не е хич лошо..

Хубавото е, че опашката е 8 мм. Аз мога да слагам до 12 мм, а пробите, които съм гледал, обикновено са 20 - за голям шпиндел и машина.
Конструкцията е каквато вече няколко опита правя, но прецизността е далеч от желаното. Точно триногата с щифтовете и контактите под тях са проблем.
Но ...
това нещо, ако няма директен изход към управляващата програма (Mach3 в случая) за да може да прави автоматични докосвания и да спира точно в този момент, голяма файда няма. От снимките предполагам, че има прозрачен пръстен и при докосване светва вътре. Даже с един приятел преди време обсъждахме идеята за приставка, пръстен, в който има фототранзистор и от приставката по кабелче да връща сигнал за докосване.

Понеже предимно работя с метал, използвам токова верига за намиране на ръбове и центрове. За опипвач използвам опашка 4 мм от счупен карбиден фрезер, набита в изолационна втулка от полиацетал. Самата втулка е простругована до точен диаметър с помощта на самия шпиндел за да се получи минимално биене.
Газ до ламарината!
Аватар
Dragonfly
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот longgo » Чет Май 04, 2023 7:43 pm

Taка е, тази само светва.. Но при плавно придвижване става. Това за което говориш:
https://www.aliexpress.com/item/1005005179364426.html - с кабел и докосване. Или е по външна повърхност или с вътрешни в "чашката" контактори..
https://www.aliexpress.com/item/1005004250660771.html - това е очевидно от снимките как работи. Преди време съм пробвал нещо такова за големите машини. Отпред е съчма придържана от пружина като връх за една "писалка".
(ей точно такова: https://www.aliexpress.com/item/1005002868166801.html ) Като докоснеш с нея странично тя затваря веригата през целият метален корпус на машината и свяетва диода. Вътре бяха две батерии по 1.5 волта но странни малко. Проблема е, ако правиш нещо от пластмаса.
Иначе, ползвам 3D часовник който хваща до стотна което е префектно. Уви, в голямата машина място бол, но хоби такава да кажем невъзможно да хванеш такъв. Но е много удобно..
https://www.aliexpress.com/item/1005005494603835.html - с такива също става доста успечно. Просто трябва да има по-силна пружинка и да са добре шлайфани челните повърхности. Както и да няма овал на пробата отпред.
Ако е добре направен и се свикне да гледаш кога точно мръдва дори до 0,05мм може да започнеш да уцелваш..
Аватар
longgo
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Dragonfly » Пет Май 05, 2023 9:37 am

Именно защото батерийките влизат отзад и заради техния диаметър, ги правят 20 мм и аз не мога да ги ползвам.
Мисля да поръчам една от другите за проба.
Газ до ламарината!
Аватар
Dragonfly
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот longgo » Вто Юли 18, 2023 11:26 pm

Айде да се разпиша и аз с нещо правено..

wl1.jpg

STL Файла с вълчо, бе обработен през Vectrc Vcarve. Нещо не мога да нагодя HSM for Solidworks CAM модула да разпознава повърхнини от STL импортиран в Solidworks..
Teкста по цилиндъра е генериран чрез Solidworks , oбработен чрез HSM.
След като събрах програмата в едно, пуснах симуълация на машината:

wl2.jpg
wl3.jpg

Малко снимки от процеса:

wl4.jpg
wl5.jpg
wl6.jpg

и крайният резултат:

wl7.jpg
wl8.jpg

Материалът е алумин, не особено твърд за съжаление. Размер - цилиндър 96мм.
Това за мен бе тест или просто да оттренирам какво и как става с наличният ми софтуер и 5 осна машина.
Детайла, ще е като изложбен експонат когато шефа с останалите кантар тупузи ходят по изложения да представят фирмата или пред офиса му има маса с разни детайли.. та там да е за показване пак..
Предфстои да го никелират (има във фирмата линия за покриване) , след което ако не забравят да ни го върнат мисля да му олепя текста и да боядисаме с черна или тъмно сива боя каналите около буквите..
Аватар
longgo
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот prius06 » Сря Юли 19, 2023 5:27 am

longgo написа:Айде да се разпиша и аз с нещо правено...
:good: Много добре!
Аватар
prius06
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Dragonfly » Сря Юли 26, 2023 4:30 pm

Добре е станал Вълчо. Последно с какъв инструмент го завърши?
Газ до ламарината!
Аватар
Dragonfly
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Лев4о » Сря Юли 26, 2023 5:17 pm

Супер е!
Аватар
Лев4о
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот longgo » Сря Юли 26, 2023 8:15 pm

Dragonfly написа:Добре е станал Вълчо. Последно с какъв инструмент го завърши?

сферична 2мм / R1. Такава имаше с 10мм работна част. По точно 4мм е наистина работна но 10мм бе цилиндричната част на размер 2мм . По-миниатюрни (не че някой ще купи защото не ползваме) като 0.8мм са вече на конус и тогава ще стане само с движение по 5-тте оси.
12500мин-1 , 0.025мм на зъб
Аватар
longgo
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Dragonfly » Пет Юли 28, 2023 7:52 pm

Нещо не мога да нагодя HSM for Solidworks CAM модула да разпознава повърхнини от STL импортиран в Solidworks..

.STL форматът е повече за "органични" (а не геометрични) форми, барелефи, като този вълк. Vectric програмите, както и ArtCam вътрешно ги конвертират в полутонов битмап, като бялото е най-високо, черното - най-дълбоко. И от там генерират код, подобно на слайсъра за 3D печат, но с обратна логика - отнемане на материал, вместо добавяне.
Тези съм ги правил за капачките на тасовете на един Ягуар. 23 мм диаметър, стигнах до ball nose R0.4. То по-малък и нямам, де. Малко не съм докарал фокуса с телефона.
IMG_20180725_221913.jpg
Газ до ламарината!
Аватар
Dragonfly
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот longgo » Съб Юли 29, 2023 9:11 am

Доста добре е станало!
Иначе, STL е най-масов заради 3D принтерите в момента, както и 3D скенерите.
При дизайн в 3Д софтуер имаш възможност за експорт и в друг вид. Просто геометрично описан фйл, и дори програма като Solid Works (която аз ползвам) спокойно експортира в него..
За такива финни детайли като на тази капачка мисля че 0,3мм V-30° инструмент ще подчертае още повече релефа и след това полиране. Но и така е доста хубаво!
За 0,4мм сферичен обаче иска обороти. Най-бързата при нас е 15 000 мин-1 а това ще иска поне 20-25 000.. Говоря за да има приемлива скорост на рязане

Лев4о написа:Супер е!

prius06 написа:Много добре!

:good: - благодаря
Аватар
longgo
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Dragonfly » Съб Авг 19, 2023 7:44 pm

Жега!
Шпинделът получава допълнително охлаждане. Като стигне 38 градуса, имам кофичка с вода, с която човек може да се къпе :biggrin:
Cooling2.jpg
Газ до ламарината!
Аватар
Dragonfly
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот longgo » Съб Авг 19, 2023 8:20 pm

а лед в кофата?
Аватар
longgo
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Dragonfly » Съб Авг 19, 2023 9:35 pm

Не е рентабилно. :biggrin:
Чешмата с достатъчно студена вода ми е под ръка. А леда трябва да го правя в камерата на хладилника.

Между другото, охлаждам връщащия се в резервоара антифриз. Той е доста разреден, но целта е не да не замръзва, а да не се въдят жаби. :)
Газ до ламарината!
Аватар
Dragonfly
Баш Майстор
Баш Майстор

ПредишнаСледваща

Назад към Автомобилна електроника