Моята слабост и страст

Електроника, навигация, Hi-Fi, екстри

Re: Моята слабост и страст

Мнениеот Dragonfly » Съб Май 22, 2021 7:09 pm

Благородно ти завиждам за наличието на достатъчно място, където да твориш. Аз съм като в "дядовата ръкавичка" и това ми спъва много замисли. Много полезно нещо е тезгяхът. :drinks:
Газ до ламарината!
Аватар
Dragonfly
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот prius06 » Пон Май 24, 2021 3:33 pm

Dragonfly написа:Благородно ти завиждам за наличието на достатъчно място, където да твориш. Аз съм като в "дядовата ръкавичка" и това ми спъва много замисли. Много полезно нещо е тезгяхът. :drinks:

Прав си мястото е важно. Направо е кощунство, че толков години съм прахосал, без да се възползвам от това пространство. Абе някой знае ли българските имена на тези машини:
Miter saw
Circular saw
Table saw

Доколкото си спомням последното (table saw) е циркуляр, за останалите хабер си нямам.
Аватар
prius06
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Dragonfly » Вто Май 25, 2021 9:19 am

Те всичките са циркуляри. Защото режат с кръгъл диск (circular).
1. Първият е настолен, тук някои му викат "пендел", вероятно идва от pendulum. Използва се и немскозвучащата дума "герунг", което не знам какво означава.
https://tashev-galving.com/product/112- ... gcm-800-sj

2. Вторият е ръчен циркуляр.
3. Третият е стационарен с плот.
Газ до ламарината!
Аватар
Dragonfly
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот prius06 » Вто Май 25, 2021 3:36 pm

Dragonfly написа:Те всичките са циркуляри. Защото режат с кръгъл диск (circular).
1. Първият е настолен, тук някои му викат "пендел", вероятно идва от pendulum. Използва се и немскозвучащата дума "герунг", което не знам какво означава.
https://tashev-galving.com/product/112- ... gcm-800-sj

2. Вторият е ръчен циркуляр.
3. Третият е стационарен с плот.

Благодаря!
:thank2:
Аватар
prius06
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот prius06 » Чет Сеп 09, 2021 7:56 pm

Наскоро завърших нов wood inlay (който знае как се превежда да помага) проект.

Започнах с текст в Inkscape, който конвертирах във векторна графика (object-to-path) и го сейвнах в Autocad(dxf) формат.

От там, го отворих в една програмка, който ползвах преди (F-Engrave) и генерирах машинен код за издълбаване на дървото изпозвайки V-Carve, позволчващ правене на много остри ъгли с коничен бит, който се изважда до повърхнопстта. Подобни шашми използвах за шахматната дъска.

Първата стъпка е издълбаване на основата, което естествено опитах с бор:
McGurn_pine.jpg

След като се уверих, че всичко изглежда добре, изрязах основата от maple(клен) и негатива от purpleheart; хабер си нямам дали има българско име за това дърво, но изглежда интересно:
Completed_Cuts.jpg

След това залепих позитива с негатива и направих разрез по средата. Първият опит, както можеше да се очаква, беше неуспешен (няма да пускам снимки), след което изрязах нов комплект, но понеже нямах повече purple heart, реших да опитан padauk (пак не знам дали има българско име). Това е кадър от първия разрез:
Cutting_Padauk.jpg

Следващата стъпка е да се отнеме (с ренде, и шкурка) това което стърчи. Снимката е преди отнемането на излишика от втория надпис:
Final_Cut.jpg

След като всичко е изравнено:
After_sanding.jpg

След това намазах с безир:
After_oil.jpg

Накрая го лакирах:
finished.jpg
Аватар
prius06
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот prius06 » Чет Сеп 09, 2021 8:07 pm

Пропуснах една снимка. Това е единият от негативите (от purple heart) непосредствено след машинната обработка:
McGurn_purple_heart.jpg

А това е видео от рязането на горната плочка:

youtu.be/o6xlQNxyxVM
Аватар
prius06
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот longgo » Вто Сеп 14, 2021 8:04 pm

Браво! Много хубаво се е получило
Аватар
longgo
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот prius06 » Вто Сеп 14, 2021 8:34 pm

Мерси, между другото в неотдавна открих и много добър източник за качествен дървен материал - дървен под, който не е лакиран. Единственият проблем е, че минималното количество е един вързоп (към 2 кв.м.). Аз си взех два (бразилска череша и клен) и сега имам материал за доста време...
Аватар
prius06
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот longgo » Чет Сеп 16, 2021 10:28 am

Да, но това е защото го имате. Например у финско само бор(2-3 вида) и бреза (няколко вида). И двата са меки и като ядро на нишки което е кофти и за резба и за 3-д фрезоване.
За бук, череша, клен еле па от тия африканските заеби.
При вас със сигурност и бронзова плочка, алуминиева.. могат са се закупят лесно. Тук не. Трябва ти да кажем 50мм прътов алумин, на 20см.. Никъв шанс. Продават материал само ако си фирма, и то поне 3метра трябва да купиш...
Успех с идни проекти и пускай да видим. Хубаво се получават
Аватар
longgo
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот prius06 » Чет Сеп 16, 2021 4:33 pm

longgo написа:Да, но това е защото го имате. Например у финско само бор(2-3 вида) и бреза (няколко вида). И двата са меки и като ядро на нишки което е кофти и за резба и за 3-д фрезоване.
За бук, череша, клен еле па от тия африканските заеби.
При вас със сигурност и бронзова плочка, алуминиева.. могат са се закупят лесно. Тук не. Трябва ти да кажем 50мм прътов алумин, на 20см.. Никъв шанс. Продават материал само ако си фирма, и то поне 3метра трябва да купиш...
Успех с идни проекти и пускай да видим. Хубаво се получават

