Електрически велосипед

За мотоциклети, ATV-та, велосипеди и т.н. Вход само с каски!

Електрически велосипед

Мнениеот Nqkoi_Zabluden » Пон Мар 10, 2014 9:50 pm

Здравейте и от мен.
Имам едно колело, почти пред разпад, та си мисля дали да не пробвам да го задвижа с едно електрическо моторче.
Набързо ще нахвърля каква е моята идея, вие може да ми споделите вашата.
Знам че има готови модели и ги продават на доста добра цена, но важната е идеята и играчката.
Само да уточня... изработка на зъбни колела, бракети, заварки, рами не са проблем, не са  ми разход, понеже се занимавам с листов материал ( лазерно рязане, щанцоване, огъване, MIG, TIG).
Идеята ми е насочена само към навързване на елементите.
Батериите са ясни, контролера е ясен (стига някой да  може да предложи нещо по евтино е по-добро от китайците)
Мотора е ясен 24V 350W.
Понеже тези китайски мотори много горят съм измислил да монтирам и съединител. Понеже мога да варирам със зъбните колела, редуктора ще е под мотора...

Значи имаме мотор ( 2750 rpm) - съединител(от картинг) - gear box reduce 1:15 зъбно колело към задното колело на велосипеда.
Зъбното колело към колелото на велосипеда си мисля да е от срещуположната страна на оригиналните предавки, което дава възможност за въртене на педалите докато набере лека скорост да намали съпротивлението на мотора.
Малко снимки на елементите.
Споделете как вие бихте го направили...?
Прикачени файлове
motor.jpg
clutch.jpg
clutch.jpg (6.13 KiB) Прегледано 5663 пъти
reduction gear.jpg
Nqkoi_Zabluden
Майстор
Майстор

Re: Електрически велосипед

Мнениеот longgo » Вто Мар 11, 2014 1:51 am

Тук пощальоните имат някакви странни велосипеди  с батерии на които батерията е под седалката по дължина на тръбата а мотора е вкаран някъде където са педалите нямам идея как точно е направено но не вярвам да е  като за космонавти. Виждал съм и такива на които батерията е пак там или зад централното а мотора е в главината на предното колело. Самата главина е доста по обемиста.
От чисто любопитство защо на батерии? Виждал съм по разни френски стари филми малко моторче бензиново с гумена ролка която върти по гумата на предното колело. Ако не го искаш, се надига леко и не оказва никакво съпротивление.
Иначе нали точно идеята на ел мотора е да не ти трябва съединител..  :scratch:
Пък представи си ако предната джанта бе като голям лагер , тоест без спици и направена така че мотора влиза вътре в нея..  ;) Все пак успех ще ми интересен окончателния вариант.
Аватар
longgo
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Nikolashka » Вто Мар 11, 2014 3:54 am

Тъй като и Колката е в Англия........ спокойно може да си намери един пощенски филосипед и да си забрави за всякакви summer projects (дипломни работи). Защо е необходимо да ми кади главата (без пламък) как да прехвърлям образ от предна камера на задна камера, след като хората вече са произвели камера с двойно изображение ? Екрана разделен на две, кеф ти предна гледка, кеф ти задна .........

:scratch:
Аватар
Nikolashka
екип

Мнениеот Лев4о » Вто Мар 11, 2014 9:12 am

Значи ще правиш велосипед - хибрид. С комбинирано педално и електрическо задвижване. А като пишеш за контролер за управление на електродвигателя, той позволява ли зареждане на батерията от електродвигателя при спиране и спускане по наклон?
Има ли как и къде да провериш ако направиш такъв велосипед дали в Англия е позволено да се движиш с него по улиците? Да не се окаже незаконно?
Аватар
Лев4о
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Dragonfly » Вто Мар 11, 2014 11:58 am

В "Конрад" доколкото знам, се продават готови двигатели-главини.
А тук има огромна тема по въпроса
http://forum.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=18&t=8597
Газ до ламарината!
Аватар
Dragonfly
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот vesi4 » Вто Мар 11, 2014 11:59 am

Продават готови китове за ел. велосиед, но в БГ излиза по-евтино ако си купиш направо ел. велосипед. Иначе ако вземеш готов кит е лесно, особено ако мотора е в предната главина и не се налага да разкачаш скоростите отзад.  Системата има и регенериране на енергия при спиране.

http://www.ebay.com/itm/Front-48V-1000W-26-Wheel-Electric-Bicycle-Motor-Kit-E-Bike-Cycling-Conversion-/171262092032?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item27e0042300

Защо ти е съединител, какъв му е смисъла?
И на върха на пирамидата, строена от „робите на труда“, седят самодоволно фараоните от старто „царство“.....
Аватар
vesi4
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Смоки » Вто Мар 11, 2014 12:34 pm

