И тъй, мисля някъде назад (в минали предавания) бях писъл за смяната на подгряващите свещи на трактора.
Тях смених когато я купих, и поне видимо ми се струваха оригиналните на 128 000км. Вече изминали 4г и едни 110 000км предната зима усетих че пали малко по-тежко, почуква повечко студена.. Та реших сега като малко се стопли, че е време да ги сменя пак. Горе долу на студен климат изкарвали към 60-70 000км..
По тукашни стандарти и български джамбази : докато откажат да работят..
Плана, поне на теория бе добър. Взех хубави на беру, предните бях намазал със специална смазка да не залепнат резбите, мотора леко топъл..
Горе долу както я мислех. Трите излязоха лесно без грам усилие.. И.. до там.
На 1ви взе да скърца и аз със всичкия си акъл дето вече лиспва вместо да не я пипам, ами да я оставя така помъчих.. А напред, а на зад и по едно време след много напън и скърцане (пълна глупост от моя страна и срам за това че уж имам понякога идея какво правя) я скъсах!
Скъса се по средата и горната половина развих. Или почти.
Дефакто с развиването избута гогоре една кръгла шайба. И ... до там.
Хубавото.. бях в нещо като отпуска. Лошото - останах без кола и нямах грам идея кога ще я оправя и къде..
Защото ако се наложи сваляне на главата, това не може да стане на двора в прахоляка..
Отделно всякакви идеи за почивка в път до някъде отидоха подяволите..
Момчетата които знам, че може и да имат сет за вадене ме отсвириха за след седмица. И за това реших да си поръчам един сет и да видя какво ще свърша.
Първо бе наличен в съседен град, второ голяма реклама видях в тубата... Ама докато дойде, после пък валя дъжд и така времето неусетно намаля..
На снимката съм добавил и нещо, което трябваше да си направя аз от някаква по-здрава стомана. Пак за зачистване на нагара по леглото на свеща щеше да стане.
Второ, което спокойно мога да кажа - видеото за сета бе точно рекламно защото на него първо измъкнаха електрода лесно, и второ стчупиха доста удобно свеща.
След бая мамата и презакачване на куката на обратният чук, в крайна сметка махнах ринга на електрода и извадих горната стчупена половинка която бе с резбата ѝ за стягане. Електрода обаче, така си и остана да стърчи.
Наредени гайчици по резбата на електрода и пак бой с обратният чук нищо не направиха.. За това с клещите кандилкане докато отчупих колкото мога от него..
За съжаление не ми бе до снимане и няма как да ви покажа пълните стъпки от тия перипетии..
Заради това откъртено парче електрод и липсващата горна част, се оказа че стъпалното средло от сета няма как да го използвам. Неговата идея е да разпробие от горе надолу ако свеща е още затегната на място така че махне резбата.. Нищо такова тук.
Опитах да врътна с 8.5мм свердло малко да махне от електрода останал да стърчи (отвора в главата е 8.7мм според мен, защото резбата е М10х1.25) и да поведе в центъра за 5мм , че да нарежа М6 и със шпилката и чука (от сета ) да я издърпа..
Да, ама не.. После свредлото пък отиде малко в страни и това въобще не не се очертаваше на добре...
Вече за мен бяха ясни няколко неща:
- явно не е била прилепнала до край свеща и е продухало покрай нея газове и спекла
- трябва да изравня горната част, за да имам център и да направя отвора. Желателно, преди да съм разпробил почти до долу
- като видях че не мръдва трябваше да не я пипам..
Купих 8.7 и 8.8 мм средла.. и много внимателно обирайки по периферията изравних вътре остатъка челно.
До някъде обаче бе "добре" , че белята стана на 1ви цилиндъ. Ако бе на трети или 4ти, там е турбината и трябваше сваляне на колектора..
За да съм сигурен, че ще поведе добре средлото за М6, то бе направена втулка която да влезе на мястото на свеща и да "центрира":
До тук добре. И сега вече отвора заприлича на нещо:
От там нарязана резба, шпилка, мамата... и ето какво "излезе":
Ето и сравнение с една от другите които свалих:
За нагара се оказах прав. Което ме навежда на мисълта, колко важно и добре е да се почистват леглата на свещите от нагар или нещо залепнало за да легне по цялата повърхност и да няма такива глупости в последствие.. Та там почистено и намазана резба с каквото трябва, стегнато с динамомемтричен - не мисля след това ще е чак проблем като цяло остраняването ѝ.
Видях и един готин трик (не съм го правил на тези) да се процепят по вертикал малко резбата. Идята на пича бе, че после ако пръскваш течността да се стече вътре по вертикалния канал не през резбата. И да е като метчик - леко при рзвиване после да почисти резбата..
Е аз намазах тези отново по резбата с керамична паста да не залепне и отвън което остава ор резбата извън главата малко с медна грес да не оксидира..
Надявам се за следващата им смяна да не е вече моя собственост трактора, но да видим..
Следващото което ме притесни е, че резбата отгоре бе деформирана и отвора вече поразширен. Все пак в сета за вадене имаше и метчик с водач за пренарязване.
Малко тегаво и странно е да уцелиш как е стартирала оригиналната, но това "наряза" резба, и на ръка се почувства порядъчно стегната.
Или да кажа така - уж ще може да задържи колкото трябва.
Поръчах за всеки случай и сет за махане на старата резба (който още не е дошъл) и нарязване на нова по-уширена на която се навива ринг (подобен на хеликойл но с перваз) ако нещо има проблем.
Монтирах трите и стегнах на 20Нм, при положение че по книга са 24-28.. На толкова внимателно натегнах и тази преправената и ключа изщтрака!
Това ме навежда на мисълта че уж ще държи резбата както трябва, защото там на практика няма никакво яко усилие..
И искрено се надявам да не свалям пак свещи и да оправям гнездо..
Сега тракторчето пак работи и пали..