Чудих се да пусна ли тема, но така или иначе в тази се дискутира електричките за това вероятно е добре да е просто тук.
Гледам, твърдите модерни хипстърчета израстнали с гранд туризмо и ниид фор спиид (игри) яко плюят по тези коли с ДВГ. Коментари от сорта: ама нали трябва отбслужване.., ама били ракогенератори, ама вече била умряла технология и тия на ток ще изметат всичко останало.., ама нали трябвало масълце, спирачки а електричките елиминирали всичко.. С една дума, такива като мен които като чуят турбиниран шестак да изреве сме..Е мога да използвам и по нецензурна дума, но да кажем просто - задници.. Щом не съм си поставил снимка на ТЕСЛА и на Мъск до нея да се кланям по два пъти на ден, значи нищо не разбирам..,но за това по-сетне..
Знаете ли например, че в щатите яко набира популярност продажбата на електрически гърнета за ТЕСЛА ? Вероятно, в момента мигате на парцали за какво говоря: това са едни метлни туби-резонатори, в тях има индуктор и предизвиква вибрация. Имитират звук като от аммерикански V8 бигблок ХЕМИ , и като подаваш газ те увеличават боботенето за да прави шум. Някога, ние поставяхме срязана пластмаса от някоя опаковка на рамката на колелото, за да пирпили по спиците и да прилича на мотоциклет. Patetic - както викат у родината на спащия Джо.
Не ме разбирайте погрешно. За големите градове това е бъдещето несъмнено а и е добре от екологична гледна точка. Но някак си ми идват няколко параметъра предварително на ума за сега:
- дали на ток или на ДВГ запрашеността която броя на превозните средства генерира няма да се промени. Ако обаче се разширят зелените площи, вентилация и града има балансиран електрически масов градски транспорт който се използва масово..вероятно ще е друго. В 90% през деня се шматкат автомобили с по един човек в него. И да дам конкретен пример със София - ако има уреден градски транспорт само на ток, който да е на точни интервали, и да е на цена от 20ст..с който има как да стигаш навсякъде има ли смисъл да имаш кола за в града?
- зарядните места : ако всеки е в къща, да кажем нощно време може да оставя да се зарежда колата на розетката.. Но не всеки е. И ако приемем по 5кВ зарядна станция за кола, 90% от личните превозни средства в един град (да кажем 200 000) колко окабеляване, колко енергия ще трябва.. И какво ще правим зимата!? Колата трябва да подгрява батериите на определени интервали. Останалата част от домакинството и то ще ползва ток..Да съгласен съм, че вероятността всичките коли да са през ноща на заряд или по едно и също време е.. малка, но да предположим следния вариант: Голям град като Русе. 90% са на ток колите. През ноща тока е по-евтин за това всеки според мен ще рече: я да зареждам през ноща, че е по-евтино а и докато спя тя се зарежда. Обаче, лятото ще има климатици пуснати, зимата отопление, климатици... Повече разход на ток - по-висока цена. Да, ама то така или иначе тока поскъпвал бе коментар от нета..Значи, удома да плащам повече за ток, да карам кола която трябва да я зареждам пред офиса, пред магазина, и пред дома за да имам превозно средство което да е зелено и да е модерно.. хм.. И нещо което тези дни се сетих. Ситроена седи на паркинга вече от месец без да е пален. Уви, още нямам клиент за него. А от последния месец най-топлите дни бе -3. Днес е -15, вчера бе -22. Та предния уикенд бе към -2 до -3 и реших да го припаля да поработи малко..
Закачих му батерията (бе вкъщи да е на топло), бензина в резервоара е на 3 месеца. Сядам, бръм.. Нямаше и три пъти да превърти и запали. Ако оставя 3 месеца екелтромобил на улицата без да го карам или да пипам батерията, да му докарам 12те волта батерия (в електромобилите все още има нормален акумулатор като на останалите за електрониката в нея извън силовата) .. и да дам на контакт и да тръгна.. Хм..