Значи Ники, аз имам известен опит с правене на електрически велосипед, но и аз ще трябва да се присъединя към хора дето вика, че при нещата, които има на пазара, като части и готови китове, просто не си струва да откриваш колелото (буквално). Това е най-процъфтяващия сегмент на пазара на велосипеди в момента и вече има какво ли не. Евтините готови ел. велосипеди в общия случай са боклуци, но има много добри китове с  които от почти всяко колело можеш да си направиш e-bike. Само трябва да решиш по коя от наличните схеми ще работиш.
По-добре да обсъдим предимствата и недостатъците на предлаганите схеми (предно, задно и централно задвижване), варианти за подобрение и т.н.

vesi4, от къде знаеш, че кита, който си пратил, е със система за регенериране на енергията при спиране? В текста не го виждам нещо. Аз отдавна чакам някой да го направи, но до сега не съм виждал.
Последна промяна Смоки на Вто Мар 11, 2014 12:45 pm, променена общо 1 път
"D'oh"
Homer Simpson
Аватар
Смоки
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот vesi4 » Вто Мар 11, 2014 6:10 pm

[quote="Смоки"]
vesi4, от къде знаеш, че кита, който си пратил, е със система за регенериране на енергията при спиране? В текста не го виждам нещо. Аз отдавна чакам някой да го направи, но до сега не съм виждал.
[/quote]
Тоя кит беше първия, който намерих в ибей и просто копирах линка без да го чета. Но като съм разглеждал разни ел.колела съм срещал, че има с регенериране при спиране и го споменах като информация.

п.п.
http://www.ebay.com/itm/Regenerative-Braking-Controllers-48V-36V-24V-72V-scooter-electric-bicycle-EBIKE-/131098947426?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item1e861b2f62

http://www.ebay.com/itm/1000W-Hi-Speed-Electric-Bicycle-E-Bike-Hub-Motor-Conversion-Kit-/221389900812?pt=LH_DefaultDomain_2&hash=item338bddcc0c

http://www.ebay.com/itm/E-Bike-Kit-Brushless-Naben-Motor-48V-1000W-Regenerative-Pedelec-Generator-/261408040987?pt=Sport_Radsport_Fahrradteile_Komponenten&hash=item3cdd22281b

http://www.electricbike.com/regenerative-brakes/
Последна промяна vesi4 на Вто Мар 11, 2014 6:57 pm, променена общо 1 път
И на върха на пирамидата, строена от „робите на труда“, седят самодоволно фараоните от старто „царство“.....
Аватар
vesi4
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Смоки » Вто Мар 11, 2014 7:29 pm

[quote="vesi4"]
Тоя кит беше първия, който намерих в ибей и просто копирах линка без да го чета. Но като съм разглеждал разни ел.колела съм срещал, че има с регенериране при спиране и го споменах като информация.
[/quote]

Мерси. Явно съм изостанал вече.  :)
"D'oh"
Homer Simpson
Аватар
Смоки
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Смоки » Вто Мар 11, 2014 7:48 pm

Между другото, препоръчвам при избор на места за монтиране на компонените, да се мисли и за баланса на колелото. Аз, като правех един ел. велосипед, монтирах батерията върху специално конструиран багажник, уж най-прибрано да е. Да, ама така тежеста дойде много високо и колелото стана ужасно за каране. Освен това използвах кит за задно колело и така цялата допълнителна тежест отиде към задницата, а предницата и без това си беше доста лека, та съвсем олекна и колелото стана хептен нестабилно. Положителен беше само естетическия ефект понеже всичко стана много прибрано. Като се прикачи багаж, много трудно може да се познае, че колелото е електрифицирано. Ако обаче сега правя ел. велосипед, вероятно бих избрал ел. двигател за монтаж на оста на педалите, а батерията монтирана вътре в триъгълника на рамката. Така се губи опцията за регенериране на енергия и мястото за шишета за вода, но колелото ще е доста по-приятно за каране според мен.
Та мисълта ми е, че доста има  за мислене, дори и да се използват готови китове.
"D'oh"
Homer Simpson
Аватар
Смоки
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Nqkoi_Zabluden » Вто Мар 11, 2014 10:03 pm

Лошото е, че повечето китове идват от Китай. Чувал съм че моторите горят много, най-малкото четките се стопяват. От това се опасявам и аз, все пак съм 90кг+ колело =100кг.
Максимален ток на мотор 24V 350W e 18A, затова е идеята за съединител - вие кажете колко смарт ви се струва. Ето една бърза идейка - http://www.ebay.co.uk/itm/UK-Stock-48V-450W-BRUSHLESS-MID-DRIVE-ELECTRIC-E-BIKE-CONVERSION-KIT-MOTOR-/321236909315?pt=UK_sportsleisure_cycling_bikeparts_SR&hash=item4acb363d03
Най-лесното е да взема готов продукт, но не ми е това целта, идеята ми е да си поиграя, с малко инвестиция, и без друго работата ми е на 3км от нас, лятото и пеш се ходи :-). Като "дипломна работа" ще да е си го мисля

