Алтернатор или бензинова помпа?

За всичко, което може да се оправи с чук

Алтернатор или бензинова помпа?

Мнениеот TheSaint » Сря Ное 08, 2023 4:21 pm

Привет Банда!

Пикасенцето започна леко да мени осветеността на таблото когато работи на празен ход. Не се усеща менене на обороти на двигателя.
Това се появи от едно известно време (година) и се опитвам да направя каквото е редно - да не му обръщам внимание, но май се задълбочава...

Сега взех да чувам и бензиновата помпа (която преди не съм чувал след като запаля), че мени обороти и тя на празен ход.
Та се чудя дали алтернатора е тръгнал или бензиновата помпа го товари...или и 2-те (април дугата година, живот и здраве, магаренцето ще чукне 20 г).

Алтернатора показва нормални стойности на зараждане през OBD2 на празен ход (13.5V), в движение 14.5.
Ще пробвам да замеря и с мултицет, защото по OBD2 едва ли ще видя, ако има пулсации.
То, най-добре да дръпна бушона на бензиновата помпа и може и да разбера дали проблема е тя (докато съм на газ), че също така не съм сменял горивен филтър от поне 20К км и 2 години.
Аватар
TheSaint
Баш Майстор
Баш Майстор

Re: Алтернатор или бензинова помпа?

Мнениеот kamen » Чет Ное 09, 2023 5:12 am

Тази разлика 13,5-14,5V не ми се вижда нормална.
А ремъкът просвирва ли като дадеш газ?
kamen
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот TheSaint » Чет Ное 09, 2023 8:31 am

kamen написа:Тази разлика 13,5-14,5V не ми се вижда нормална.
А ремъкът просвирва ли като дадеш газ?

Здравей Камен!
Ще погледна пак волтажа, защото може и да съм подвел...
Скоро сменях агренажен комплект, надявам се да са сменили и този ремък - не, не свири.

Иначе вчера сутринта като стигнах офиса го имаше това менене на осветеността и звука на помпата като паркирах.
Привечер се изсипа доста дъжд и беше яко влажно и студено - 45 мин за 10 км до вкъщи в прекрасния софийски трафик - нямаше и помен от тези симптоми! :fokus:

Сега си мисля за кофти маса...
Аватар
TheSaint
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот kamen » Чет Ное 09, 2023 1:40 pm

Я първо виж обтягането на ремъка!Пък,ако си като японките,може и алтернатора да е-на моята Мазда ей така на обороти не успяваше да зареди напълно и почваше да свири като настъпиш.Чувал съм го и на други японки.Тогава проблема го реших до някъде с контра гайка на обтягащия болт,не че изтърваше,но явно леко разхлабваше.А да,също виж и акумулатора.
Друг вариант- наскоро на един Фиат ключът на светлините направи проблем.Както си караше,взе да вдига волтаж(има от онези,дето се мушкат в запалката) и след малко изчезнаха къси и дълги.Добре,че дневните му светлини са силни,та стигнахме на работа.На сутринта никакви проблеми,държи 14,2V,къси/дълги работят.
kamen
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Пачо » Съб Ное 11, 2023 2:25 pm

Французите са най-добрите автори на жанра загубената маса. Като съчетаеш това с немски електронни блокове не ти трябва костюм за Хелоуин. За реното на майка ми купих спрейове за почистване и гресиране на контакти и минах всички куплунги които създаваха ядове. Интересно че след процедурата един контролер siemens спря да дърпа паразитен ток 60 милиампера на изгасен и заключен автомобил.

Стандартните помпи за мултипорт инжекцион работещи на 2.5-3.0 бара дърпат около 5-7 ампера. Дори ампеража да е окей помпата пак може да е смъртник, но това се вижда на осцилоскоп - пулсации надхвърлящи един ампер. Такива пулсации биха вкарали променлива съставка в системата и всичко което е базирано на pwm (какво те обикновено е осветеността на таблото) почва да се шашави. Алтернаторът разбира се е другият възможен източник на променлива съставка.
Аватар
Пачо
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Dragonfly » Съб Ное 11, 2023 3:19 pm

Износени четки на алтернатора също могат да го правят това.
Един приятел с Шкода Фабия имаше аналогичен проблем. Ходи при моя приятел Владо и се оправи, ама не помня вече какъв е бил проблемът.
Газ до ламарината!
Аватар
Dragonfly
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот longgo » Пон Ное 13, 2023 6:43 pm

