Моята слабост и страст

Електроника, навигация, Hi-Fi, екстри

Re: Моята слабост и страст

Мнениеот longgo » Пон Ное 08, 2021 9:34 am

Много добре!
Аватар
longgo
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот prius06 » Пон Окт 10, 2022 5:27 pm

Аз упорито продължавам с дърводелски проекти. Идеята за последния беше резултат от нещастно стечение на обстоятелствата с щастлив край. :)

Още в началото на моите CNC проключения бях започнал да "колекционирам" всевъзможни щуротии: линейни лагери, релси, алуминиеви профили, контролери, кабели и пр. С времето се нарупа доста материал, докато един ден реших, че е крайно време да си купя нвкакъв шкаф с много чекмеджета, в които да си подередя болкуците.

С тази идея в главата си грабнах шапката и се запътих към Икеа. Не знам дали това е стандарт но при нас Икеа-та е разделена на две основни части: изложбена и складова. Идеята е като си харесаш нещо от изложбата, записваш си къде да го намериш в склада, натоварваш го на количката и заминаваш към касите...

Намерих с шкаф, който вероятно щеше да свърши работа и се запътих към склада. Там обаче ме очакваше изненадка. Сложили бариера... :scratch: Това съм го виждал и в други магазини, но обикновено го правят, когато докарват нови стоки и не искат да им се моткаш. В случая обаче нямаше електрокар или който и да е работещ по рафтовете, само един чичка с таблет...
- К'во ста'а, пич? К'ва й таз' бариера?
- Ааа, тря'а тука а снмаш тоз бар код с телефона си и да попълниш не'кви форми.
- К'ви форми?
- Ами трябва да обещаеш, че ще закотвиш мебелките за стената да не ти паднат на главата
:shok: ... (явно някой ги е съдил за телесни повреди и се пазят
- Ня'ам телефон,
- Ей ти тука едно таблетче попълни формата на него.
Гледам аз, Име, Презиме, Фамилия, Адрес, Имейл, Предпочитан цват тоалетна хартия,.. Викам си "забрави тази работа" и пак отивам при чичката.
- Пич, ти сигурен ли си че поробни шкафове трабва да се закотвят за стената. Това е високо към метър - ти и да искаш не можеш да го събориш.
- О, абсолютно... всички шкафове трябва да се закотвят.
(Пак смених темата с последни надежди)
- Искаш да кажеш, че ако нямам имейл не мога да пазарувам в Икеа?
- Точно така,
- Е, сайонара тогава.

Излязох от Икеа и реших да се опитам да направя шкаф от дърво. Отидох в близкия магазин за строителни материали, купих си необходимите плоскости и започнах лека-полека да се човъркам в работилницата след работа. В крайна сметка направих това:
dresser_01.jpg

След това започнах да правя чекмеджета. Последната стъпка беше да прикача челата, което само по себе си беше интересно приключение, но след доста чесане по врата и гледане на видеа по тубата, в крайна сметка монтирах цели дъски за ляво и дясно чекмедже:
dresser_02.jpg

Които в последствие разрязах и заоблих на рутера. Това е (почти) завършен вид:
dresser_03.jpg

Остава само да мнтирам дръжки и да третирам челата с разни масла и лакове.
Аватар
prius06
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Dragonfly » Пон Окт 10, 2022 6:32 pm

Много добре ти се е получило. Икеа да го ... Олигофренщината край няма.

Това масивно дърво ли е, не плоскост, покрита с фурнир?
Газ до ламарината!
Аватар
Dragonfly
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот prius06 » Пон Окт 10, 2022 6:55 pm

Dragonfly написа:Много добре ти се е получило. Икеа да го ... Олигофренщината край няма.

Това масивно дърво ли е, не плоскост, покрита с фурнир?

