Застраховка за кола

Бъдещето на автомобила

Re: Застраховка за кола

Мнениеот Nikolashka » Нед Юни 28, 2015 1:14 am

[quote="Смоки"]
Истината е, че застрахователите навсякъде са страхотна мафия, въртят милиарди и съответно никой не смее или не може да ги пипне.
[/quote]

Застрахователите, петрола, банките и още някои такива са тези дето те качват на власт. Те те качват, те те свалят. Те си внасят исканията и ти им ги гласуваш. Защо ? Защото те първи са дали (както е казал Буров), те са те качили на власт. Нужен е страхотно твърд човек, да им се изпречи на пътя. Пример при нас - провинция Онтарио всяка година си гласуват едиколко си процента поскъпване и никой не може да им противоречи. Поискват си го и си го получават. Обаче какво стана в последните две години ? Премиерката на провинцията излезна и им каза .....вие сте бандити, вие сте пладнешки разбойници, това не може да продължава до безкрай, внасям за разглеждане и гласуване предложение за 15% намаление . И така две години аз получавам намаление, не мога да си повярвам на очите. Това е при чисто досие. Само да ни пази Бог далеч от инциденти и застрахователни искове. Мен и жена ми. Че завчера как избабаних една Алфа Ромео в сервиза...... приплака ми се. Добре, че не е на път, та ша се разбираме със собственика колко ще потъвам. Но няма точки, няма актове, няма застраховки. 
Аватар
Nikolashka
екип

Мнениеот kamen » Нед Юни 28, 2015 7:21 pm

Ми какво да ти кажа,радвай се,че имате такава премиерка.Като се замисли човек,бъркането в портмонето оказва голям дисциплиниращ ефект.Най-дребното,с което се сблъсквам всеки ден тук е масовото присъствие на агенти на ЦРУ или КГБ... ;)Никой не включва мигач...
kamen
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот longgo » Нед Юни 28, 2015 9:46 pm

Това с мигача е защото колите новите са модерни и зелени. Не знам зелени дали заради това че са екологични, или че в долари им снасяш, но поради факта че са зелени имат електромер и колкото по-малко ток харчат толкова повече икономия правят..  :rofl: И тук са така, но има и нещо друго - сечене на завой. Пусти финци на всяко възможно Т, Х или подобно кръстовища, тръгне ли да завива.. сече като брадвар. Споко ве джанъм, имаш си лента, завий си като пич, не така урбашийската..  :punish:
А то за застрахователите... на въпроса ми защо например на моята застраховка ми пишат с ГООЛЕМИ букви че тази година имам примерно 5% горница бонус отстъпка, ама пък за сметка на това са ми вдигнали сумата с 4% и аз като сложа бонуси монуси, събирам вадя и амен без 30-40е плащам .. пак същото.. ми отговарят - ами бонуса е за изрядност, а се е вдигнала щото видиш ли тази изминала година били изплатили повече щети.. Сякаш мен ме топли това какво плащат и още пшовече разбирам да е имало стиихии нещо, градушка.. че да ги е вътрило ами то.. все тази..  :slap:
Последна промяна longgo на Нед Юни 28, 2015 9:50 pm, променена общо 1 път
Аватар
longgo
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот prius06 » Вто Юни 30, 2015 9:35 pm

За мен правилната стратегия (поне засега работи) е да се сменя застрахователя периодично. Когато търсиш нова застаховка, всички се пъчат колко добри цени предлагат. Попаднеш ли им в ръчичките, на всяко подновяване 5% отгоре, 10%... тихо, кротко, докато се усетиш застраховката се удвоила. Доста време бях Allstate. Цената им по едно време стана към 1400 долара. Проверих в други компании - за същото покритие искат 700 - 800 долара. Говорих с оня чукундур
- Хъм-хъм ... така е, защото ако удариш някого, няма да ти вдигнем цената.
- Ти вече си я вдигнал бе батка - двойно си я вдигнал
Бих му шута. Счупи ми телефона да ми предлага по-добри оферти:
- Ела, бе. Супер цена ще ти дам, ... дрън-дрън
- Засега имам застраховка. Когато новият застраховател започне да върти твоите номера, може и да се върна.
Само две неща са безкрайни - вселената и човешката глупост - за първото не съм сигурен. (А. Айнщайн)
Аватар
prius06
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Nikolashka » Сря Юли 01, 2015 1:16 am

Евала, Приус boy......кеф ми правиш как ги подреждаш. Стратегията бачка, но и не бачка. Не знам, правил съм го този фокус, но в крайна сметка не мога да им хвана спатиите. Едно време не бяха свързани помежду си с база данни. И полицията не беше свързана с тях. Напечаташ си една бланка и си караш. Само гледаш да не се залепиш някъде (като плакат) или да не отнесеш някого (кат бръмбар сламка). Спира те катаджията, показваш листчето и си ОК. Сега си забравяме. На катаджията на компа му излиза застраховката валидна ли е или не. И да не са документите в колата, той ще ме навика, ще ми даде срок да ги представя в близкото подразделение, но знае, че съм редовен. А ако съм 'дръвче', не отрезка от застраховка да му покажа, ами ако ще и със златни букви да е напечатана, съм си загинал .....Изгаснал съм си (кат фас в локва). Сега като тръгнеш на търссене на добра сделка, новите гадове вече знаят колко плащаш със настоящите, излиза им. И те трескат с блесна 6 ти номер (корекомска). Дават ти 5% по-ниско, да скочиш в тигана, и после си те трескат през кръста още на следващата година.

И както ви казах по-горе, добре, че излезна тази госпожа та ги сръчка малко в ребрата, че те се беха самозабравили.

