Страница 1 от 1

Предпазни колани

МнениеПубликувано на: Чет Дек 19, 2019 1:19 am
от prius06
Механизмите за предпазни колани са подобрявани много пъти и голяма част от подобренията са ... вероятно смислени, но има една конкретна глупост, за която дълги години дори не подозирах и която до ден днешен смятам за зле измислена, а понякога дори опасна. Става дума за следното...

Много от съвременните механизми за предпазни колани са така конструирани, че ако изтеглиш колана докрай, (което се случва понякога) механизмът започва само да прибира колана, без да пуска назад. Мисля, че идеята на тези механизми е този режим да се използва при монтиране на детско столче и подобни. Малката щерка за малко да се удуши с един такъв, като беше на към 3-4 години.

Всички колани ли са такива в днешно време? Има ли чалъм да се накара такъв колан да отпусне, без да се прибирна напълно?

Re: Предпазни колани

МнениеПубликувано на: Чет Дек 19, 2019 7:00 pm
от Dragonfly
Според мен е проблем в конкретния колан - корозия, остаряване не механизма или недобра изработка. Всички колани имат инерционен механизъм, който е пасивен при бавно изтегляне, но блокира при рязко дръпване, т.е. при удар. Остава блокиран, докато има сила на опън, но след като тя изчезне, трябва да се отключи и да освободи колана.

Re: Предпазни колани

МнениеПубликувано на: Чет Дек 19, 2019 7:27 pm
от prius06
Dragonfly написа:Според мен е проблем в конкретния колан - корозия, остаряване не механизма или недобра изработка. Всички колани имат инерционен механизъм, който е пасивен при бавно изтегляне, но блокира при рязко дръпване, т.е. при удар. Остава блокиран, докато има сила на опън, но след като тя изчезне, трябва да се отключи и да освободи колана.

Не става дума за дефект/корозия/износване. Случаят с дъщеря ми беше с Приуса на път за в къщи от дилъра. Колата беше на по-малко от десет мили. Същото поведение съм виждал на поне три други коли.

Ето едно видео:

http://www.youtube.com/watch?v=p6O_nuIsAG4

Ето и една статия по въпроса:
https://thecarseatlady.com/strangulation/

Re: Предпазни колани

МнениеПубликувано на: Пет Дек 20, 2019 10:33 pm
от longgo
Че.. тогава изофикс за какво е...? :biggrin:

Re: Предпазни колани

МнениеПубликувано на: Съб Дек 21, 2019 1:27 pm
от Dragonfly
Едно питане. Има ли разлика в конструкцията и начина на действие на коланите в САЩ и Европа? Там във видеото ставаше дума за щракащ звук, като от тресчотка. Каквито колани съм имал, никога не се е чувало щракане.

Re: Предпазни колани

МнениеПубликувано на: Съб Дек 21, 2019 4:11 pm
от prius06
Dragonfly написа:Едно питане. Има ли разлика в конструкцията и начина на действие на коланите в САЩ и Европа? Там във видеото ставаше дума за щракащ звук, като от тресчотка. Каквито колани съм имал, никога не се е чувало щракане.

Да ти кажа честно, аз такова щракане не съм чувал. Колкото до САЩ и Европа... и това не знам, но ти лесно можеш да го провериш - издърпай колана докрай (мисля че само задните седалки го имат това) и виж дали се включва такава простотия. Прибира само, колкото и да връщаш, нищо не може да се издърпа... Като боа удушвач... И това продължава докато не се прибере колана напълно, след което започва да функционира нормално. Няма да съм изненадан, ако е само за амерканския пазар тази глупост...

Re: Предпазни колани

МнениеПубликувано на: Съб Дек 21, 2019 4:13 pm
от prius06
longgo написа:Че.. тогава изофикс за какво е...? :biggrin:


Да де, ама за тези джелеза се закачат едни куки, а отделно коланът се използва за стабилизиране...

Re: Предпазни колани

МнениеПубликувано на: Нед Дек 22, 2019 3:33 pm
от батваню
На хонди джаз и хр-в задните колани баш така се държат също. Ако при изтегляне го изтърва да прибере малко, после само на прибиране работи, с цъкане като тресчотка.

Re: Предпазни колани

МнениеПубликувано на: Пон Дек 23, 2019 6:12 am
от kamen
То и при Примасито беше така средният,ако не внимаваш,ще чакаш.