Електрически велосипед

За мотоциклети, ATV-та, велосипеди и т.н. Вход само с каски!

Re: Електрически велосипед

Мнениеот Nikolashka » Сря Мар 12, 2014 8:45 pm

А кога ще съм по - ОК, когато качвам Рожен или когато го спускам ?  :slap:
Аватар
Nikolashka
екип

Мнениеот Nqkoi_Zabluden » Сря Мар 12, 2014 9:56 pm

Не мога да открия дали има някакви ограничения за електрически колела в Англия, имах идея за четири-колесно електрическо, но очевидно няма да стане, че ще ме третират като лека кола, а с тези такси и застраховки направо дерат.
За щатите попаднах че има ограничения в някои щати относно мощността, тук не вярвам.

Значи идеята за съединител и редуктор отпада нацяло, наистина невярвах, че мотора може да е толкова мощен ( независимо от предавките), но имам доверие.
Значи мога да се насоча само към позиция и стойка на мотора, и към къде ще задвижва.
Това нещо тук наистина ми харесва, но ми е трудно да си го представя как мога да го направя... някоя близка схемичка ако може някой да издаде...? https://www.youtube.com/watch?v=OPaNMylNnt0
Nqkoi_Zabluden
Майстор
Майстор

Мнениеот Смоки » Чет Мар 13, 2014 11:52 am

[quote="Nqkoi_Zabluden"]
Не мога да открия дали има някакви ограничения за електрически колела в Англия, имах идея за четири-колесно електрическо, но очевидно няма да стане, че ще ме третират като лека кола, а с тези такси и застраховки направо дерат.
За щатите попаднах че има ограничения в някои щати относно мощността, тук не вярвам.

Значи идеята за съединител и редуктор отпада нацяло, наистина невярвах, че мотора може да е толкова мощен ( независимо от предавките), но имам доверие.
Значи мога да се насоча само към позиция и стойка на мотора, и към къде ще задвижва.
Това нещо тук наистина ми харесва, но ми е трудно да си го представя как мога да го направя... някоя близка схемичка ако може някой да издаде...? https://www.youtube.com/watch?v=OPaNMylNnt0
[/quote]

Ами в Германия тия неща са свръх-регулирани, както всичко останало.
Велосипеди с ел. двигател до 250W, позволяващ развиване на максимална скорост до 25 км/ч и активиран чрез въртене на педалите, с изключение на т.нар. помощ за потегляне, която може да се активира независимо от педалите, но позволява скорости само до 6 км/ч...до тук ясно ли е, се водят велосипеди и не изискват специално разрешение, каски, регистрация и т.н. След това, от 250 до 500W става още по-сложно.
Не знам как е в UK, но доколкото разбирам от тази статия http://www.electricbikesexperts.co.uk/electric-bicycle-laws.html, по принцип с 350W двигател минаваш в нелегалност  :)
"D'oh"
Homer Simpson
Аватар
Смоки
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Nqkoi_Zabluden » Чет Мар 13, 2014 9:04 pm

Ехххх европейска му работа значи, щом караш колело макар и електрическо не си добър гражданин, не плащаш данъци.
ЗНачи този мотор автоматически става "Made in Bulgaria;  Hitrushko Ltd. - 200W "
Продължавам си в тази насока.
А между другото тук много склонове и баири няма, та не си мисля много за връщане на енергия или как ще заискачва баири.
Интересно, че колела се продават по 350W http://www.50cycles.com/electric-bikes/endeavour-sport-fast/endeavour_impulse_s11_alfine.html. Не пишат за регистрация, явно още не се регулира както трявва.
Зацепване... как бихте го вързали.
Най-лесното за сега ми се вижда към реалните предавки и да въртя педалите или към отделно зъбно колело на задното колело.....не знам...
Някой с по на "ти" с електрониката може ли да сподели как може да се направи ограничител на скороста?
Последна промяна Nqkoi_Zabluden на Чет Мар 13, 2014 9:35 pm, променена общо 1 път
Nqkoi_Zabluden
Майстор
Майстор

Мнениеот Смоки » Пет Мар 14, 2014 9:30 am

[quote="Nqkoi_Zabluden"]
Ехххх европейска му работа значи, щом караш колело макар и електрическо не си добър гражданин, не плащаш данъци.
ЗНачи този мотор автоматически става "Made in Bulgaria;  Hitrushko Ltd. - 200W "
[/quote]

Аа, почнал си да ги разбираш нещата  :biggrin: Така е, велосипедистите по принцип са вредни за държавата.

Между другото, тук по немско, полицаите имат мобилни стендове за мерене на мощността и максималната скорост на двуколесни. Гонят с тях тинейджърите, дето си туниговат скутерчетата. :acute:
"D'oh"
Homer Simpson
Аватар
Смоки
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот komisar » Съб Мар 15, 2014 9:01 pm

[quote="Смоки"]
...
Между другото, тук по немско, полицаите имат мобилни стендове за мерене на мощността и максималната скорост на двуколесни. Гонят с тях тинейджърите, дето си туниговат скутерчетата. :acute:
[/quote]

Жалко! Така "орязват крилцата" на много бъдещи и успешни техници, инженери, конструктори...
Спиро от филма "Два диоптъра далekогледство":- Ако някой ти каже лоша дума за Москвича, да знайш- от завист е!