- елементите в едно превозно средство: гуми, боя, пластмаси - все нефто продукти. 90% общи за двата вида на ток и ДВГ. Купе, окачване, седалки(пружини, пяна,плат..) , стъкла , накладки, дискове, карета.. и т.н. са същи. Значи 80% са си еднакви по презумция производство. Доставката им в момента се извършва и за двата вида с камиони - на дизел, кораби - на дизел.. Значи по цялата верига зеления елемент в производството на електромобилите поне за мен е 10-15%
Едното от нещата които искам да вмъкна, че ме побърква направо > всички луднаха по тия забити таблети в които от меню, в под меню в ....под под меню са настройките. И второто -> постепенно премахване на физическите бутони! What the f*** Влизаш в кола от 90-те. Сядаш: лоста под седалката..ръц.Нагласена. Искаш вентилатора > врът, искаш топло/хладно > врът/плъз.. , искаш клапата за входящия въздух на 10% > врът/плъз.. Цялото това нещо може да е под минута..Пресегнеш се в тъмното - копче.Знаеш къде е, знаш какво е.. Аз също съм от тия смахнатите на тема gadgets(джаджи) но между дизайн и глупост има за мен поне разлика.. Но да се върна на електрокарчетата.. Реших да сравня две неща за вас пак по тематиката ДВГ срещу кола на ток.
Отварям сайт на тукашна затрахователна фирма(тази в която колите ми са в момента), отварям и един за продажба на автомобили и намирам
Цена: Електрическа : Tesla 3 RWD -
47 490e Дизел: KIA Ceed - 1,6 CRD комби -
21 000e Двете коли са модел 2019, с обявени около 29 000км. Имайте предвид, че тук за нова от магазина електричка има субсидия от 3 000е, но понеже теслата не е баш чисто нова може и да няма но да предположим че има. Значи цената ще е така:
Електрическа : Tesla 3 RWD - 47 490e - 3 000е >
44 490еДизел: KIA Ceed - 1,6 CRD комби -
21 000e
Другото, което тукм им се кефя, че така са направили > данък се плаща на пълна маса на колата, после е на база на CO2 грама на километър > по-малко(по-чисто) и плащаш по-малко. Следващото е: ако караш бензин 5 цента на ден допълнително, дизел 9 цента , хибридите по-евтино, ако е само на ток нищо за последните две.
Пътен данък: Електрическа : Tesla 3 RWD -
185е / годинаДизел: KIA Ceed - 1,6 CRD комби -
540e / годинаЗастраховка (пълно каско): Електрическа : Tesla 3 RWD -
1216e / годинаДизел: KIA Ceed - 1,6 CRD комби -
700e / годинаТеслата е 300кс , 400Нм заден мотор 0-100кмч за 5сек / тегло 1684кг > пълна маса 2060kg
Киата 130кс , 350Нм 0-100 за 10-11сек / тегло 1400 kg > пълна маса 1940кг
Не намерих за теслата.. но киата излиза следното: Ремърке със спирачки - 1500kg / без 650kg.. За 800кг ремърке тегли срещу 1.8л повече на 100км. Това знам от моята..
Теслата: 62kWh (тази която аз взех за примера) с обявен 410км пробег, в реални условия около 330-350км
Киата : 53Л резервоар , по обявени данни трябва да е за около 950-1000км пробег, но от моята знам че нормално при 90% извън и 10% градско стига за 850-900км
Преди да покажа сметките:
- цената на нафтата есента бе 1.15-1.2е/литър но заради поредните еко такси и шмекерията на ОПЕК сега е 1.42
- цената на зарядна колонка от 22киловата за електричка е около 0,17е/киловат плюс 3-5е такса на заряд.
Ето и сметките:
ТЕСЛА : 62кВч * 0.15e/Kw (цена усреднена) >9,3e + 3е (да кажем такса на заряд) > 12,3e. Ако предположа уж среден нормалне пробег от 350km то > 12,3е / 350км >
0,0351 e/kmКИА дизел: 53литра * 1,4е > 74.2е с тях да смъкна на 800км пробег > 74,2е / 800км > 0,093 е/км
на година изминавам приблизително 28 000км за това ще ползвам това като база:
ТЕСЛА : 28 000 * 0,0351 e/km >
983е/година гориво
КИА : 28 000 * 0,093 е/км >
2604е / година гориво
Киата със сигурност ще има - две смени на масло и филтри (120е ако го правя аз, 200 > ако е във фирма) - 200е
При положение, че приятел купи КИА на 80 000км и за 4 години смени : подгряващи свещи, предни дискове.. Това за почти 90 000км.И регулярно масло и филтри. Нищо друго.
За това залагам, че за 4 г напред няма да има нищо за смяна и по двете освен да кажем гуми. Обаче, гумите за теслата са по-специални ако искаш да има по-нисък разход..