Дърво е, но купих готови плоскости, които са залепени за да се постигне - 16 инча ширина, вертикалните са три фута дълги а хоризонталните 4 футови, Челата са солидно дърво, а чекмеджетата са шперплат.
Аватар
prius06
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Dragonfly » Пон Окт 10, 2022 9:17 pm

А, така си и мислех. То ясно, че ще са слепени дъски, такива цели плочи ще са цяло състояние.
Въпросът е, че все пак ги има при теб. Тук има на места, предимно чам или липа, но не особено големи. И цените са много солени като за нашите възможности.
Газ до ламарината!
Аватар
Dragonfly
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот prius06 » Пон Окт 10, 2022 9:45 pm

Dragonfly написа:А, така си и мислех. То ясно, че ще са слепени дъски, такива цели плочи ще са цяло състояние.
Въпросът е, че все пак ги има при теб. Тук има на места, предимно чам или липа, но не особено големи. И цените са много солени като за нашите възможности.
И тия са чам, не бяха много скъпи, но не помня точно цената. Ако те интересува, ще проверя. Доколкото си спомням, челните дъски бяха най-скъпи, защото не са лепени и са без чворове, водят се "Select" или не помня точната категория, но са доста по-скъпи от стандартния чам, който се използва в строителствотео (2Х4). Продават и друг материал, топола, дъб, клен, орех, махагон, но цените стават доста солени.

Най-добрият вариант (май писах за него) е дъски за под. Това го правих от подови дъски (череша и клен ако не се лъжа):

eagle.jpg
Аватар
prius06
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот longgo » Пон Окт 10, 2022 10:30 pm

Браво за шкафа! Доста добре..
Аватар
longgo
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Пачо » Вто Окт 11, 2022 9:58 am

Браво, чудесно напасване си докарал! Процепите на чекмеджетата са като на чертеж.
Аватар
Пачо
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот prius06 » Вто Окт 11, 2022 2:44 pm

Пачо написа:Браво, чудесно напасване си докарал! Процепите на чекмеджетата са като на чертеж.

:boast:
Благодаря ... Горното чекмедже беше всъщност най-трудно, останалите ги монтирах със спейсъри за фаянсови плочки.
Аватар
prius06
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Пачо » Вто Окт 11, 2022 4:48 pm

Хитрец си ти, спейсъри за плочки:)
Относно ikea, там ходя само с жената щото тя обича да гледа разни работи. Аз поръчвам от уеб сайта им. Така като реших да си сглобя едно бюро какво съм гледал на сайта не знам но се оказах с плот за кухня. Много здрав, нямам оплакване, но тежи като спалня.
Аватар
Пачо
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Пачо » Пет Окт 14, 2022 11:38 am

Пачо написа:Относно ikea,.... Аз поръчвам от уеб сайта им.

Да се оплача - вчера и отидох на уеб сайта да си поръчам една лампа, била изчерпана разбираш ли в онлайн магазина имало я само на място. Жената ми я купи днес, нали обича да ходи там.
Аватар
Пачо
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот longgo » Съб Апр 29, 2023 5:31 pm

Понеже темичката е за CNC щуротии викам да споделя нещо ей тъй. Трафик да върви..
Или шефовете се докопаха до някакви евро фондове или пък нещо не сме хич на "загуба", та се появи ново животно в сайванта:
a1.jpg

Докато не бе събран от жичкаджиите поснимах малко.. , та ето и няколко снимчици горница:
a4.jpg

Това е струг. С два шпиндела и два револвера. Като горният има известно изместване от съосност (ос У) , и на двата револвера има опция да се поставят и фрези чрез които може да се фрезоват канали, шпонки и т.н.
Има прътоподаващо, ръка да прибира готовото изделие, двата шпиндела могат да си подават изделието или работят синхронизирано..