Този кит който е горе обаче, като го гледам, трябва да въртиш педалите дори и мотора да върши работата, което е малко неудачно за мен. Мога да запазя положението на елементите но да го свържа със задното колело, със срещуположно на зъбните предавки зъбно колело ( при което няма да въртя педали ако мотора си задвижва)
Nqkoi_Zabluden
Майстор
Майстор

Мнениеот kamen » Вто Мар 11, 2014 11:01 pm

Коле,прави си велосипеда и не го мисли много-много. :good:
Като ги гледам тези моторчета,започвам да се замислям да си направя климатик на локомотива... :scratch:За вентилаторите ще мога да ги захраня с достатъчно мощност,но за компресора? :scratch:Ще обикалям май скоро по познати.
kamen
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Смоки » Сря Мар 12, 2014 6:11 pm

[quote="Nqkoi_Zabluden"]
Лошото е, че повечето китове идват от Китай. Чувал съм че моторите горят много, най-малкото четките се стопяват. От това се опасявам и аз, все пак съм 90кг+ колело =100кг.
Максимален ток на мотор 24V 350W e 18A, затова е идеята за съединител - вие кажете колко смарт ви се струва.
...
Този кит който е горе обаче, като го гледам, трябва да въртиш педалите дори и мотора да върши работата, което е малко неудачно за мен. Мога да запазя положението на елементите но да го свържа със задното колело, със срещуположно на зъбните предавки зъбно колело ( при което няма да въртя педали ако мотора си задвижва)
[/quote]

Абе сигурно има ментета, ама един нормален 350W двигател ще те носи като бръмбар сламка, изобщо няма да се озори.

А идеята да се прави така, че двигателя да работи само докато въртиш педалите е за по-добър и лесен контрол. Иначе трябва някакъв дъпълнителен прекъсвач, който в суматохата може и да не успееш да активираш и да стане беля. А иначе просто спираш да въртиш педалите, което си е най-естествена реакция при опасност, и двигателя се изключва. За да го задвижиш е достатъчно и съвсем мързеливо връткане на педалите.

Ако все пак не искаш да въртиш педали, може да го направиш, както мислиш, но по-лесно ще е просто да използваш най-големия венец от касетата на задните скорости. Ако колелото е примерно с 9 скорости, можеш да ги ограничиш от 1-ва до 8-ма, а 9-та да я ползваш за веригата към ел. двигателя. Трябва обаче да помислиш и за обтегач в този случай.
По принцип задното колело на велоиспеда не е симетрично от двете страни. Спиците от страната на венците са с по-плосък ъгъл отколкото тези от другата страна. Това се прави за да се освободи място за зъбните колела без да се измества равнината на колелото от тази на рамката (картинката по-долу). Затова не знам дали е добра идея да слагаш венец от другата страна.
Изображение
Последна промяна Смоки на Сря Мар 12, 2014 6:29 pm, променена общо 1 път
"D'oh"
Homer Simpson
Аватар
Смоки
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот vesi4 » Сря Мар 12, 2014 7:22 pm

[quote="Nqkoi_Zabluden"]
Максимален ток на мотор 24V 350W e 18A, затова е идеята за съединител - вие кажете колко смарт ви се струва. Ето една бърза идейка - http://www.ebay.co.uk/itm/UK-Stock-48V-450W-BRUSHLESS-MID-DRIVE-ELECTRIC-E-BIKE-CONVERSION-KIT-MOTOR-/321236909315?pt=UK_sportsleisure_cycling_bikeparts_SR&hash=item4acb363d03
Най-лесното е да взема готов продукт, но не ми е това целта, идеята ми е да си поиграя, с малко инвестиция, и без друго работата ми е на 3км от нас, лятото и пеш се ходи :-). Като "дипломна работа" ще да е си го мисля

[/quote]
Като се замисля това решение е по-добро от мотор в оста на колелото. Голямото му предимство за мен е, че си използваш скоростите на велосипеда и по този начин си определяш въртящия момент според нуждата. Отделно както казва Смоки центъра на тежеста е точно под теб, което е добре. А за съединителя аз пак не виждам никаква основателна причина да го слагаш. Ако те притеснява, че мотора е слаб и ще прегрее просто не му давай толкова газ (ток) от ръчката. Отделно можеш да мислиш за ограничаване на максималния ток за всеки случай. Това колко кила си едва ли има голямо значение за натоварването при положение че има скорости.
Аватар
vesi4
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Смоки » Сря Мар 12, 2014 8:09 pm

За велосипед 350W е доста як мотор. С толкова и на Тур дьо Франс можеш да идеш и няма да си много назад.
Ако се кара по сравнително равно, изобщо не му трябват скорости.
"D'oh"
Homer Simpson
Аватар
Смоки
Баш Майстор
Баш Майстор

Следваща

Назад към За техника, която се яха