Но ще махна тази графа. Или да обобщя до тук:
ТЕСЛА:
- колата : 44 490е
- данък : 185е / г
- застраховка: 1216 е/ година
- гориво: 983е / година
- обслужване: 0 е / година
------------------------------------
Тотал: 46 874 еКИА:
- колата : 21 000e
- данък : 540е / г
- застраховка: 700 е/ година
- гориво : 2604е / година
- обслужване: 300е / година
Тотал: 25 140 еРазлика в цената :
ТЕСЛА: 46 874 е
КИА: 25 140 е
----------------------
Общо: 21 734е по-малко за първата година в полза на КИАта.
Сметка за 3 години напред:
ТЕСЛА :
- данък : 185е / г * 3 = 555е
- застраховка: 1216 е/година * 3 = 3648е
- гориво: 983е / година * 3 = 2949е
- обслужване: 0 е / година * 3 = 0
-------------------------------------------
ТОТАЛ: 4 452е + 44 490е цена на колата купена = 48942е разход / 36месеца > 1359,5е /месец
КИА:
- данък : 540е / г * 3 = 1620е
- застраховка: 700 е/ година = 2100е
- гориво : 2604е / година * 3 = 7812е
- обслужване: 300е / година * 3 = 900е
Тотал: 12 432е + 21 000е цена на колата купена = 33 432е разход / 36месеца > 928е/месец
Значи разликата ще се покрие в два варианта:
- на третата година ако се продаде колата, то КИАта ще има почти никаква особена приходност, за разлика от ТЕСЛА
- на 5тата година вероятно или 6та ще се изравнят..
Да, теслата ускорява по-бързо, няма да обслужваш (на теория) и т.н. И това обаче е един от лидерите по дължина на пробега.. За останалите.. не е баш така.
И още няколко доводи:
- Тесла : един полу оторизиран сервиз за цяла Финландия.
- КИА имат сервзи и дилър в нашия град, (35 000жители), а в районе от 150км има поне 6 центъра
- Тесла: заряд 0-100% при средно 22кВт зарядна станция > 2.5часа на заряд > 28 000км / 350км = 80 заряда , 80 заряда * 2,5часа = 200 часа прекарано време на заряд
- Киа: заряд 0-100% > ще взема 10мин средно време > 28 000км / 800км > 35 заряда > 35 заряда * 10мин > 350мин = 5,8 часа
(! при 170кВт зарядна станция от 10-80% теслата се зарежда за 20мин.., около нас обаче такава няма. %0-тина е най-голямат и тя е една.)
- Тесла: не може да и вземеш допълнително гориво в туби или зарядни банки и да идеш на място където няма наблизо станция
- КИА : 20л туба в багажника, не ми заема място особено, може да увеличи пробега до 1200-1400км
- ТЕСЛА и КИА. И двете могат да бъдат теглени и бутани. Обаче, има електромобили при под 5 или 3% от батерията колата блокира и не иска да освободи моторите. Колата НЯМА преместване, освен ако не я издърпаш силово или не подадеш заряд от генератор / банка за да стане поне на 5-6% и поне отключи моторите!
- ТЕСЛА : при каране зимата с парно, пробега пада с 10-20%..
- КИА : при моето засичане : 5.1-5.3/100 нафта засечено колонка до колонка есента до 6/100 сега при -3 до -15 за месец..
- ТЕСЛА: нямам данни
- КИА: както казах ремърке до 1500кг със и 650кг без спирачки..
Пак да кажа - нямам нищо против тия мотокарчета, и вероятно за моето ежедневно ходене до работа и обратно от 60-70км на ден кола като Рено Зоуи ще е перфектна. Отивам на магазина, докато пазарувам, тя е на заряд, после дома и после на бач.. За дълги пътувания, както например нееднократно до сега - вземам приятел от тях, карам 275км до летището, минавам да видя едни други познати още 50-60км и 270км обратно до нас без да спирам за зареждане и почти половин седмица още че и повече ходя на работа със зареждане от 10мин.. Разбирам планирането, екологията и т.н....но това са моите числа и сметки.
Вероятно, до няколко години още ще вдигнат пробега , снижат зарядното време, ще има повече станции..може и цените да паднат малко на самите коли..
И като цяло ще има защо да се мине бързо на ток. За тази година обаче, по моите сметки не виждам защо да гледам мотокарче..