Ти, колега, посочената сума за колко коли и колко шофьорски книжки я плащаш, както и за какво досиче ? Чисто, нечисто ?
Аватар
Nikolashka
екип

Мнениеот prius06 » Сря Юли 01, 2015 3:57 am

Това беше преди 4-5 години и не си спомням всички подробности. Сигурен съм, че ставаше дума за 6-месечна застраховка (тук по принцип така ги правят). Почти съм сигурен че беше за двама шИфьори без издънки. Останалите данни в тиквата ми са доста размити, но мисля, че ставаше дума за три коли, от които едната с пълна застраховка, другите две само с "гражданска отговорност" (liability).

Миналата година стана подобен номер, само че този път с нечисто досие. Оригинално подновяването беше пак към 1400, в крайна сметка сключих с друга застрахователна компания за около 930 ... този път обаче за две коли с трима шИфьори (вкл. две тийнейджърки), само liability, пак за шест месеца.
Само две неща са безкрайни - вселената и човешката глупост - за първото не съм сигурен. (А. Айнщайн)
Аватар
prius06
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Смоки » Сря Юли 01, 2015 1:46 pm

Като стана моабета, да спомена как е и тук, в Германия.
Тук този филм, с каране без застраховка, просто не може да го има. И всичко е много просто направено, доста нетипично за немците.
За да караш колата, ти трябват мин. 3 неща - номера, валидна застраховка и валиден технически преглед.
Първо, номера няма да получиш, ако нямаш уговорена застраховка. При регистрацията се изисква един уникален код, генеририран от застрахователя само и единствено за настоящата регистрация.
Второ, има само два начина да се отървеш от застрахователя с който си се хванал - да го смениш с друг или да представиш документ, че колата е свалена от регистрация на твое име (продал си я, дал си я за скрап и т.н).  Друг начин няма! Ако решиш просто да спреш да плащаш, скоро след това (и няколко писма, от напомнящи до заплашителни + глоби) идва един чичко и ти спира автомобила от движение, след което нямаш право даже да си държиш колата на улицата, само в частен имот може.
И трето, дали автомобилът има валидна регистрация (което ще рече застраховка + технически преглед) е видно от километри по цвета на стикер залепен на номера. Полицаите си знаят кои цветове са валидни в момента и ако забележат някакъв друг цвят или хептен без стикер, спират моментално и гърмиш. Стикера също така показва и датата до която е валиден техническия преглед и то по начин, видим от голямо разстояние. Спирането от движение всъщност е просто премахване на този стикер.
С две думи, единственият начин да караш без валидна застраховка е да фалшифицираш стикера, за което обаче се влиза и в панделата, така че хич не е препоръчително.
"D'oh"
Homer Simpson
Аватар
Смоки
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Nikolashka » Сря Юли 01, 2015 2:47 pm

To тук си е същото. Единствено правим разлика с вас за годишните прегледи. Убеден съм , че сме различни и не по-добри. За да вземеш стикер за съществуващ или нов номер ти е нужен преглед и застраховка. Закон. Преглед ти е нужен при покупка на кола на старо или прехвърляне на собствеността, дори и вътре във фамилията. След като си законен на пътя с тази кола преглед правиш само за емисии на две години веднаж. Технически генерален преглед никога повече не правиш. До тук хубаво, но не и чак толкова хубаво. Защо ? Защото ти ако си добър собственик, колата ще стои в добро техническо състояние дори и до 500 000 км. Но ако ти си садист, още на 60 000 дисковете са станали кат циркуляри и ти вече си опасен (за себе си и за останалите).

И последния кофти момент тук е, че аз като лицензиран механик, в тази конкретна ситуация, имам правата да те узаконя на пътя, подписвам, но нямам правата за обратното. Да те спра от движение, когато устанявя, че не си технически изправен.
Аватар
Nikolashka
екип

Мнениеот Nikolashka » Чет Юли 02, 2015 1:51 am

[quote="prius06"]
.... другите две само с "гражданска отговорност" (liability).
[/quote]
Аз преди много години ползвах само гражданска, за по-ефтино. Преди 20 години. Но после разликата стана минимална, взе да не си струва. Най-добре да си плащам всичко и да ми е мирна главата.
Аватар
Nikolashka
екип

Мнениеот TheSaint » Чет Юли 02, 2015 10:09 am

[quote="Смоки"]
Като стана моабета, да спомена как е и тук, в Германия.
[/quote]

Аз май съм писал как е по Африка (изостанала!)

Тук се минава технически преглед само като се регистрира колата - толкоз!
После се плаща около 20$ (за Мазда 3 1.6 например) на година за 1 диск който седи залепен на предното стъкло и пак - толкоз (за цялата година!).
За Тойота Камри с 2.4 мотор е около 40$.
И не сме се избили по пътищата от строшени коли.

Ако пребиеш човек - държавата плаща - цената на застрховката е включена в цената на бензина (който е по-евтин от в Европа).
Ако щетите са само имуществени - идва полиция и прави протокол - вижда кой прав кой крив. Оттам ако имаш застраховка - отиваш с протокла към тях. Ако нямаш - полицаите ти казват - оправете се по между си, ако се разберете - затварят случая. Ако не се разберете - отивате на съд.

За Ник - собственик на сервиз в Ботсвана един ден разправяше, че ще го съдят ако стане инцидент и се установи, че колата е била сервизирана при него и той я е допуснал на пътя в лошо състояние. Та той казваше, че прави нещо като мини технически преглед всеки път като кола иде за смяна на масло например. Може би кара кара клиента да му подпише декларация ако не иска да ремонтира належащ проблем - незнам. (В БГ 1 познат беше подписал подобна декларация за изгризани по ръба гуми).
Аватар
TheSaint
Баш Майстор
Баш Майстор

Предишна

Назад към Автомобилни новости