14-те волта са усреднени.Иначе 13.5 - 14 волта на празен ход за бензин на PSA са си ок.. Тези балалайки в OBD донгъла както и в мултиметъра мерят усреднена стойност.
Естествено, най-сигурно е с осцилоскоп и ще си покаже дали някой от диодите клюма. Но както казаха до тук четки също са вариант. Дали са сменили ремъка или не, ще познаеш веднага! Но дори ремъка да е сменен, може вече пружината на оптяжната ролка да е омекнала... А на нея виагра не помага :biggrin:
Сега да те вкарам в още един филм : като натиснеш бутона за климатика и спреш въобще вентилатора има ли промяна? И план БЪ : тествал ли си скоро акумулатора с товарно съпротивление?
Вероятно навсякъде където "обслужват" акумулатори или читав сервиз може да помогнат.. Което ме сеща за нещо което дискутирахме в друг форум - човека си оставя колата в сервиз, повтарям СЕРВИЗ и ония нямат ни осцилоскоп за коли, нито дим машина, нито машина за проверка на газове охладителната система.. и май дори вакуум ръчна помпа.. :shok:
Колкото до бензиновата помпа.. там не знам как я чуваш. Обикновено се чува като избъздява преди старт, само на контакт. и после шума вътре ще я надвика..
Taблото може и да не е с шим а с лампи и потенциометър. Поне на повечето от това време са с ламби..
Аватар
longgo
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот TheSaint » Вто Ное 14, 2023 4:46 pm

Благодаря Ви на всички за насоките - трябва да си отделя време да я водя да я погледнат - като започнем от обороти на ПХ, алтернатор, акумулатор и т.н. ...
Иначе слушка магаренцето - миналия weekend - София, Троян, Плевен, София - вървя доста прилично хайванчето.

Оглеждам се да го сменя с нещо по-компакнто за града + от време на време извън (нещо от сорта на голфов клас хетчбек), но като гледам какво има на пазара, особено като сложа автоматик в уравнението - нищо не си харесвам...

2007/8 Хонда Jazz заглеждам доста - много ги караха в Лесото - всяко 2-ро такси беше такова или Корола , гледам и Civic, още се чудя - леко мА е страх от CVT-то :)
Аватар
TheSaint
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот Пачо » Вто Ное 14, 2023 8:35 pm

Аз съм много положително впечатлен от kia rio 2011-та 2017. Класически автомат. Кумата ми има такава, карал съм я към 700-800км сумарно, включително на дълъг път. Направо за себе си съм се замислил да си взема, аз обичам дребосъци.
Аватар
Пачо
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот TheSaint » Пет Ное 17, 2023 4:19 pm

Пачо написа:Аз съм много положително впечатлен от kia rio 2011-та 2017. Класически автомат. Кумата ми има такава, карал съм я към 700-800км сумарно, включително на дълъг път. Направо за себе си съм се замислил да си взема, аз обичам дребосъци.

Благодаря за споделените впечателния! Погледнах ги, симпатични са ми и на мен!
НО като им видях цените (автомат само гледах) - майка плаче - има една, две под 20К лв. (2013/4), и после се изтрелват яко над 20К! Ми... множко ми идат.
Аз кораба майка (C5-цата от 2015) го взех за 19, те сега за тези дребосъци искат 20+ нещо не е У ред тука...

А по темата - баджанака вика, че Пикасото открай време си го имало това премигване (преди 3 години той я кара почти една година).
Сега като започнах да му се вглеждам - няма го докато е студена (по-вискоки обороти предполагам), но като загрее добре се явява.
Понякога (рядко) и не го прави изобщо.

Бе май трябва да спра да се вглеждам.... :biggrin:
Аватар
TheSaint
Баш Майстор
Баш Майстор

Мнениеот longgo » Пет Ное 17, 2023 7:30 pm

TheSaint написа:НО като им видях цените (автомат само гледах) - майка плаче - има една, две под 20К лв. (2013/4), и после се изтрелват яко над 20К! Ми... множко ми идат.

Eто за ориентация колко струват тук тия: https://www.nettiauto.com/en/kia/rio/be ... id_country[]=73
Километрите им са истински!

Щвеция - https://www.bytbil.com/bil?VehicleType= ... ding=False

Кроните са 10:1 за евро ( 100 000кр = 10 000км) , а километрите ги дават по хиляда ( 4 600 = 46 000км) .
Колото за цените - колкото по-нови са колите (2018 >) толкова по-трудно, скъпо или невъзможно е да се връща километраж. Така , че като си сложат надценката търгашите..
Аватар
longgo
Баш Майстор
Баш Майстор

Назад към Автомобилна техника