Точно заради опцията да се фрезова, трябва и добра спирачка, за това има ей това:
a2.jpg

За което се смяхме, че понеже е машина чат пат се долива масло, то на няколко смени на масло сменяме и накладки :biggrin: Но честно казано си е доста яка спирачка предвид чев до нея идват над 20 бара (или нещо такова)

a3.jpg

Тук се вижда на вертикалиния револвер (ос Х1) моторчето, както и двете светли тръби. Те са за частично охлаждане на основата и доста повече за охлаждане на лагерите.

На някой да му трябва зарядно? На тия новите ама хич не се шегуват с трансформатори..
a5.jpg

a6.jpg

Гайковерта е среден клас макита. За сравнение..

И ето най-дразнещото нещо:
a8.jpg

Аз имам само едно "логично" обяснение за навлизането на тия малоумни тъч панели вместо физическа клавиатура.. Може да направиш универсален панел, а клиента да избира с какво управление да е машината.
Само редиш картинки и иконки, след което се пуска сигнал команда към управляващ модул и пери Марине, акордеона е нов.. От моя скромна гледна точка (тази година стават 24 години от как работя тия неща) , това не нещо което мястото му е при маслото и стружките. Дори ако мериш нещо и без да искаш изтървеш шублера или микрометъра с бройката върху екрана и до там.. Доста често може да си с ръкавици.
Това търпи от части докосване с ръкавица, но когато си местил железа и по нея има ръжда, масло...
Отделно горната шарения е една смотана разновидност която е патент на DMG. То са плановици, месинджъри, разни оптимизиращи процеса графики и цветомузики.. Как се казва - луд и прост на шарено се радва...
Но явно точно това се продава на такива като нашите които няма идея как се случват нещата.. Аз за щастие няма да се занимавам с нея, но вече ми прави впечатление как нещата от телефоните навлизат и в нашия бранш.
А трябват няколко неща :
- здрави шасита
- избор на подходящи цикли за обработка с повече гъвкавост да пишеш каквото искаш
- два отделни компютъра (като на хайденхайн управлението). Там например този изпълняващ програмата не е този по който оператора ръчка. Като заредиш програмата, тя се прехвърля в изпълнимия, и първия и да забие, програмата си върви без да спира. И чете поне 10 реда напред за да знае какво да прави..
- физически бутони!
- добра симулация с подходящ спрямо годината на производство рам и хардуер.
Например преди 6-7 години машините на които работех бяха с 386 процесор и 256-512мб рам... И правеха почти всичко което и тази последната която аз сега ползвам и е модел 2021-ва.. :biggrin:
Аватар
longgo
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот longgo » Нед Апр 30, 2023 6:53 pm

Това: https://www.aliexpress.com/item/1005004518451411.html - е по-специално за Драгона и Приуса (понеже помня, че те си имат машинки) Не знам дали като размер ще "паснат" в свободния ход по Z но като цена и идея не е хич лошо..
Аватар
longgo
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот prius06 » Пон Май 01, 2023 11:44 pm

longgo написа:Това: https://www.aliexpress.com/item/1005004518451411.html - е по-специално за Драгона и Приуса (понеже помня, че те си имат машинки) Не знам дали като размер ще "паснат" в свободния ход по Z но като цена и идея не е хич лошо..

Супер е, ама защо ми излиза цена във филипински песос?
Аватар
prius06
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот prius06 » Пон Май 01, 2023 11:54 pm

longgo написа:Това: https://www.aliexpress.com/item/1005004518451411.html - е по-специално за Драгона и Приуса (понеже помня, че те си имат машинки) Не знам дали като размер ще "паснат" в свободния ход по Z но като цена и идея не е хич лошо..

Между другото аз не съм много сигурен как се използва това за калибриране на Z ос. Мисълта ми е, че това предполагам се монтиара вместо енд-мил (не знам как се превежда това), а за моите машни не се сещам как да сложа истинския енд-мил след това, така че да е на същата височина
Аватар
prius06
Баш Майстор
Баш Майстор

ПредишнаСледваща

Назад към Автомобилна електроника