Стига бе, искаш да кажеш, че финландците не знаят какво е дъбов паркет? :slap:
Кофти...
Моите дъски пристигнаха и ги складирах в мазето, сега чакам да ми дойде музата. :biggrin:
Аватар
prius06
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Dragonfly » Чет Сеп 16, 2021 9:11 pm

Много добре се е получило. Единствената дума, която знам за превод на inlay е интарзия. Ама и тя не ми звучи много български. :)

Според мен може да се мине без лакиране. Щом така или иначе е фино изшкурено, първо се натрива с тиково масло. Може и ленено, той естественият безир е базиран на ленено, но аз ползвам купено от аптека - бистро.
После може и с восъчна вакса да се натрие, има такива за мебели. И се излъсква добре с вълнен парцал.
Аз така си обработвам барелефите от дърво, от които много отдавна не съм пускал нещо ново за душата.
Екзотична дървесина се продава тук, но на едро. И на цената на златото. :)
За алуминия, слава богу, засега няма особени проблеми. Но нещо му се вдига цената и започват да липсват артикули от асортимента. Онзи ден си поръчах едно изостанало парче 6 мм ламарина 6082 от Пловдив, защото в София няма.
Газ до ламарината!
Аватар
Dragonfly
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот prius06 » Чет Сеп 16, 2021 9:50 pm

Dragonfly написа:Много добре се е получило. Единствената дума, която знам за превод на inlay е интарзия. Ама и тя не ми звучи много български. :)

Според мен може да се мине без лакиране. Щом така или иначе е фино изшкурено, първо се натрива с тиково масло. Може и ленено, той естественият безир е базиран на ленено, но аз ползвам купено от аптека - бистро.
После може и с восъчна вакса да се натрие, има такива за мебели. И се излъсква добре с вълнен парцал.
Аз така си обработвам барелефите от дърво, от които много отдавна не съм пускал нещо ново за душата.
Екзотична дървесина се продава тук, но на едро. И на цената на златото. :)
За алуминия, слава богу, засега няма особени проблеми. Но нещо му се вдига цената и започват да липсват артикули от асортимента. Онзи ден си поръчах едно изостанало парче 6 мм ламарина 6082 от Пловдив, защото в София няма.

Лакът (wipe-on poly) е по-скоро да не цапа, защото маслата остават леко мазни известно време. За восък съм чувал добри неща, но не съм ползвал.
Дървесината тук може да е и доста скъпа - зависи откъде се купува. Този пърпъл харт и падук ги купих от специализиран магазин за 11 долара на плочка с размери 1/2 Х 3 Х 24 инча. Дървеният под е с дебелина 3/4 инча и е към 6 долара на квадратен фут, което е почти 4 пъти по-евтино дори ако не се отчита дебелината.
Аватар
prius06
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот longgo » Съб Сеп 18, 2021 8:50 pm

inlay - според мен си е вложка.
Иначе нямам идея дъбов паркет от де си правят ама къщите е чам. Особено външни неща са от бая кофти дъски.
И тук дърворезбата не е нещо популярно. Например на стара къща има орнаменти но от блокчета и летвички.
А виж като хубава Тревненска дърворезба нямам спомен да съм видял.. Или входна врата на къща да е резбована
Аватар
longgo
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Dragonfly » Нед Ное 07, 2021 10:20 pm

Едно лично постижение с наличната ми техника.
Успях да направя зъбно колело с наклонени спирални зъби за червячна предавка. Предавката е привод за жилото на километража на стар Мерцедес Г-класа, но изглежда или е липсвало известно време жило, или е влизала вода под резбовата капачка и валчето е ръждясало. Съответно металният червяк (6 ходов) е направил пластмасовото водимо колело на дармадан.
Джипът е попаднал при моя приятел Генчо и той ме помоли да видя дали мога да направя нещо по въпроса.
Използвах една доста примитивна въртяща приставка - 4 ос на рутера, която съм си направил повече за проби. Наложи се да попиша и малко програма на Питон, която да чете стойностите по оста У и да ги конвертира в ъглови единици. По такъв начин инструментът се движи само по Х праволинейно, а заготовката постоянно се клати напред-назад. И така зъб по зъб, общо 16 зъба. Челната част, която играе ролята и на аксиална опора бе довършена на струг, че става доста по-лесно.
Вече е сглобено и даже работи. :shok: Чудесата нямат край!
MerzGear.jpg
Газ до ламарината!
Аватар
Dragonfly
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот prius06 » Пон Ное 08, 2021 5:45 am

Dragonfly написа:Едно лично постижение с наличната ми техника.

Евала! :good:
Аватар
prius06
Баш Майстор
Баш Майстор

ПредишнаСледваща

Назад към Автомобилна електроника