Както казва баджанака - абе ти искаш да го направиш като хората, ама дорде не го побългариш - не работи!
Аватар
komisar
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот батваню » Съб Мар 15, 2014 11:27 pm

[quote="komisar"]
[quote="Смоки"]
...
[/quote]

Жалко! Така "орязват крилцата" на много бъдещи и успешни техници, инженери, конструктори...
[/quote]

Не е жалко — орязват крилцата само на недостатъчно кадърните да си направят електронно ограничение на мощността :)
Аватар
батваню
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Смоки » Нед Мар 16, 2014 1:08 am

[quote="батваню"]
[quote="komisar"]
[quote="Смоки"]
...
[/quote]

[/quote]

Не е жалко — орязват крилцата само на недостатъчно кадърните да си направят електронно ограничение на мощността :)
[/quote]

А, и този номер го знаят - преди бяха с магнитчета с рипампулки, сега с по-сложна електроника, дистанционно управление  и т.н.  :)
"D'oh"
Homer Simpson
Аватар
Смоки
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Смоки » Нед Мар 16, 2014 1:53 am

[quote="Nikolashka"]
А кога ще съм по - ОК, когато качвам Рожен или когато го спускам ?  :slap:
[/quote]

Когато си пиеш винцето в Мелник :drinks:
"D'oh"
Homer Simpson
Аватар
Смоки
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Nqkoi_Zabluden » Нед Мар 16, 2014 6:40 pm

Ами аз чакам някой да каже нещо по електрическата част, май Ванката е в тази насока... Аз разбирам колкото да вържа крушка да свети.
Ако някой може да помогне с готово решение или нещо което е на маркета вече, бих инвестирал кой каквото намери за добре - бира, цаца, пари, инструменти  :biggrin: ( сега като се замисля... имате ли дата за лятна среща? ) Значи ограничаване на мощността + ограничаване на скоростта до 15 мили в час с хитрата опция да се шунтира и да използваш цялата мощност за по-висока скорост...?
За механичната част най-простото нещо което ми идва на акъла е вместо дисковата спирачка на задното колело да монтирам зъбно, и спирането и потеглянето, все създават момент, та ми се струва, че би трябвало да е ОК, а пък  и доста просто
Nqkoi_Zabluden
Майстор
Майстор

Мнениеот Nqkoi_Zabluden » Нед Мар 16, 2014 6:43 pm

[quote="komisar"]
[quote="Смоки"]
...
[/quote]

[/quote]

Ами аз поне за тук го разбирам.... Като се каже "безопасност" тук това означава много. Писаха по вестниците за шофъор на автобус който свалил всички пътници заради разлято кафе на пода. Оплакали се хората, понеже изглеждало нелепо, но той си е с всички права да го направи...
Nqkoi_Zabluden
Майстор
Майстор

Мнениеот longgo » Нед Мар 16, 2014 11:48 pm

Аватар
longgo
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Nqkoi_Zabluden » Нед Апр 13, 2014 11:00 am

А този батери дрил го знам, хубава цена има, на практика не отказва да работи, ползвал съм го по цял ден в продължение на месеци.

Значи смених вече задната капла с такава която е за спирачен диск, смених и касетата зъбни колела и верига.
В момента си мисля за положението на мотора...
Имам два варианта:
1. Режа тръбата точно под седалката и правя бокс за мотора ( може и без да е режа, но мотора остава много далече от задното колело, с изрязването печеля около 70мм)
2. Удължавам разстоянието между зъбните колела и педала така че мотора да се монтира точно под средното движение. В Тази насока, някой може ли да покаже схема на средно движение, да видим колко лесно е да се удължи разстоянието между педалите?
Nqkoi_Zabluden
Майстор
Майстор

Мнениеот Nqkoi_Zabluden » Съб Сеп 20, 2014 4:25 pm

Проба
Прикачени файлове
photo 1.JPG
photo 2.JPG
photo 3.JPG
photo 4.JPG
photo 5.JPG
Последна промяна Nqkoi_Zabluden на Съб Сеп 20, 2014 4:29 pm, променена общо 1 път
Nqkoi_Zabluden
Майстор
Майстор

Мнениеот Nqkoi_Zabluden » Съб Сеп 20, 2014 4:32 pm

E както се вижда горе, вече двигателя е легален, има си стойка която се наглася по три оси и се фиксира стабилно.
Наложи се малко да поочукам колелото и стойката както се вижда, нямах време за губене да си играя да нагласям, та чука реши нещата.
Понеже всички учебници са ми в БГ-то се наложи да си припомня методите на руския учен Нагласенко за изработката на задното зъбно колело, стана перфектно...
Nqkoi_Zabluden
Майстор
Майстор

ПредишнаСледваща

Назад към За техника, която се яха